EjendomsWatch

Borgmestre bryder byggebudgetterne for andet år i træk

Der er blevet brugt mere på at bygge og renovere i kommunerne end tilladt, og KL indkaldes til samtale.

"Det er fuldstændig uacceptabelt," siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille efter at nye tal viser, at landets kommuner overskrider deres anlægsbudgetter. | Foto: Ritzau Scanpix/Jonas Olufson.

Rundt om i landets kommuner er der blevet brugt to mia. kr. for meget på at bygge og renovere ting som skoler, veje og plejehjem.

For andet år i streg overskrider landets 98 kommuner det samlede loft over, hvor meget kommunerne må bruge på service og anlæg.

"Sidste år stod vi i en lignende situation, hvor KL forsikrede regeringen om, at budgettet ville blive overholdt. Men sådan er det ikke gået. Tværtimod," siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i en pressemeddelelse.

Der blev brugt 2,1 mia. kr. mere end budgetteret på anlægsinvesteringer. Samlet blev der brugt 19,3 mia. kr.

På serviceområdet blev der brugt 245,8 mia. kr., hvilket er 0,1 mia. kr. mindre end budgetteret. Regeringen indkalder KL for at få en forklaring.

"Nu står vi med en endnu større overskridelse på samlet set 1,9 mia. kr. Det er fuldstændig uacceptabelt. Det vil vi tage en alvorlig samtale med KL om," siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Landets kommuner har tidligere klaget deres nød og bedt om lov til at bruge flere penge på nye plejehjem, skoler og renovering af veje. Det er deres ømmeste punkt.

Men finansminister Kristian Jensen (V) har stået fast på, at statens økonomi ikke kan holde til det. Der er højkonjunktur og med det følger risiko for mangel på arbejdskraft, særligt i bygge og anlægsbranchen.

Han mener, at overskridelsen er urimelig stor.

"Det er ikke bare et dybt utilfredsstillende resultat, men det er også direkte skadeligt for aftalesystemet som helhed, når kommunerne gang på gang overskrider aftalerne og således sår tvivl om deres egen troværdighed," siger han i meddelelsen.

 

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 48: Olsson sejrer 1-0 på udebane over skeptisk vagthund

Trods advarsler fra bl.a. Finanstilsynet er det lykkedes AP Pension at indkassere en gevinst på sit samarbejde om finansiering med ejendomsudvikler Jens Schaumann. Med risikosky banker, der har tilsynets ånde i nakken, er det ikke underligt, at ejendomsdirektøren i AP Pension, Peter Olsson, har mod på mere af det samme.

Familiekontor køber over 10.000 kvm boligejendomme i København

Bilimportør-familie er i gang med at opbygge en ejendomsportefølje, fortæller adm. direktør, der netop har overtaget otte boligejendomme i København. "Hvis vi bliver introduceret for interessante ejendomme, så vil vi se på det. Også på den korte bane," siger han til EjendomsWatch.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier