EjendomsWatch

Bygherrer fravælger nye byggebetingelser

Det er ikke alle, der omfavner byggeriets nye aftalesystem AB18, der træder i kraft ved årsskiftet. Hos brancheorganisationen Dansk Byggeri er man rystet.

Foto: Ritzau Scanpix/Kasper Palsnov

De nye standardbetingelser for byggeri træder efter planen i kraft ved årsskiftet, men allerede nu er en del bygherrer begyndt at lave fravigelser i forhold til det nye aftalegrundlag, AB18. Det skriver Licitationen.

Hos Dansk Byggeri oplever man, at nogle bygherrer anvender deres egne regler, når de laver aftaler, frem for at benytte AB-systemet, der er byggeriets grundlæggende aftalevilkår. Samtidig ser man eksempler på bygherrer og kommuner, der allerede fraviger i forhold til den nuværende AB92 og skriver, at de samme fravigelser gælder for den nye AB18, hvilket ryster brancheorganisationen.

"Jeg er faktisk rystet over, hvor lidt der lægges vægt på samarbejde. I stedet gøres aftalepapiret til en krigserklæring, og det er jo faktisk ikke hensigten med AB18," siger Louise Dahl Krath Jensen, afdelingschef i juridisk afdeling i Dansk Byggeri, til mediet.

Hun peger på, at det kan skyldes utilstrækkelig viden om aftalesystemet. Adm. direktør i Bygherreforeningen, Henrik L. Bang, er dog overbevist om, at viljen til at sætte sig ind i tingene er til stede hos medlemmerne.

Han opfordrer derfor til, at bygherrerne smider de gamle fravigelser væk og i stedet ser på, hvor det helt nøjagtigt er nødvendigt at tilføje eller fravige noget i forhold til AB18-dokumenterne. Som udgangspunkt vil der således næsten altid være behov for at fravige eller tilpasse noget specifikt i den enkelte sag, forklarer Henrik L. Bang.

Advokat: Reform af byggebetingelser varsler store forandringer 

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 48: Olsson sejrer 1-0 på udebane over skeptisk vagthund

Trods advarsler fra bl.a. Finanstilsynet er det lykkedes AP Pension at indkassere en gevinst på sit samarbejde om finansiering med ejendomsudvikler Jens Schaumann. Med risikosky banker, der har tilsynets ånde i nakken, er det ikke underligt, at ejendomsdirektøren i AP Pension, Peter Olsson, har mod på mere af det samme.

Familiekontor køber over 10.000 kvm boligejendomme i København

Bilimportør-familie er i gang med at opbygge en ejendomsportefølje, fortæller adm. direktør, der netop har overtaget otte boligejendomme i København. "Hvis vi bliver introduceret for interessante ejendomme, så vil vi se på det. Også på den korte bane," siger han til EjendomsWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier