EjendomsWatch

Erhvervsråd afviser snak om boligboble

Prisudviklingen på boligmarkedet følger langsigtet trend, og ny model for boligbeskatning vil bedre afspejle prisudviklingen, lyder det i ny prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Foto: Joachim Adrian / Ritzau Scanpix

Væksten i boligpriserne vurderes at ligge relativt tæt på den historiske trendmæssige vækst, og derfor er der ikke tegn på en boligboble.

Det konstaterer Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd i sin nyeste prognose.

"Hvis man beregner en langsigtet trend i den reale boligpris, tilsiger beregningen, at den reale kontantpris på huse i gennemsnit vokser med 1,5 procent om året," skriver AE.

I årene op til finanskrisen voksede den reale kontantpris væsentligt mere.

AE vurderer, at kommer boligpriserne til at vokse markant mere, end den historiske trendmæssige vækst tilsiger, kan det være tegn på en ny boble på boligmarkedet, men i øjeblikket lader det ikke til at være tilfældet.

Det fremhæves også, at der de senere år er gennemført tiltag, som skal tage toppen af boligprisstigningerne.

Adgangen til de mest risikable lån er blandt andet blevet begrænset.

Boligbeskatningen kommer med den nye aftale om boligskatterne fra 2021 til bedre at afspejle prisudviklingen.

"Dermed kan boligskatterne fremadrettet igen blive et værn mod alt for høje boligpriser. Det værn manglede forud for finanskrisen, fordi ejendomsværdiskatten var blevet låst fast i kroner og øre," skriver AE.

De nye boligskatter kan, når de indføres i 2021, få boligpriserne til at falde, hvis boligpriserne i årene op til 2021 ikke tager højde for de nye boligskatter, påpeger AE.

Forud for sidste krise havde de økonomiske modeller som for eksempel ADAM svært ved at forklare udviklingen i boligpriserne.

Boligpriserne voksede dengang kraftigere, end man kunne forklare med blandt andet den underliggende indkomstfremgang. Det var en advarsel om, at der var en boble på boligmarkedet.

Aktuelt er der ikke tegn på, at modeller som ADAM undervurderer prisudviklingen på boligmarkedet, vurderer AE.

PFA-direktør er åben for en stramning af omdiskuteret boligreguleringslov

Prisfald på ejerlejligheder i København har bidt sig fast

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier