"Vi har sat en ære i arbejdet, og gnisten er der stadig"

Medarbejderne i fynske HD Ejendomme fik fredag at vide, at virksomheden med ejendomme for 4 mia. kr. slipper fri af bankernes jerngreb gennem syv år. EjendomsWatch var til stede og glæden var tydelig. Nu håber de ansatte, at frasalg og reduktion af forretningen afløses af tilkøb og nyansættelser.
Medarbejderne lytter efter, mens planen for HD Ejendommes fremtid rulles ud fredag kl. 13. | Foto: Frederik Jensen
Medarbejderne lytter efter, mens planen for HD Ejendommes fremtid rulles ud fredag kl. 13. | Foto: Frederik Jensen

ODENSE — En let støv af regn slår igennem en overskyet himmel og rammer ovenlysvinduerne i det, der kunne ligne en lagerhal i et industriområde udenfor Odense. Vi er hos HD Ejendomme, og hallen ligger et stykke fra entreen, hvor der på væggen i det første åbne møderum er malet "med rettidig omhu undgår vi tab."

Snakken er gået i krogene blandt medarbejderne, siden de torsdag fik besked om et møde fredag klokken 13. Emnefeltet i indkaldelsen var tom. Ved nogen mere end andre? Der har været en fornemmelse af, hvad der skulle ske, lyder det – så er man efter mange år i afviklingstilstand endelig blevet solgt?

Kort før klokken slår 13 stiller adm. direktør Peter Uldall Borch sig op foran de seks-syv rækker med forventningsfulde medarbejdere. Den lette, joviale snak mellem medarbejderne forstummer og afløses af en times intens stilhed og lytten fra den adm. direktør, som bekræfter deres teori: HD Ejendomme er blevet solgt. Nyheden suppleres af spredt latter som reaktion på de jokes, som den nye ejer, Niam-direktør Kristian Krogh, fyrer af. Blandt andet om, at sælgere i provisen er hårde forhandlere, hvor hver en krone gør ondt.

En af de medarbejdere som har klaret sig gennem både prøveperiode, storhedstid, krisetid og senest bankernes forsøg på at nedbringe deres udlån til HD Ejendomme, og dermed HD Ejendomme i sig selv, er Helen Kristoffersen.

"Jeg har været her, fra vi var helt små, til vi var store og igennem krisen, og man kan sige, at det jo aldrig er fedt at være i krise. Men vi har sat en ære i arbejdet, og gnisten er der stadig. Vi har trodset udfordringerne og drevet en god virksomhed," siger Helen Kristoffersen, som på 18. år er ansat i virksomheden, hvor hun i dag er procesansvarlig og koordinator for erhvervsejendommene.

Hun påpeger på, at den måde, virksomheden har været drevet på, er årsagen til, HD Ejendomme stadig lever.

Helen Kristoffersen beskriver salget til Niam med ordene "forløsning" og "glæde." Det er en lang proces, som endelig er nået til en afslutning, men hun venter ikke, at salget vil omvælte virksomheden. Det bliver "business as usual." Med den vigtige detalje, at der kan blive mere "business," som hun udtrykker det.

Hun er blot en af 70 medarbejdere, som er mødt op i Odense med en dags varsel — hvor det for nogle udskyder fyraften og weekend med et par timer. I dag er folk kommet helt fra Nordjylland for at høre om det bankkontrollerede ejendomsselskabs fremtid. 

Helen Kristoffersen, ansat hos HD Ejendomme gennem 18 år. | Foto: Frederik Jensen
Helen Kristoffersen, ansat hos HD Ejendomme gennem 18 år. | Foto: Frederik Jensen
Som afslutning på en længere og velmodtaget monolog har Kristian Krogh en enkelt Power Point-slide, som svarer på medarbejdernes vigtigste og umiddelbare spørgsmål:

De skal ikke fyres. De skal ikke flyttes til København. De har kørt selskabet godt — så godt at den kan blive større og forbedret.

Muligheder i stedet for begrænsninger

Efter præsentationen følger enkelte spørgsmål, hvor der i høj grad lægges vægt på, hvordan lejerne nu får det. En medarbejder, der til daglig gør sig i viceværtopgaver, spørger, hvorvidt man fremover altid skal vælge det billigste blandingsbatteri for at passe ind i et stramt budget, frem for det bedste til prisen. Svaret er nej — man skal handle med fornuft.

Og for HD Ejendomme kan fornuft fremover godt være, at man køber ejendomme i stedet for at sælge dem. Hos viceværtmedarbejderens chef, Søren Nielsen, er der tydelige følelser at spore. Han har gennem mange år set en ejendomsportefølje, der er skrumpet og skrumpet, og det samme er behovet for personale.

"Der er lys forude. Det bliver en anden måde at arbejde på. Måske kan vi begynde at ansætte flere folk i stedet for at afskedige," siger han om den nye virkelighed og tilføjer:

"Tænk sig, at nogen vil betale penge for os," siger han tydelig berørt ved situationen.

Fremover kan der købes flere ejendomme, de kan drives bedre, og de kan forbedres til både kunder og udlejers gavn. Forretningen kan udvides, og det giver mere arbejde til hans hold af ansatte — dem der passer ejendommene til hverdag.

Boligudlejningschefen Janne Schmidt forklarer, at det er en virksomhed med høj anciennitet hos medarbejderne. Derfor glæder hun sig også over den forløsning, som salget og afklaringen af virksomhedens fremtid er.

"Medarbejderne bliver her længe. Hvis man kommer igennem den korte prøveperiode, så bliver man typisk," fortæller hun og peger på det gode fællesskab, medarbejderne har. Alle hilser på alle — og alle hilser på EjendomsWatch’s udsending.

I Odense er der stadig mørke skyer, og den lette regn fortsætter. Grupperne og samtalerne, der opstod efter præsentationen, er ved at forsvinde. Fyraften er trods alt fyraften på en fredag eftermiddag hos HD Ejendomme. Men fra 1. maj vil der være mere sol at spore bag skyerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også