Mipim 2018 — indtryk fra en uges intens speed-dating i Cannes

MIPIM 2018: En uges ejendomsmesse er ovre, masser af kontakter er blevet skabt og tilbage står indtrykket af en branche med høj selvtillid og en måske lidt for ubekymret indstilling til, at markedet en dag vender næsen nedad.
Foto: PR
Foto: PR
AF JØRGEN BENDSEN, REDAKTØR PÅ EJENDOMSWATCH

CANNES — Lige så målrettet tusindvis af mørke jakkesæt og et fåtal af høje hæle styrede mod festivalpalæet i Cannes i tirsdags, lige så ihærdig er trafikken væk fra middelhavsbyen torsdag aften og i løbet af fredag.

Mellem 25.000 og 30.000 deltagere fra mere end 100 lande har i ugens løb været samlet for at blive inspireret, indgå aftaler eller måske blot føle hinanden på tænderne som foreløber for et senere samarbejde.

Men hvilket indtryk står så tilbage?

EjendomsWatch er for tredje år i træk på Mipim, og det er tydeligt, at Norden som investeringsmulighed fylder mere, når man taler med investorer. Velorganiserede samfund, konkurrencedygtig finansiering og en befolkning i vækst skaber en overbevisende kontrast til mere eksotiske geografier, som også under ugen i Cannes har slået på tromme for at få investorernes penge til at arbejde for sig.

Og det er ikke kun et par dage med høj sol langs strandpromenaden, der har bidraget til den gode stemning. Investorerne er positive, projektudviklerne er positive, arkitekterne er positive, udbyderne af grunde og arealer er positive. Ting lykkes i disse år på ejendomsmarkedet, godt hjulpet af en rigelighed på kapital fra kapitalforvaltere og pensionsinvestorer, der ikke ved, hvor de ellers skal proppe pengene hen for at sikre opsparerne et afkast.

Ingen alarmklokker

Og selvom den 10-årige rente er steget ret stabilt gennem de seneste seks måneder, er det ikke noget, der får alarmklokkerne til at ringe, da det i de flestes optik er baseret på, at den økonomisk vækst endelig er kommet i gang igen efter snart et årti med renteniveauer, der til tider med et minus foran står som et monument over finanskrisens destruktion af værdier.

Men historien har vist, at pludselige ændringer af psykologien i markedet kan komme fra andet end renteændringer. Her virker ubekymretheden til at dominere, selvom det sagtens kan være, at dem, der faktisk bekymrer sig, gør det uden grund.

Tager man et kig langs stranden i Cannes, er der ifølge anekdoterne fra folk, der har deltaget, stadig et stykke vej op til den ekstravagance og overmod, som prægede de Mipim-messer, der fandt sted i 2006 og 2007, hvor luften over Cannes var tyk af helikoptere med rigmænd, og limousiner med egen chauffør fragtede ejendomsinvestorer rundt i byen, hvor det meste kan klares i gåafstand.

Med danske briller var der i år tilmeldt godt 700 til selve Mipim-messen, mens anslået det tredobbelte antal danskere var til stede i Cannes og tog del i netværk og arrangementer uden for området ved festivalpalæet og de nærliggende gader.

Igen i år havde Copenhagen Capacity, Byggesocietetet og deres lille skare af sponsorer fået den danske stand, Greater Copenhagen, op at stå, og endnu en gang viste den sit værd som en velbesøgt stand for branchen.

Få betaler for de mange

I betragtning af hvor værdifuldt det er, at hovedstadsområdet, Sjælland og Sydsverige har en stand på messen, der gør Greater Copenhagen synlig for investorer fra over 100 lande, er det bemærkelsesværdigt så mange Mipim-deltagere, der kører på frihjul og lader andre om at dække omkostningerne til standen – selvom de gerne tager del i netværket og er til stede i Cannes.

Også den almene boligsektor i Danmark har i år fundet det værdifuldt at tage på ejendomsmesse og har sat sig ud over smålige kævlerier om, at sådanne ture koster dyrt og udgiften i stedet kunne være brugt på dette eller hint.

Sandheden er bare, at den almene boligsektor er en helt central aktør i ejendomsbranchen, ikke mindst med det nye planlovkrav om, at op til 25 pct. af nye boliger skal være almene. Det skaber efterspørgsel efter almene boligaktører med de rigtige boligkoncepter. Og ja, én strategi er at sidde bag skrivebordet hjemme i Danmark og vente på, at telefonen ringer af sig selv. En anden er at møde investorerne og udviklerne, hvor de er, skyde brystkassen frem og sige: Her er vi. Se, hvad vi kan tilbyde.

Mipim er stedet at være for dem, der tager ejendomsbranchen seriøst. Selvom meget er pakket ind i champagne, pindemadder og luksusmiddage, gør det ikke det faglige udbytte af en uge i Cannes mindre.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også