EjendomsWatch

København kræver loft over kommunal udligning

Regeringen bør begrænse kommuners regning for udligning, mener Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

/Ritzau Scanpix/Thomas Lekfeldt
Foto: /Ritzau Scanpix/Thomas Lekfeldt

Der må være en grænse for, hvor hårdt en kommune rammes, når den kommunale udligning ændres. Derfor bør regeringen lægge loft over regningen for enkelte kommuner.

Det mener Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), som er næstformand i Socialdemokratiet, i en skriftlig kommentar.

Onsdag fik økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) rapporten om reform af udligningen.

"Jeg ser det som en bunden opgave at få rettet op på de skævheder, der er i dag i den økonomiske udligning mellem kommunerne," sagde han i den forbindelse i en pressemeddelelse.

Årligt omfordeles omkring 17 mia. kr. mellem landets kommuner - fra rige til fattige kommuner. København skal årligt betale mellem 634 mio. kr. og 884 mio. kr., påpeger overborgmesteren.

"København er solidarisk med resten af landet. Og vi deler gerne velstand, når det går godt i København. Men det her er helt urimeligt og udtryk for en særlig trang til at straffe København og københavnerne," siger Frank Jensen.

Onsdag aften fik også Folketingets partier rapporten ved et sættemøde.

Langt de fleste kommuner finder udligningen uretfærdig. De mener enten, at de får for lidt eller betaler for meget. Der udlignes to tredjedele - 61 pct. - af de økonomiske forskelle mellem kommunerne.

Kommunernes Landsforening (KL) har forladt regeringens finansieringsudvalg om en ændring af den kommunale udligning. De 98 kommuner er uenige.

Kommunerne i hovedstadsområdet har meddelt i helsidesannoncer i landsaviser, at de ikke vil sende flere penge til Jylland.

"Det går ud på med lys og lygte at finde måder, der kan føres midler fra København til provinsen, nogle gange endda til kommuner, der har bedre velfærd eller højere beskæftigelse end København," siger Frank Jensen.

I provinsen kræver flere sammenslutninger af kommuner omvendt flere penge fra udligningen.

I 2013 blev systemet ændret, da analyser viste en sammenhæng mellem uddannelse og kommunernes udgifter. I 2006 enedes VK-regeringen med Dansk Folkeparti og De Radikale om ny udligning før kommunalreformen.

Forsiden lige nu

Dades overtager 120.000 kvm erhvervsejendomme fra Coop

Ejendomsselskabet overtager Aarhus-ejendomme med en værdi på over 1 mia. kr., hvor også internationale investorer har været på banen. Coop tjener penge på transaktionen, siger direktør til EjendomsWatch. Handlen er en af de største nogensinde i Aarhus, siger rådgiver. (Opdateret)

Thylander Gruppen løfter afkastet til sine investorer

Det var sidste år en indbringende forretning at investere med Thylander Gruppen, hvor frasalg var med til at tage solide gevinster hjem. Timing og tålmodighed er afgørende, hvis man vil tjene penge på ejendomme, lyder det til EjendomsWatch fra grundlægger Lars Thylander, der har 35 års erfaring i branchen.

Advokat sår tvivl om visdommen i billigere boliger

Billige boliger efterspørges ikke i særlig høj grad i den brede befolkning, da prisen kun er én blandt mange parametre for boligsøgende, påpeger advokat hos Bech-Bruun. Han mener, at politikerne kunne se på udbuddet, hvis man ønsker priserne ned.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier