Projektudvikler i Esbjerg klør ufortrødent på – Ikea eller ej

Den esbjergensiske projektudvikler Pedersen Gruppen fortsætter udviklingen af butiksområdet City Nord Retail Park i den vestjyske by, selv om Ikea ikke bliver nabo lige foreløbig, sådan som det var planen, siger virksomheden til EjendomsWatch.
Pedersen Gruppen etablerer såkaldte megabutikker i City Nord Retail Park. Harald Nyborg og Biltema, som ses på billedet, er på plads, og fuldt udbygget vil det nye indkøbsmekka i Esbjerg rumme godt 40.000 kvm butiksareal. | Foto: PR.
Pedersen Gruppen etablerer såkaldte megabutikker i City Nord Retail Park. Harald Nyborg og Biltema, som ses på billedet, er på plads, og fuldt udbygget vil det nye indkøbsmekka i Esbjerg rumme godt 40.000 kvm butiksareal. | Foto: PR.

Projektudvikleren Pedersen Gruppen i Esbjerg er ikke nervøs for, at lejerne lige pludselig løber skrigende bort, fordi Ikeas nye varehus i Esbjerg lader vente på sig.

Sådan lyder meldingen fra den lokale projektudvikler, der ejer City Nord og City Nord Retail Park på hver sin side af den 55.000 kvm store grund, som det nye Ikea-varehus efter planen skal skyde op på, men som mandag blev sat på hold af Ikea.

"Ikea har selvfølgelig været med til at give et ekstra boost til området, men City Nord er generelt et rigtig stærkt handelsområde, så det vil fortsat være attraktivt at lægge sin butik dér, hvad enten Ikea er der eller ej," siger Maria Pedersen, marketingansvarlig hos Pedersen Gruppen, til EjendomsWatch.

Det var Pedersen Gruppen, der sidste år solgte grunden til Ikea efter at have holdt på den til den svenske møbelgigant i 20 år. Handlen blev endelig gennemført for tre uger siden, da byrådet i Esbjerg Kommune vedtog en ny lokalplan for området den 8. oktober 2018.

Mens City Nord er et etableret butikscenter med mere end 25.000 kvm butiksareal, som blandt andet rummer en Bilka, er Pedersen Gruppen i fuld gang med at etablere butiksområdet City Nord Retail Park, der på nuværende tidspunkt huser Harald Nyborg og Biltema.

Ikeas nye varehus i Esbjerg skulle efter planen have stået klar i 2021, men på grund af blandt andet ændrede forbrugsvaner har koncernen valgt at sparke byggeplanerne til hjørne for en stund.

"Vi lever i en verden, hvor alt bliver mere digitalt – også vores købsvaner. Vi kan se, at flere og flere danskere handler på nettet frem for i de fysiske butikker. Det er en udvikling, vi er nødt til at tage seriøst. Det er vores ambition at bygge nye varehuse, der sikrer, at vi møder vores kunders behov og giver dem den bedst mulige oplevelse i fremtiden. Derfor arbejder vi på at afklare, hvordan kundemødet skal være i fremtiden, og det har også indflydelse på vores planer i Esbjerg," udtalte ekspansionschef i Ikea Danmark, Anders Lyhne Nordtorp, i en pressemeddelelse mandag.

Overrasket over udmelding

Pedersen Gruppen, der blev grundlagt i Esbjerg for 30 år siden af tømrermester Bjarne Pedersen, kendte ikke til Ikeas planer om at udskyde planerne, inden møbelgiganten mandag meldte det ud, og derfor kom udmeldingen bag på projektudvikleren, der i seneste regnskab leverede en bundlinje på 3,3 mio. kr. ud af et bruttoresultat på 5,6 mio. kr. og med ejendomsbesiddelser for 90 mio. kr.

"Vi er selvfølgelig ærgerlige over det. Vi havde gerne set, at det varehus stod klar i 2021, som det var planen. Hvis man skal finde noget positivt i det, er det, at vi får et nyt og gennemtænkt moderne varehus, som kan tackle fremtidens udfordringer i det marked," siger Maria Pedersen.

Hun fortæller, at udmeldingen fra Ikea ikke ændrer Pedersen Gruppens arbejde med at etablere såkaldte megabutikker og infrastruktur i City Nord Retail Park, der fuldt udbygget vil rumme godt 40.000 kvm butiksareal.

"Vi fortsætter med at finde lejere til de butikker, der skal være derude, og vi havde god respons fra mulige lejere, allerede inden nyheden om Ikea blev offentliggjort sidste år. Det var da med til at give noget ekstra omtale af området, og det har også kun været positivt, at der måske er nogle, der har fået øjnene op for, at det kan være attraktivt at placere sin butik i Esbjerg, men det bliver det jo også ved med at være. Ikea skal jo nok komme," siger hun.  

Ikea, der har fem danske varehuse og p.t. er i gang med at ekspandere i København med et nyt varehus ved Fisketorvet, er ikke kommet med en ny tidsplan for byggeriet i Esbjerg.

Trods 20 års kamp: Esbjerg får alligevel ingen Ikea i denne omgang

Ikea får endeligt grønt lys til kæmpe-varehus i København 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også