EjendomsWatch

Boligkøberne søger væk fra storbyerne

Hussalget boomer i Syddanmark og på Sjælland, mens akltiviteten daler i landets største byer, viser nye tal.

Foto: Kim Agersten/Polfoto

Boligmarkedet ser for alvor ud til at være tøet op hen over vintermånederne, hvor der er fremgang at spore i egne, hvor det ellers har været svært at komme af med sit hus.

Tal for hussalget i januar fra Boligsiden.dk viser, at man i Region Sjælland har solgt 19 pct. flere huse i årets første måned sammenlignet med januar sidste år. I Region Syddanmark er den tilsvarende stigning på ni pct., ligesom der var mindre fremgang i Region Midtjylland og Region Nordjylland.

"Det er en overraskende udvikling, at salget i flere regioner ligger så meget højere end for et år siden, hvor boligmarkedet var i klar fremgang. Men det overrasker også, at stigningen er så markant i Region Sjælland. Flere af kommunerne har taget tigerspring i antallet af handler fra januar sidste år til januar i år," siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Hun peger blandt andet på Kalundborg Kommune, hvor salget af villaer og rækkehuse lå hele 90 pct. højere end for et år siden. Også kommunerne Stevns og Slagelse oplevede markante stigninger med 83 og 58 pct.

I Region Syddanmark var topscorerne Nordfyns Kommune med en stigning på 100 pct. og Faaborg-Midtfyn med 71 pct.

For tidligt at spå om paradigmeskift

Derimod er hussalget gået tilbage i de større byer. I Københavns Kommune faldt antallet af handler med 37 procent, mens Odense Kommune er alene om at opleve tilbagegang på Fyn. Også i Aarhus og Aalborg Kommune faldt handelsaktiviteten. Det er bemærkelsesværdigt, efter at man netop i de større byer har haft store prisstigninger de senere år.

"Det er for tidligt at sige, om det er en spæd start på et større paradigmeskift på boligmarkedet, men lige nu tyder det på, at aktiviteten er flyttet fra byen og ud i yderområderne."

"Boligkøberne er rationelle mennesker. Hvis de ikke længere føler, at fordelene ved at bo centralt kan opveje de høje boligpriser, så vil de vende blikket andre steder hen. Vi kan ikke udelukke, at det er det, vi ser nu," siger Birgit Daetz.

Mere fra EjendomsWatch

Danica finder ny administrator af tocifret milliardportefølje

En af landets største ejendomsadministratorer, CEJ, skal fra 1. oktober overtage administrationen af Danica Ejendommes portefølje af erhvervs- og boligejendomme.”Det styrker selvtilliden i organisationen,” lyder det fra topchef. Aftalen bliver blandt CEJ’s største og overtages fra den større konkurrent Newsec. (Opdateret)

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier