Ejendomdanmark: Udspil underminerer lejeboligmarkedet

Talerøret for udlejere og administratorer af ejendomme er kritisk over for det udspil til en ændring af boligreguleringsloven, som regeringen præsenterede i Berlingske onsdag.
"Konsekvenserne kan gå fra tålelige til ødelæggende," siger Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark. | Foto: PR/Ejendomdanmark
"Konsekvenserne kan gå fra tålelige til ødelæggende," siger Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark. | Foto: PR/Ejendomdanmark

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) møder ingen begejstring hos Ejendomdanmark over sit udspil til en ændring af boligreguleringsloven, som Berlingske bringer onsdag aften.

"Boligministeren lægger nu en pakke frem, som i værste fald vil underminere lejeboligmarkedet og andelsboligmarkedet med store konsekvenser for andelshavere, pensionsopsparere og markedet," siger adm. direktør Jannick Nytoft i en skriftlig kommentar.

"Alle forslagene stammer ikke fra ekspertgruppen, så det er svært at vurdere virkningen præcist – det afhænger af detaljerne i de endelige forslag, så konsekvenserne kan gå fra tålelige til ødelæggende," lyder det.

Foreningen vender sig især i mod, at der ifølge ministeren skal gå 10 år, før man som udlejer kan benytte renoveringsparagraffen 5 stk. 2.

"Det er ikke et stop mod spekulanter, men mod handel, så i praksis er det desværre et investeringsstop. Det vil ikke længere kunne betale sig at købe en ejendom, fordi du er låst i 10-20 år," siger Jannick Nytoft.

Han forudser også, at indførelsen af en huslejebremse, der ikke længere tillader huslejer "væsentligt" at overstige det lejedes værdi, vil medføre flere konflikter om mindre beløb i huslejenævnene.

Ejendomdanmark støtter tiltaget om at kræve bedre energiklasse ved renoveringer, men:

"Beskrevet ligner det en knockoutmodel. De dårligste ejendomme kan slet ikke løftes til energiramme C, og i andre ejendomme risikerer man overinvesteringer, hvis regeringen overser behovet for en lang indfasningsperiode," lyder kritikken.

Afslutningsvist har Ejendomdanmark heller ikke meget til overs for, at andelshavere skulle blive skånet for prisfald ved, at deres eventuelle valuarvurdering kan fastfryses.

"Man kan ikke med et pennestrøg beslutte, hvad realværdien af en andelsbolig er i al evighed fremover. Og bankerne kan slet ikke bruge sådan en løsning, når de skal vurdere en andelshaver," pointerer Jannick Nytoft.

Regeringens udspil skal nu først forhandles, og boligministeren har tidligere understreget vigtigheden af et bredt forlig.

Regeringen klar med udspil til ændring af boligreguleringsloven 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også