Ny Red-analyse: Tre investorer dominerede det danske ejendomsmarked i 2018

Det kan godt være, at 6 ud af de 10 største ejendomsinvestorer sidste år var danskere, men det er stadig tre udlændinge, som sidder på top 3, viser tal fra Cushman & Wakefield Red.
København. | Foto: Ritzau Scanpix/Brian Bergmann
København. | Foto: Ritzau Scanpix/Brian Bergmann

Danske investorer brugte uden tvivl flest milliarder på det danske ejendomsmarked i 2018, viser ny opgørelse fra erhvervsmæglerfirmaet Cushman & Wakefield Red.

Faktisk var 6 ud af de 10 største investorer på markedet i 2018 danske.

Men det er den norske rigmand Ivar Tollefsens ejendomsselskab Heimstaden, amerikanske Blackstone og svenske Niam, der sidder på første-, anden- og tredjepladsen på top 10-listen.

De tre handlede tilsammen for 16,2 mia. kr., svarende til 21 pct. af alle handler i løbet af året, viser opgørelsen.

Alle tre har været på jagt i det samme marked: Boligejendomme.

"Den amerikanske kapitalfond Blackstone har de senere år købt og renoveret beboelsesejendomme i hovedstaden og gennemførte i 2018 imponerende 67 handler til en samlet værdi af 5,2 mia. kr.," skriver Cushman & Wakefield Red.

Heimstaden opkøbte blandt andet boligporteføljer af den danske ejendomsforvalter Thylander Gruppen, FB Gruppen og den nordiske udbyder af kapitalfonde Nrep.

For Niams vedkommende blev der især købt boligejendomme i de jyske byer Silkeborg, Randers, Vejle og Horsens.

I alt købte udenlandske investorer samlet danske ejendomme for ca. 34 mia. kr. i 2018, svarende til 45 pct. af de samlede handler. Det er 17 mia. kr. mindre end i 2017.

De danske investorer skruede derimod op for opkøbstempoet. De gennemførte ejendomsinvesteringer for ca. 43 mia. kr. i 2018, svarende til 55 pct. af ejendomshandlerne. Det er 2 mia. kr. mere end året før.

Færre handler end rekordåret 2017

I alt blev der gennemført 2161 handler med investeringsejendomme i Danmark. Det er 6 pct. færre end 2017, hvor antallet af handler nåede rekordhøjder, viser tallene.

Det er særligt antallet af store ejendomshandler, som er gået tilbage i 2018, mens salg og køb af mindre ejendomme og ejendomsporteføljer med en værdi mellem 50-500 mio. kr. er steget, skriver mæglerfirmaet.

Det betyder sig ikke, at investorerne har mistet appetitten for Danmark. Det stabile politiske miljø og det danske realkreditsystem fastholder deres blik mod det lille land, lyder vurderingen.

En rundspørge lavet af Cushman & Wakefield Red blandt de største og mest aktive investorer på det danske marked viser, at 60 pct. af de adspurgte regner med, at de skal øge deres portefølje i 2019, mens 6 pct. regner med at reducere den.

"Og der er således ikke udsigt til, at det i 2019 bliver nemmere at få opkøbt investeringsejendomme," udleder erhvervsmæglere, som ikke oplyser, hvem eller hvor mange firmaer der indgår i rundspørgen.

Jylland får mere milliardopmærksomhed

Både København, Storkøbenhavn, Sjælland og Fyn må se antallet af ejendomsinvesteringer falde. På Sjælland er det værst, hvor København alene må se et dyk i handlen med investeringsejendomme på godt otte mia. kr., svarende til en tilbagegang på 19 pct.

Aarhus må dog også se interessen gå tilbage med ca. to mia. kr.

Anderledes positivt ser det ud for resten af Jylland, hvor handlerne er steget med 22 pct. fra ca. 13 mia. kr. til knap 11 mia. kr.

Den intense interesse blandt især udenlandske investorer for København de senere år har drevet ejendomspriserne kraftigt i vejret. Investorerne er derfor søgt ud mod andre byer for at hente acceptable og gode afkast på deres investeringer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også