DI forudser faldende byggeinvesteringer de næste to år

Efter en årrække med usædvanlig høj aktivitet i byggebranchen venter nu en periode med faldende investeringer og lavere aktivitet, viser en prognose fra DI Byg. Nedgang i eksporten sætter erhvervsbyggeri på hold.
Elly Kjems Hove, branchedirektør, DI Byg. | Foto: Hans Søndergaard / DI
Elly Kjems Hove, branchedirektør, DI Byg. | Foto: Hans Søndergaard / DI
AF DANSK INDUSTRI FORMIDLET AF RITZAU

Efter syv fede år i byggeriet venter nu en årrække med negativ vækst. Det forudser DI Byg i en prognose, der spår om faldende private investeringer, der kun til dels bliver opvejet af stigende offentlige investeringer, skriver erhvervsmediet DI Business.

"De store byggerier omkring byggerier som Metrocityringen, baneinvesteringer og supersygehusene regnes som private, og de har i høj grad været med til at trække væksten de sidste par år. Men flere af dem er ved at blive afsluttet, og det vil trække væksten i bygge- og anlægsaktiviteten ned, siger branchedirektør Elly Kjems Hove, DI Byg.

Offentlige investeringer stiger

Ifølge analysen forventes det, at væksten i byggeriet i 2019 kommer op på tre procent. Men det vil i 2020 blive afløst af et fald på 0,8 procent og i 2021 falder det yderligere 0,6 procent.

"Når vi ikke forventer, at det falder mere, skyldes det, at der bliver vækst i de offentlige byggeinvesteringer, og der vil trods opbremsningen også fortsat være mangel på medarbejdere i byggeriet," siger Elly Kjems Hove.

Hun henviser til, at næsten hver fjerde byggevirksomhed siger, at mangel på medarbejdere har begrænset deres muligheder.

"Der er især mangel på anlægsentreprenører, VVS’ere og blikkenslagere samt elinstallatører. Mellem tre og fire ud af ti byggevirksomheder siger, at mangel på folk i disse faggrupper har betydet, at de ikke har kunnet løse alle de opgaver, de gerne ville," siger Elly Kjems Hove til DI Business.

Byggeriet af boliger har toppet

De seneste tal viser, at der i løbet af 2019 er sket et fald i det påbegyndte byggeri af både boliger og erhvervsejendomme. Boliginvesteringerne, som udgør lidt under halvdelen af de samlede bygge- og anlægsinvesteringer, ventes at falde med cirka 2 og 1½ pct. i henholdsvis 2020 og 2021.

"Byggeriet er også påvirket af den internationale uro. Mange erhvervsbyggerier bliver sat på hold, fordi økonomien på vores eksportmarkeder er under pres. Hvilket man også kan se på, at eksporten på byggeområdet har været nedadgående det seneste halvandet års tid," siger Elly Kjems Hove.

Hun mener, at opbremsningen kan være en god anledning for byggeriet til at kigge indad og forbedre branchens produktivitet.

"Udviklingen indenfor digitalisering og automatisering går voldsomt stærkt, og der er helt klart lavthængende frugter at hente for byggeriet, som trænger til at få styrket produktiviteten. Opbremsningen kan måske give et pusterum til at få kigget på de interne processer," siger Elly Kjems Hove.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Dansk Industri.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også