Pensionsselskaber øger deres risiko med investering i udviklingsprojekt i Ørestad

Sampension og MP Pension tager med en fælles investering i Ørestad et skridt ud på et mere risikofyldt marked, forklarer parterne i interview med EjendomsWatch. Samtidig er det begge selskabers største investering i nyere tid. Men med Solstra som partner er det mere kontrolleret, fortæller ejendomschef i Sampension. (Opdateret)
Ørestad-området Bella Kvarters kommende nybyggeri (i røde teglsten), som Sampension og MP Pension nu køber sig ind i, men hvor investeringsselskabet Solstra forbliver medejer. | Foto: Solstra PR
Ørestad-området Bella Kvarters kommende nybyggeri (i røde teglsten), som Sampension og MP Pension nu køber sig ind i, men hvor investeringsselskabet Solstra forbliver medejer. | Foto: Solstra PR

Da Sampension og MP Pension før jul investerede et markant trecifret millionbeløb i Bellakvarter i Ørestad på Amager, var det den største investering, de begge har gjort sig i nyere tid.

Samtidig er det meget nyt for dem begge at investere i et udviklingsprojekt, da pensionsselskaberne hidtil primært har investeret i bestående ejendomme, forklarer de i interview med EjendomsWatch.

De fortæller desuden begge, at de nok ikke havde investeret, hvis de selv skulle udvikle og bygge de 129.000 kvm.

Men fordi investeringsselskabet Solstra allerede har lagt en plan for området og haft kampen med Københavns Kommune om lokalplaner — og i øvrigt fortsætter som samarbejdspartner på projektet — så er risikoen lidt mindre og nemmere at tage at føle på, forklarer Søren Vendelbo Jacobsen, ejendomschef i Sampension.

"Det er klart, at der altid er en øget risiko ved at bygge fremfor at købe eksisterende. Men for Bella Kvarter ligger der en godkendt masterplan, så vi ved, præcis hvad og hvor vi må bygge, og hvordan det kommer til at se ud. Det er et gennemprøvet set up med samme partner og entreprenør. Det, synes vi, er et meget stærkt kort," siger han til EjendomsWatch.

Ligningen kunne gå op for alle parter

Fordelingen af investeringen er 67 pct. til Sampension og 33 pct. til det mindre MP Pension. Ifølge direktør Jens Munch Holst handler det om, at MP Pension ikke kunne lægge mere.

"Vi er kommet med som den lille, fordi vi er den lille. Sampension har været med i projektet i noget længere tid, og det her er nyt for os, så det er også, hvad vi eksponerer os mod. Det er første gang, vi er i sådan et projekt af denne her type," siger Jens Munch Holst til EjendomsWatch.

Søren Vendelbo Jacobsen forklarer, at pensionsselskabet var på udkig i markedet efter en medinvestor, netop fordi den samlede investering var, hvad han kalder en "robust" case.

"Vi har snakket med andre pensionskasser om det, og der var nogle, der synes, det var småt, og nogle synes, det var for stort. Kombinationen mellem Sampension og MP Pension gjorde, at ligningen kunne gå op for alle parter," siger han.

Alligevel er Jens Munch Holst tilfreds med investeringen fra MP Pensions side og kalder det desuden en stabiliserende faktor, at det netop er den pensionskasse og ikke en mindre aktør, der er gået med, og som måske kunne finde på at trække sig.

"Vi er nogle stabile investorer, der driver det helt til enden," siger han og åbner desuden for at købe ejendommen, når den står færdig.

Vi skal blive godt betalt for tage en risiko

Helt overordnet viste Sampension interesse for kvadratmeterne i Bellakvarter, fordi der skal investeres mere i private aktiver, herunder ejendomme. Men prisen på fast ejendom var på et relativt højt niveau, så pensionsselskabet var nødt til at være mere risikovillig.

"Derfor har vi som en del af strategien for porteføljen sagt, at vi er villige til at tage en lidt større risiko — en bygge- eller udviklingsrisiko — hvis vi vel at mærke bliver betalt godt for at tage den risiko," siger Søren Vendelbo Jacobsen og fortsætter:

"Der ligger en rigtig fornuftig udviklingsgevinst i at købe byggeretter og udvikle selv. Og fordi vi gør det sammen med en partner, der har været involveret fra start, gør vi det på en kontrolleret måde," siger han.

Uændret strategi

Risikoen i investeringen bliver netop knap så stor, fordi Solstra fortsætter som rådgiver og samarbejdspartner på byggeriet, ligesom selskabet også står udviklingen af samtlige 500.000 kvm i Bellakvarter, hvori der blandt andet indgår udvidelse af Bella Center. 30 pct. er allerede færdigudviklet.

Heraf er ca. 334.000 kvm under udvikling, hvor Sampension og MP Pension står for langt størstedelen. Dertil kommer 95.000 kvm, som er solgt fra, og yderligere ca. 235.000 kvm bolig og erhverv, som skal sælges.

"Vi ser pensionskasserne som en god samarbejdspartner, og vi har jo i mange år arbejdet sammen med dem, blandt andet når vi har solgt ejendomme," siger Johan Lorentzen, partner i Solstra Capital Partners, til EjendomsWatch.

Hos Solstra er strategien den samme som fra starten, fortæller Johan Lorentzen.

"Vi står stadig som udvikler og er med videre fremme, så strategien er uændret. Vi har bare fået flere finansielle kræfter om bord i form af pensionskasserne, som støtter projektet videre frem," siger han.

Med aftalen opnår de to pensionsselskab i fællesskab kontrol med det hidtil Soltra-ejede selskab Bellakvarter A/S, som i seneste regnskab fra 2018 havde ejendomme og udviklingsprojekter med en værdi af knap 1,4 mia. kr. Da pensionsselskaberne sammen opnår kontrol med selskabet Bellakvarter, er der ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen tale om en fusion, der først skal godkendes – hvilket skete torsdag.

Udover projektet, som de to pensionsselskaber nu bliver en del af gennem deres betydelige, trecifrede millioninvestering, mangler Solstra fortsat at færdiggøre et af de byggefelter, som selskabet solgte til den franske kapitalforvalter Axa i juni 2019.

Her var der tale om 36.200 kvm boliger til en pris på 1,3 mia. kr.

(Artikel opdateret 16. januar med oplysning om, at konkurencemyndighedernes godkendelse af transaktionen foreligger.)

Pensionsselskaber sender stort trecifret millionbeløb afsted til boliger i Ørestad

Investor: Ørestad er bedre end sit rygte

Solstra vil øge samarbejdet med pensionskasser efter milliardhandel

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også