Danica går efter liv og leben på Papirøen

Pensionsselskabet vil fastholde området i centrum af København som et tilløbsstykke for kultur og socialt liv, når boliger og hotel skyder op på grunden. En attraktiv bydel skaber den største værdi for projektet, siger Danica-chef til EjendomsWatch og skyder dermed kritik om en rigmandsghetto ned.
Foto: PR-illustration
Foto: PR-illustration

"If it ain't broke, don't fix it."

Den engelske talemåde synes at indramme Danica Pensions strategi for udviklingen af Christiansholm i Københavns Havn. Øen, som i folkemunde kaldes Papirøen på grund af sin fortid som centrallager for papir til avisproduktion, får udskiftet de store lagerhaller med nybyggeri, hvori der indgår både ejerlejligheder, almene boliger og hotel.

Som en del af pensionsselskabets ejendomsstrategi er det imidlertid også planen at sikre, at der fortsat kommer masser af mennesker til Papirøen. I de seneste år har området oplevet stor tilstrømning til spisestederne i Copenhagen Street Food samt kulturattraktionerne Experimentarium og siden kunstcenteret Copenhagen Contemporary.

Områdets popularitet er kun taget til efter ibrugtagelsen af Inderhavnsbroen, der siden juli 2016 har forbundet Holmen nær Papirøen med Nyhavn og gjort området mere tilgængeligt. Den popularitet vil Robert Nellemann, chef for ejendomsudvikling hos Danica Ejendomme, bygge videre på, fordi det øger værdien af det færdige projekt.

"Det handler om potentialeudvikling, hvor vi via det rette byrum skaber den mangfoldighed, som underbygger vores projektcase. Det skaber værdi dels for ejerlejlighederne og dels for lejemålene, fordi det bliver en mere attraktiv bydel at besøge, og det er vores målsætning med vores projekter. Det gælder ikke bare om at sætte en ny bydel op, men at skabe et byrum, som er et plus for København," siger han til EjendomsWatch.

Han nævner Papirøens planlagte vand-kulturhus som et eksempel på ønsket om at gøre området til et tilløbsstykke. Samtidig er det planen at genbruge det nuværende udtryk i form af haller med udadvendte funktioner kombineret med offentligt tilgængelige udearealer langs havnefronten.

Plan klar til at omdanne Papirøen i København til 45.000 kvm bebyggelse

Afviser kritik

Udmeldingen kommer, efter galleristen Nicolai Wallner og forfatteren Kristoffer Weiss har måttet opgive at skaffe de nødvendige fondsmidler til et kunstcenter på Papirøen, inden kommunens option på byggegrunden udløber med årets udgang.

"Det er et symptom på en udvikling, hvor kunst og kultur presses ud af byen, fordi kvadratmeterne er blevet hammerdyre. Og dette må jo siges at være et ret stort nederlag for forsøget på at trække aktiviteter ned til vandet i Københavns Havn med noget hverdagsliv og ikke blot dyre boliger og kontorer," sagde Kristoffer Weiss til Politiken.

Danicas projekt på Papirøen bliver uden kunstcenter

Robert Nellemann understreger, at han kun har hørt om planerne om et kunstcenter via mediernes omtale. Med henvisning til de konkrete planer for Papirøen afviser han, at kritikken omkring dyrt byggeri frem for kultur og deraf manglende liv i området har sin berettigelse.

"Jeg kan ikke sige, om det bliver de samme mennesker, der kommer til at bruge området, når projektet står færdigt, men det skal stadig være attraktivt, så vi har kun en interesse i, at der kommer liv og leben på Papirøen," siger Robert Nellemann.

Papirøen er ejet af partnerselskabet Udviklingsselskabet CØ. Udover Danica Pension er ejerne Klaus Kastbjerg via Unionkul Holding og Dan Ingemann Petersen via Nordkranen Invest. De to udviklere købte grunden af Københavns Kommunes byudviklingsselskab, By & Havn, i 2013, og i 2016 kom Danica Pension med som investor i den nuværende konstellation.

Åbner op for bibliotek

I stedet for et kunstcenter vil kultur- og fritidsudvalget i Københavns Borgerrepræsentation forsøge at rejse de nødvendige midler til en plan om at flytte Christianshavns Bibliotek til Papirøen. Dertil kommer en svømmehal med havnebad og foreningslokaler, som blev vedtaget med budgetaftalen for 2018.

"Vi har ikke hørt fra Christianshavns Bibliotek, men vi kigger med interesse på eksisterende biblioteker, som i dag fungerer godt som samlingssteder med tilknyttede cafémiljøer samtidig med, at bibliotekerne bruges til at studere eller arbejde i," siger Robert Nellemann.

Samtidig er det planen, at der igen skal være madmarked på Papirøen, når Danicas nye projekt står færdigt. Den nuværende lejekontrakt med Copenhagen Street Food udløber ved udgangen af 2017, hvorefter konceptet ifølge Jesper Møller, initiativtager bag Copenhagen Street Food, flytter ud på Refshaleøen nord for Papirøen og Operaen på en 10-årig lejekontrakt.

"Vi vil etablere et nyt street food-marked på Papirøen. Det nuværende har fungeret rigtig godt, og det koncept skal der arbejdes videre på, men det bliver selvfølgelig med et nyt udtryk i et nybyggeri i samspil med de øvrige udadvendte aktiviteter, som kan skabe liv i området," siger Robert Nellemann.

Ifølge Robert Nellemann er samarbejdspartneren for de almene boliger i projektet endnu ikke på plads. Den nuværende helhedsplan for Papirøen er udarbejdet af Cobe Architects.

Skal stå klar i 2021

Grunden på Papirøen var ejet af By & Havn og lejet ud til Den Danske Presses Fællesindkøbsforening frem til 2011, hvor en aftale frem til 2017 blev opsagt af lejeren før tid. Siden har Papirøen blandt andet huset Copenhagen Street Food og Experimentarium. Det har givet aktivitet i de tidligere lagerhaller, der har Operaen som nabo.

"Det er lykkedes os i en midlertidig periode at finde attraktive lejere i form af eksempelvis Copenhagen Street Food, Experimentarium og Vibskov (designeren Henrik Vibskov har åbnet kaffebaren den 'Den plettede gris', hvor han også har sit værksted, red.). Vi ønsker også fremadrettet at tiltrække de rette lejere inden for mad og kultur til at skabe et attraktivt byrum i København," siger Robert Nellemann.

Udviklingsselskabet CØ går i gang med byggemodning af Papirøen i 2018. Robert Nellemann forventer, at det samlede projekt står klar til brug og indflytning i midten af 2021.

"Alle har en interesse i, at det nye projekt på Papirøen bliver færdigt hurtigst muligt, og området igen kan tages i brug, så det går vi efter. Det er ekstremt vigtigt for os, at vi skaber et aktiv for ikke kun os selv, men også for hele byen," siger han.

EjendomsWatch har tidligere talt med Anders Svennesen, investeringsdirektør hos Danica Pension, om pensionsselskabets øgede fokus på projektudvikling. Her har man oparbejdet en pipeline til en anslået værdi på 10 mia. kr.

Samtidig har Danica Pension solgt ud af den eksisterende ejendomsportefølje for 4 mia. kr. Det er blandt andet sket via to store porteføljehandler til svenske Wihlborgs for 1,9 mia. kr. og schweiziske Woodman Asset Management for 1,6 mia. kr.

Danica bygger nyt for 10 mia. kr.

Schweizisk kapitalforvalter rykker til Danmark med milliardopkøb

Milliardopkøb sikrer rekordresultat hos Wihlborgs

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også