Vismænd spår aftagende stigning i boligpriserne

Selvom en rentestigning skulle føre til prisfald, er det ikke nødvendigvis det samme som at de aktuelle priser er overvurderede, lyder det.
AF RITZAU FINANS

Boligpriserne ventes i de kommende år at blive reduceret, således at de i 2020 ventes at stige det halve af, hvad tilfældet var sidste år.

Det fremgår af den såkaldte vismandsrapport lavet af formandskabet i Det Økonomiske Råd.

I 2017 var prisstigningerne målt som kontantpris på enfamiliehuse 4,0 pct., og det ventes for 2018 at blive 3,9 pct. Året efter ventes stigningen reduceret til 3,2 pct. for i 2020 at blive på 2,1 pct.

Rådet pointerer dog, at der er flere faktorer, der taler for, at udviklingen i og omkring de større byer vil blive mere afdæmpet.

Prognosen bygger på en forventning om, at renterne gradvist vil stige i de kommende år, oplyser rådet.

Desuden peges der på, at skattestoppet på ejendomsværdien ophæves fra 2021, hvilket også vil være med til at øge brugeromkostningerne for ejere af ejerboliger.

"Skulle boligpriserne falde som følge af en rentestigning, er det ikke nødvendigvis udtryk for, at boligpriserne er overvurderede," skriver vismændene.

Det påpeges også, at selv om brugeromkostningerne på ejerlejligheder i København er steget mere end på enfamiliehuse på landsplan, så udgør brugeromkostningerne en væsentlig lavere andel af disponibel indkomst end i 00'erne.

Sammenligner man prognosen fra vismændene med de seneste prognoser fra regeringen, Nationalbanken og Nordea, er vismændene lidt mere pessimistiske på husprisudviklingen.

Det skriver Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea, i en kommentar.

Vismændene venter, at et gennemsnitligt hus på 140 kvm, der kostede 1.847.000 kr. ved årets indgang, vil kunne sælges for 2.017.000 ved udgangen af 2020. Til sammenligning, venter Nationalbanken, at huset vil kunne sælges for 2.039.000 kr., mens Nordea venter en salgspris på 2.058.000 kr.

Regeringen har endnu ikke offentliggjort en prognose for husprisudviklingen i 2020, men er dog en smule mere optimistisk på husprisudviklingen i 2018 og 2019 end vismændene, vurderer Nordea.

"Boligmarkedet er begyndt at bremse op flere steder i landet i andet halvår i år. Den information har vismændene med i deres nye prognose, og det kan være én forklaring på, at vismændene er en smule mere pessimistiske på boligmarkedet end andre prognosemagere," skønner boligøkonomen.

Den seneste offentliggjorte husprisprognose fra regeringen er fra august 2018, mens den seneste prognose fra både Nationalbanken og Nordea er fra september 2018, og boligmarkedet har udviklet sig siden da.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også