Byggeri på fredet areal klemmer fiskerihavn med stor kulturværdi

Borgerprotester forhindrede nybyggeri på Amager Fælled. Nu er der også ballade om ét af de alternative steder, politikerne er blevet enige om.
Foto: Ole Malling/By & Havn
Foto: Ole Malling/By & Havn
AF POLITIKEN

Forrige uges politiske beslutning i København om at bygge 550 nye boliger i et grønt fredet område ved Fiskerihavnen i sydhavnskvarteret torpederer ned i et væsentligt kulturmiljø, som kommunen selv har sat i en høj bevaringsklasse på lige fod med områder som Nyhavn eller Christianshavns Kanal.

De nye boliger skal bygges på et fire hektar grønt fredet vildnis – kaldet Stejlepladsen – klos op ad Fiskerhavnen.

"Byggeriet af de mange nye boliger vil uigenkaldeligt ødelægge miljøet omkring Fiskerhavnen," fastslår en af naboerne til området, Michael ’Sydhavn’ Hansen.

Beboere i og omkring Fiskerhavnen og andre kræfter er nu ved at organisere modstand for at bevare området, hvor Københavns sidste bundgarnsfiskere driver erhverv, og hvor et halvt hundrede selvbyggerhuse siden 1940’erne har udgjort en lille hengemt bydel.

Beslutningen om byggeriet på Stejlepladsen blev taget på Københavns Rådhus efter to års politisk kamp, hvor en folkelig bevægelse ikke ønskede opførelse af en ny bydel på Amager Fælled. Et flertal har besluttet, at en femtedel af boligerne i stedet opføres på Stejlepladsen - det sted hvor fiskerne har bundgarnspæle og deres mange hundrede meter lange net liggende til tørre og opbevaring.

Formand for Bymiljøudvalget i Lokaludvalget for Kongens Enghave, Ann Vikkelsø, mener, at hele området ved Fiskerhavnen nu bliver "smadret".

"Det er et åndehul i byen, der forsvinder, når der skal bygge så meget nyt derude," siger Ann Vikkelsø.

Lokaludvalget - et kommunalt lokalråd sammensat af politiske partier - har i en bydelsplan for Sydhavnen udpeget området med Stejlepladsen og Fiskerhavnen som "en perle med stor bevaringsværdi" og fastslået, at det er et selvstændigt mål "at forhindre at byudviklingen bevæger sig ind på området med stort nybyggeri til følge."

Socialdemokratiets politiske ordfører i Københavns Borgerrepræsentation, Jonas Bjørn Jensen, står ved beslutningen om at bygge på stejlepladsen.

Dels for at skaffe penge til byggeri af metro, dels for at imødekomme det stadig voksende behov for boliger.

"Jeg kan sagtens sætte mig ind i den der følelse af, at det gamle København forsvinder stille og roligt. Men vi har lært så meget af tidligere byudvikling, at vi ved, at vi altid skal tænke det nye sammen med det eksisterende. Det gælder selvfølgelig også her, hvor der skal tages hensyn til de nuværende beboere, og vi skal styrke og passe på det maritime miljø, som i dag giver området en stor kulturel værdi," siger Jonas Bjørn Jensen.

(Denne artikel er distrubueret af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også