Kollaps truer: Nye ejere af Oskar Group-selskaber beder långivere om hjælp

Kort efter overtagelsen af en række datterselskaber i Oskar Group må de nye ejere sande, at man ikke kan betale selskabernes forfaldne gæld. Risiko for konkurs er ”overhængende”, lyder det.
Denne godt 1300 kvadratmeter store ejendom på Købmagergade 57 på Strøget i København er blandt de ejendomme, som obligationsejere i Oskar Group overtog gennem en rekonstruktion af ejendomsudviklerens gæld. | Foto: Watch Medier
Denne godt 1300 kvadratmeter store ejendom på Købmagergade 57 på Strøget i København er blandt de ejendomme, som obligationsejere i Oskar Group overtog gennem en rekonstruktion af ejendomsudviklerens gæld. | Foto: Watch Medier

Forlæng lånet ud i det uendelige – ellers styrter koncernen sammen, og I vil være efterladt med resterne.

Det er i grove træk meldingen fra det tidligere Oskar Group-datterselskab, Oskar Real Copenhagen, til ejerne af de virksomhedsobligationer for ca. 400 mio. kr., som ejendomsudvikleren har udstedt til at finansiere driften af selskabet.

Anmodningen kommer efter, at obligationslånene er misligholdt, eftersom de skulle være indfriet i marts, men ikke er blevet det.

”Udstederen (Oskar Real Copenhagen, red.) søger obligationsejernes godkendelse til at forlænge obligationens løbetid til en evigvarende obligation,” skriver Oskar Real Copenhagen til obligationsejerne.

”Alternativet, en konkurs efterfulgt af et brandsalg af aktiver, vil sandsynligvis ødelægge væsentlig værdi for obligationsejerne,” skriver selskabet videre.

Oskar Real Copenhagen var som nævnt tidligere en del af ejendomsudvikler Henrik Wessmanns koncern, Oskar Group. Selskabet blev dog sammen med en række datterselskaber og underliggende ejendomsprojekter ved årsskiftet overdraget til en række obligationsejere, der er repræsenteret af den svenske finanskoncern Vinga.

Overdragelsen skete som følge af en rekonstruktion af gælden i Oskar Group, der sidste år måtte smide håndklædet i ringen, da man ikke kunne betale sin gæld. Men selvom rekonstruktionen altså formelt var vellykket, så er det ikke ensbetydende med, at man har fået bugt med gældspuklen i koncernen.

”Siden overdragelsen har indsatsen for at sikre finansiering og likviditet til den daglige drift været intens,” står der i meddelelsen til obligationsejerne i Oskar Real Copenhagen, hvoraf det fremgår, at der er misligholdte lån i koncernens ejendomsportefølje i tillæg til obligationslånene, der skulle være indfriet 3. marts 2024.

”Derudover er tidligere uoplyst gæld blevet opdaget, og alle PropCo’er (datterselskaber, red.) står stadig over for konkursrisici. Den samlede seniorgæld i porteføljen udgør nu 456 mio. kr. og fortsætter med at vokse på grund af renteomkostninger,” står der i meddelelsen.

Vil forsøge frasalg

Det fremgår af planen, som Oskar Real Copenhagen har sendt til obligationsejerne, at selskabet vil forsøge sig med en redningsplan, hvor størstedelen af ejendomsporteføljen frasælges.

Det drejer sig om ejendommene Købmagergade 57 og Østergade 15 i Indre København og Roskildevej 547 i Brøndby. I den forbindelse har selskabet i februar 2024 indhentet nye vurderinger fra erhvervsmægleren Catella, der anslår ejendommene til at have en samlet værdi på sammenlagt 271 mio. kr.

Det er væsentligt mindre end det, Oskar Group tidligere har opgjort ejendommene til, og også mindre end den pantesikrede gæld i ejendommene, der er opgjort til i alt 282 mio. kr.

”Købmagergade, Roskildevej og Østergade sælges eller overdrages til kreditorerne, da udviklingsplanen ikke er understøttet finansielt og overbelånt,” står der om forretningsplanen i investorpræsentationen, som Oskar Real Copenhagen har sendt obligationsejerne.

De to tilbageværende ejendomsprojekter i Oskar Real Copenhagen – Columbusvej 1-5 og Gladsaxe Møllevej 25 i Søborg – vil selskabet til gengæld forsøge at videreudvikle i samarbejde med en ekstern udvikler.

Det vil kræve en refinansiering eller forlængelse af den nuværende gæld i ejendommene, der i investormaterialet er opgjort til 174 mio. kr. Og for at facilitere dette anmoder selskabet om obligationsejernes godkendelse af, at obligationernes løbetid bliver forlænget uendeligt.

”Denne forlængelse vil gøre det muligt for udsteder at klassificere obligationen som egenkapital på balancen, hvilket åbner op for mere gunstige finansieringsmuligheder,” skriver Oskar Real Copenhagen til obligationsejerne.

Derudover anmoder Oskar Real Copenhagen også obligationsejerne om at give afkald på deres krav mod selskabet for forfaldne rentebetalinger samt at udskyde fremtidige rentebetalinger. Endelig beder selskabet også om, at obligationerne efterstilles al anden gæld i selskabet, således at obligationsejerne står bag alle andre kreditorer.

”Det er udsteders faste anbefaling, at et scenarie som beskrevet ovenfor bør følges for at forsøge at minimere værditabet for obligationsejerne,” skriver Oskar Real Copenhagen.

Presset fra flere sider

Problemerne har generelt stået i kø for de nye ejere, siden de overtog Oskar Group-selskaberne ved årsskiftet.

Som omtalt af EjendomsWatch har de således måttet se en af koncernens ejendomme blive begæret på tvangsauktion – hvilket dog ikke er blevet gennemført – og i forrige uge gik et datterselskab til Oskar Real Copenhagen så konkurs, som følge af krav fra to kreditorer.

I forhold til datterselskabets konkurs kan det meget vel trække andre selskaber i koncernen med sig i faldet, lød det fra Philip Borreschmidt fra advokatfirmaet Mazanti-Andersen, der stod i spidsen for en mislykket rekonstruktion i selskabet forud for konkursen.

Rekonstruktøren fortalte således, at selskabets største aktiv var et krav på 91 mio. kr. mod moderselskabet, Oskar Real Copenhagen.

”Det er klart, at nu hvor vi har en konkurs, vil det første, som en kurator gør, formentlig være at bede Oskar Real Copenhagen om at betale de 91 mio. kr., som de på papiret skylder boet. Og hvis ikke moderselskabet kan betale, så risikerer dét selskab også at blive erklæret konkurs, hvorefter en kurator kan tage kontrol over de øvrige datterselskaber,” sagde Phillip Borreschmidt til EjendomsWatch i sidste uge.

Konkursen er ikke beskrevet i Oskar Real Copenhagens anmodning til obligationsejerne, der er dateret 3. maj 2024. Det fremgår dog af meddelelsen, at ”visse datterselskaber er i mislighold i forbindelse med deres eksterne lån, og at nogle kreditorer har taget skridt til at fremskynde sådanne lån.”

”Som sådan er risikoen for, at hele koncernen går i formel konkurs overhængende og kan blive yderligere accelereret på grund af forskellige krydsmisligholdelser, der udløses på tværs af koncernen,” skriver Oskar Real Copenhagen til obligationsejerne.

EjendomsWatch har været i kontakt med direktøren i Oskar Real Copenhagen, Karl Twetman, der er indsat i selskabet på vegne af svenske Vinga. Han ønsker ikke at kommentere nærmere, om det får nogen betydning for redningsplanen i selskabet, at et datterselskab er gået konkurs.

”Det afhænger af, hvordan man strukturerer det. Men jeg har ingen yderligere kommentarer,” siger Karl Twetman til EjendomsWatch.

Oskar Real Copenhagens anmodning til obligationsejerne skal godkendes af et flertal på minimum to tredjedele. Svarfristen er 30. maj 2024.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også