EjendomsWatch

Forskningsprojekt vil undersøge om blockchain kan hjælpe byggeriet

Kan håndværk, arkitektur og bæredygtige byggerier effektiviseres med fintech-fænomenet blockchain? Det vil Industriens Fond bruge 6,6 mio. kr. på at finde ud af. Både Niras og Vilhelm Lauritzen Arkitekter er med i projektgruppen.

DI Byg og Industriens Fond poster penge i nyt forskningsprojekt. | Foto: Søren Nielsen

Kan fintech-konceptet blockchain gøre noget godt for byggeriet?

Det spørgsmål ser Industriens Fond sammen med DI Byg nærmere på i et nyt forskningsprojekt, lyder det i en pressemeddelelse.

Parterne vil undersøge, om den nye teknologi kan være med til at gøre byggeriet mere effektivt.

Projektet skal blandt andet teste forskellige blockchain-løsninger.

"Brugen af ny teknologi kan gavne virksomheders konkurrenceevne. Men det kræver, at man bruger den på en god måde i de rette sammenhænge. Blockchain-teknologien spås at få stor betydning både herhjemme og globalt, og derfor stiller fonden skarpt på netop dén teknologi – blandt andet for at få skabt nogle konkrete erfaringer og eksempler, som flere kan lære af," udtaler Thomas Hofman-Bang, der er adm. direktør i Industriens Fond, i meddelelsen.

Blockchain er en teknologi, som er stormet frem i finanssektoren de senere år. Men selvom de fleste forbinder fænomenet med virtuelle valutaenheder som Bitcoin, så er blockchain sådan set bare lagring og deling af data med høj sikkerhed mellem flere deltagere i et netværk.

"Byggebranchen kæmper i dag med meget høje risici, en relativ lav produktivitet og en meget lav grad af digitalisering. Samarbejdet mellem flere forskellige faggrupper, komplicerede kontrakter og ofte uklare snitflader forringer effektiviteten. Det er de problemer, som blockchain muligvis kan være med til at løse," lyder det fra Elly Kjems Hove, branchedirektør i DI Byg.

Det nye projekt bliver støttet med i alt 6,6 mio. kr. fra Industriens Fond - en investering, partnerne forventer, vil komme hjem mange gange på længere sigt.

"Vi har store forventninger til, at blockchain-teknologi kan sikre bedre data og processer, klarere aftaler og overleveringer og dermed forbedre samarbejdet i branchen. Hvis det lykkes, vil teknologien kunne forbedre branchens effektivitet markant," siger Niels Falk, adm. direktør i HD Lab, der sammen med en række førende aktører, heriblandt IBM, Züblin, Solar, Niras, Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Smith Innovation, er en del af projektteamet.

I samarbejde med virksomhederne skal der afprøves i alt otte konkrete løsninger.

Erfaringerne vil løbende blive delt med branchen, skriver parterne.

Oxford-professor: Proptech 3.0 er på vej – det er konsolidering også

Over 25.000 datapunkter skal sætte mere fart på Reds danske mæglerforretning

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 47: Ægte rødt – og dog

Kriseramte Dansk Folkeparti leverer i fravær af regeringens eget støtteparti flertallet til en aftale om flere billige boliger, som 85 ud af 179 mandater i Folketinget står uden for. Men ministeren mener alligevel, at der er tale om en bred aftale.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier