EjendomsWatch

Rapport: Kun større byer vil huse specialbutikker i 2030

Stigende internethandel vil tage livet af specialbutikker i en lang række danske byer og påvirke huslejedannelsen, viser ny rapport fra Institut for Center-Planlægning.

Foto: PR

Frem mod 2030 vil byer som Sorø, Kerteminde og Ebeltoft ikke længere have specialbutikker af betydning. Årsagen er, at handlen er flyttet væk fra de fysiske butikker og over på internettet.

Det er konklusionen i en ny analyse fra Institut for Center-Planlægning (ICP), der vurderer, at 30 pct. af omsætningen af udvalgsvarer vil ske som e-handel i 2030. I dag er andelen 20 pct. I et lidt mere aggressivt scenarie — der beskrives som "et potentielt realistisk scenarie" — rykker 50 pct. af handlen med udvalgsvarer til internettet, hvorved byer som Kalundborg, Haderslev og Hørsholm vil forsvinde fra landkortet som byer med en udvalgsvarehandel af betydning.

"Analysen viser, at der i fremtiden vil være færre byer med en vis bredde i udvalgsvaredetailhandlen, og dette vil påvirke lejeniveauerne og ejendomsværdierne i bymidterne, shoppingcentrene og storbutiksområderne i forskellige dele af landet," siger Per Nyborg, adm. direktør i ICP, i en kommentar til rapporten.

Når det gælder omsætningen med dagligvarer, spås e-handlen at tegne sig for 6 pct. i det meste realistiske scenarie frem mod 2030. I det alternative scenarie udgør andelen 15 pct.

I dag sker kun to pct. af dagligvareomsætningen gennem e-handel.

Mere fra EjendomsWatch

Ejendomsadvokater på spil i endnu en fond: Far og søn lavede millionaftaler

FINGRENE I FONDSMIDLER: To advokater, der er far og søn, har modtaget millioner af kroner fra fond, siden faren blev bestyrelsesformand i 2017. Sønnen har fået ansvaret for et stort ejendomsprojekt, mens faren har tjent en million på at investere fondens penge. Honorarer kan være i strid med loven såvel som de advokatetiske regler.

Briefing uge 3: Nye lejekammerater

Af nød eller ej, vælger flere og flere virksomheder at sælge deres ejendomme og blive lejere. Det frigør penge, der kan bruges på kerneopgaven. I denne uge skabte Parken opstandelse med nyheden om, at professionelle investorer måske overtager nationalarenaen.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier