Finansministeren: Kommuner skal prioritere deres anlægsbudgetter bedre

Kommunerne kræver 21 mia. kr. til anlæg af eksempelvis nye veje og bygninger i 2019. Finansministeren vil dog fastholde det nuværende niveau.
Foto: PR
Foto: PR
AF RITZAU

Finansminister Kristian Jensen (V) vil fastholde et beløb på 17 mia. kr., som kommunerne kan bruge på eksempelvis reparationer af skoler og veje. 

Det siger han inden de indledende økonomiforhandlinger tirsdag formiddag med Kommunernes Landsforening (KL) om kommunernes budget for 2019.

"Vores udspil er det niveau, som vi har i dag, fordi det er vigtigt for os at holde fast i, at vi har haft et ekstraordinært højt niveau, og at vi skal tilbage på normalisering af kommunernes anlægsramme," siger Kristian Jensen.

Kommunerne kræver 21 mia. kr. Men ifølge Kristian Jensen kommer det ikke til at ske.

"Kommunerne skal prioritere skarpere mellem, hvad man vælger at prioritere. Jeg håber, at kommunerne vælger at prioritere folkeskoler og plejehjem som de områder, hvor de bruger deres anlægsramme," siger ministeren.

Ved sidste års forhandlinger krævede kommunerne en anlægsramme på 19 mia. kr. Regeringen ville give 15 mia. kr. I den endelige økonomiaftale for 2018 endte det med en ramme på 17 mia. kr.

"Vi vil holde fast på en anlægsramme, der er afpasset efter de økonomiske vilkår, der er i dagens Danmark." 

"Vi kan se, at der er mangel på arbejdskraft i bygge- og anlægssektoren. Derfor nytter det ikke, at man bare lader kommunerne bruge alle de penge, de gerne vil," siger Kristian Jensen.

Finansministeren vil også drøfte med KL, at indgåede aftaler skal holdes. Tidligere i år kom det frem, at kommunerne for første gang siden 00'erne brugte flere penge, end det samlet var aftalt med regeringen, at de måtte.

Kommunernes anlægsudgifter var i 2017 1,6 mia. kr. højere end budgetteret, har Finansministeriet opgjort. Og det kompenseres ikke helt af, at driftsudgifterne var 0,9 mia. kr. lavere end ventet.

Budgetoverskridelsen er af regeringen blevet beskrevet som "massiv". Det får KL's formand, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), til at forudse vanskelige forhandlinger.

"Regeringen har blikket stift rettet mod kommunernes kassebeholdninger og mangler en grundlæggende forståelse for det massive udgiftspres, som vi for alvor oplever i den kommunale sektor," sagde han sidste uge til KL's hjemmeside.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Visualisering af første fase af Coop Byen. | Foto: PR-visualisering / Arkitema

Coop sælger fra for milliardbeløb