Dansk Byggeri fnyser over dårlige byggedata

De officielle tal for nybyggeriet herhjemme er overhovedet ikke retvisende, mener Dansk Byggeri, der kalder kommuner inkompetente.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Hvis man skal tro Danmarks Statistik, så blev der i 2015 påbegyndt 1200 færre boliger i etageejendomme end året før.

Men tallene passer slet ikke, hvis man spørger Dansk Byggeri:

"Det er stik i mod mine forventninger," siger chefanalytiiker Finn Bo Frandsen i en pressemeddelelse.

Boligmarkedet har været i fremgang i 2015 takket være den stigende beskæftigelse og den positive realindkomstudvikling samt de meget lave finansieringsomkostninger.

Samtidig har markedet for projektlejligheder været hedt. Ikke alene i København, men også i Aarhus, hvor priserne på nye lejligheder steg med henholdsvist ca. 25 pct. og ca. 15 pct. fra december 2014 til december 2015 ifølge opgørelser fra ejendomsmæglerkæden Home.

"På grund af den store efterspørgsel må man da forvente, at nybyggeriet stiger, og derfor skønner vi i Dansk Byggeri, at boligbyggeriet er steget fra 2014 til 2015," siger Finn Bo Frandsen.

Usikker statistik er utilfredsstillende

Danmarks Statistik gør opmærksom på, at opgørelsen af den seneste byggeaktivitet generelt skal tages med forbehold, da datagrundlaget er usikkert. Det skyldes primært forsinkede indberetninger til Bygnings- og Boligregistret, BBR.

Statistikfabrikken søger at korrigere for forsinkelserne, men denne korrektion er ifølge Dansk Byggeri behæftet med usikkerhed, fordi der ikke er et fast mønster i forsinkelsernes omfang og årsager.

"Det er stærkt utilfredsstillende, at vi her i landet ikke kan måle aktiviteten ved nybyggeri ved at tælle antallet af påbegyndte boliger og ved at tælle antallet af påbegyndte kvadratmeter. Det meget usikre datagrundlag må skyldes mangel på kompetencer og mangel på engagement hos de mennesker, som ude i landets kommuner er ansat til at indberette til BBR," siger Finn Bo Frandsen og uddyber:

"Den usikre byggestatistik indebærer, at tal for investeringer i boliger bliver lige så usikre, og dermed bliver nationalregnskabet og tal for den økonomiske vækst også påvirket. Den dårlige byggestatistik er med andre ord ikke alene et problem for byggebranchen og Dansk Byggeri, men det er et problem for alle, som ønsker kendskab til udviklingen i dansk økonomi."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også