500 år gammelt skibsvrag forsinker Pensiondanmarks millionbyggeri

Et klinkbygget skib fra 1500-tallet sætter byggeri af seniorboliger i bero i små seks uger. Hvor dyr en forsinkelse vil blive, ved Pensiondanmark ikke endnu, men pensionsselskabet oplyser, at der ikke findes forsikringer, som dækker tab efter fund af oldtidsminder. (Opdateret.)
Skibsvraget der er fundet på Køge Kyst, hvor Pensiondanmark vil bygge boliger. | Foto: PR/Pensiondanmark
Skibsvraget der er fundet på Køge Kyst, hvor Pensiondanmark vil bygge boliger. | Foto: PR/Pensiondanmark

(Artikel opdateret kl. 12.15 med yderligere oplysninger, underrubrik rettet, så et manglende "ikke" er tilføjet.)

I begyndelsen af maj stak Pensiondanmark den første spade i jorden til byggeriet af seniorboligprojektet Køge Kyst Skibet. Knap to måneder senere er boligbyggeriet til ca. 210 mio. kr. sat i bero.

Under udgravningen til byggeriet er entreprenøren nemlig stødt på et historisk fund. Et sjældent velbevaret skibsvrag fra Middelalderen lå og gemte sig under overfladen lige der, hvor boligerne skal stå.

Arkæologer fra Museum Sydøstdanmark er gået i gang med at indsamle det historiske fund, og den proces vil tage små seks uger, siger museumsinspektør for Museum Sydøstdanmark Annemette Kjærgård til EjendomsWatch.

Fordi der er tale om et skib, kontaktede hun Vikingeskibsmuseet i Roskilde, som gav sin vurdering af, hvor lang tid arkæologerne skulle bruge på at få det op af den gamle havbund.

"Vikingeskibsmuseet sagde, at et vrag af den størrelse, der har sejlet på Køge Havn, tager 4-6 uger at udgrave. Pensiondanmark kan fortsætte med nogle ting på byggeriet, men de ville gerne have haft støbt nu, og det må de så vente seks uger med at gøre," siger Annemette Kjærgård til EjendomsWatch.

Museet gik i gang med at overvåge byggeriet 12. juni, fordi man havde en stærk mistanke om, at der ville dukke noget specielt op i undergrunden, og vraget dukkede op for ca. en uge siden, siger Annemette Kjærgård.

Det er arkæologerne fra Museum Sydøstdanmark, der har fundet vraget af det 500 år gamle klinkbyggede skib fra 1500-tallet, som oprindeligt har været ca. 16 meter langt og 7 meter bredt. Mens bygherre måske ikke er så begejstret for forsinkelsen, så er det derimod et hold af svært glade arkæologer, der i disse dage har travlt med at afdække fundet.

Pensiondanmark ved endnu ikke, hvad en eventuel forsinkelse vil koste. Kommunikationsdirektør i pensionsselskabet, Ulrikke Ekelund, oplyser i en mail til EjendomsWatch, at der ikke findes forsikringer, som dækker mod tab forårsaget af fund af oldtidsminder.

Ejendomsdirektør Marius Møller oplyser via Ulrikke Ekelund:

"Det er ikke forventningen, at der kommer en forsinkelse, og det er heller ikke forventningen, at der kommer en ekstra regning."

Artiklen fortsætter efter kortet

Placeringen af projektbyggeriet Køge Kyst Skibet i Køge, som er målrettet borgere over 50 år. | Foto: Google
Placeringen af projektbyggeriet Køge Kyst Skibet i Køge, som er målrettet borgere over 50 år. | Foto: Google

Ingen overraskelse

Det kommer ikke som en overraskelse for hverken grundsælger, Køge Kyst, eller bygherre, Pensiondanmark, at der kunne opstå en forsinkelse af en art.

"Vi holdt det første møde med de tre interessenter i projektet, som er Køge Kyst, Pensiondanmark og entreprenøren for et år siden, hvor vi aftalte, hvordan det skulle forløbe, hvis der dukkede et vrag op. Vi aftalte også, at vi skulle overvåge udgravningen, og hvor stor en forsinkelse de måtte påregne," siger museumsinspektøren.

Det var ikke uden grund, at Museum Sydøstdanmark tog fat i Køge Kyst. Området, der skal bygges på, er nemlig tidligere havbund ved Køge Middelalder-havn, hvor har sejlet handelsskibe.

"Vi havde en voldsom mistanke om, at der kunne være risiko for, at man kunne træffe væsentlige fortidsminder," siger Annemette Kjærgård, som af flere omgange roser både pensionsselskabet og udviklingsselskabet Køge Kyst for at have været både proaktive og lyttende.

På grunden skal der bygges ca. 90 boliger til seniorerne, som kommer til at være en del af et større boligfællesskab. Konceptbyggeriet er udviklet i samarbejde med Realdania og bliver på ca. 6750 kvm boliger og omkring 2400 kvm kælder. De forventes færdig i efteråret 2019 efter den oprindelige plan. Af de 90 boliger bliver de 30 til folk over 50 år.

Den samlede investering i Køge-byggeriet med 90 boliger lå på ca. 210 mio. kr.

Der er tre tilsvarende boligprojekter planlagt i samme område, som hver især kommer til at koste mellem 150-300 mio. kr. alt afhængig af størrelse og beliggenhed, har ejendomsdirektøren i Pensiondanmark, Marius Møller, tidligere oplyst til EjendomsWatch.

Artiklen fortsætter efter billedet

Visualisering af byggeriet Køge Kyst Skibet, som Pensiondanmark og Realdania står bag. | Foto: PR/Pensiondanmark
Visualisering af byggeriet Køge Kyst Skibet, som Pensiondanmark og Realdania står bag. | Foto: PR/Pensiondanmark

Køge vender ansigtet mod vandet

Pensiondanmark ruller seniorboliger ud flere steder i landet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Michael Eriksen har 11 års direktionserfaring fra PWC, der stod bag flest handler i 2022 blandt corporate finance-aktørerne herhjemme. | Foto: Pr

PWC fritstiller mangeårig M&A-chef

For abonnenter