Dårlig risikostyring bag entreprenørers milliardtab

Trods rødglødende byggeaktivitet kæmper en række af Nordens største entreprenørvirksomheder med nedskrivninger i milliardklassen.
Nedskrivninger førte til underskud for NCC i seneste kvartal. | Foto: Ritzau Scanpix/Uffe Weng
Nedskrivninger førte til underskud for NCC i seneste kvartal. | Foto: Ritzau Scanpix/Uffe Weng

Nogle af Nordens største entreprenørvirksomheder har i år lidt milliardtab, selv om der er godt gang i byggeriet. Det skyldes, at byggekoncernerne har taget for store risici i deres tilbudsgivning, skriver Børsen.

Senest har NCC og Skanska lavet nedskrivninger i milliardstørrelsen, men også norske Veidekke, der ejer Hoffmann i Danmark, og finske YIT er hårdt ramt.

Dybest set handler problemerne ifølge Thomas Frommelt, der er partner i Deloitte og chef for Deloittes branchegruppe for byggeriet, om dårlig styring. Projekterne er store og svære at styre, siger han til avisen.

I brancheorganisationen Dansk Byggeri står problemerne højt på dagsordenen.

"Det er professionelle virksomheder, så det kan godt undre, at det går så galt for dem. Risikovurdering bør være en integreret del af deres butik," siger Michael H. Nielsen, der er direktør i Dansk Byggeri. 

For NCC betød en reevaluering af porteføljen af udviklingsejendomme, at koncernen lavede en nedskrivning på knap 1,6 mia. svenske kr., svarende til knap 1,2 mia. danske kr. Herudover lød driftsresultatet for tredje kvartal på minus 1,1 mia. svenske kr., som EjendomsWatch beskrev tidligere på måneden.

Problemerne hænger blandt andet sammen med stigende udgifter til løn og materialer, når det går godt med samfundsøkonomien, forklarer Klaus Kaae, der har ansvaret for NCC's byggeaktiviteter i Danmark, Norge og Finland.

Hvis der kommer en højkonjunktur, kan det således være svært at fastholde priserne, som man har givet til kunden, siger han til avisen.

Den børsnoterede entreprenørkoncern Skanska, der har sit hovedsæde i Sverige, har netop taget en nedskrivning på 1,3 mia. svenske kr. fra projekter i USA, mens Norges største entreprenør Veidekke har taget en nedskrivning på 550 mio. norske kr., hvilket svarer til ca. 430 mio. danske kr., efter problemer med fire store infrastrukturprojekter.

I Finland kører YIT, der for nylig opkøbte Lemminkainen, med underskud efter tab i blandt andet Rusland.

Skanska nedskriver efter tab på byggeopgaver

NCC-topchef: Den danske forretning underpræsterer for første gang i flere år

NCC præsenterer milliardminus og lukker flere afdelinger

Hoffmann-ejer er skuffet, men dansk forretning har fremgang 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også