EjendomsWatch

EU-fond støtter Femern-projekt med knap 1 mia. kr.

Blandt 39 europæiske infrastrukturprojekter får landanlægget til den kommende Femern-forbindelse det største EU-støttebeløb. Den samlede EU-støtte til forbindelsen udgør små 7 mia. kr. Minister er tilfreds.

Et af de største infrastrukturprojekter i Danmark nogensinde har sikret sig knap 1 mia. kr. i EU-støtte.

Ifølge en meddelelse fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har EU-Kommissionen torsdag offentliggjort, at man tildeler 920 mio. kr. til at opgradere jernbaneforbindelsen fra Ringsted og frem til Femern. Den er en vigtig brik i det samlede Femern Bælt-projekt, der ifølge seneste budgetskøn vil løbe op i mere end 60 mia. kr.

"Femern Bælt-tunellens landanlæg tildeles dermed det højeste EU-støttebeløb i ansøgningsrunden, hvor 39 europæiske projekter får tildelt midler. Beløbet bringer den samlede EU-støtte til Femern Bælt-projektet op på knapt 7 mia. kr.," skriver ministeriet om resultatet af den seneste ansøgningsrunde om EU-midler til transportprojekter fra EU’s infrastrukturfond, Connecting Europe Facility (CEF).

EU-støtten tildeles konkret til anlægsarbejdet på strækningen Ringsted-Nykøbing Falster samt ni broer på Lolland.

"Støtten understreger Europa-Kommissionens meget stærke opbakning til Femern Bælt-projektet. Den er vi selvfølgelig glade for. EU støtter projektet, fordi det ikke blot binder Danmark og Tyskland bedre sammen, men fordi det er helt centralt for den fremtidige gods- og persontransport imellem Skandinavien og det øvrige Europa," siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i meddelelsen.

"Samtidig betyder projektet, at de mange togpendlere mellem Sydsjælland og Lolland-Falster og hovedstadsområdet vil spare tid hver dag. Det vil kunne gøre regionen mere attraktiv som bosætningsområde til gavn for vækst og beskæftigelse," fortsætter han.

For det samlede Femern Bælt-projekt er der forudsat en EU-støtte på ca. 5,8 mia. kr. til anlægsfasen. Med støttetildelingen er der samlet indtil videre tildelt ca. 5,3 mia. kr. til anlægsfasen, oplyser ministeriet.

I den kommende EU-budgetperiode (2021-2027) vil der sandsynligvis kunne søges om yderligere støtte til anlægsarbejdet på selve Femern Bælt-tunnelen og jernbanen mellem Nykøbing Falster og Rødby, fremgår det.

Ole Birk Olesen forventer Femern-byggeri i 2020 

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 48: Olsson sejrer 1-0 på udebane over skeptisk vagthund

Trods advarsler fra bl.a. Finanstilsynet er det lykkedes AP Pension at indkassere en gevinst på sit samarbejde om finansiering med ejendomsudvikler Jens Schaumann. Med risikosky banker, der har tilsynets ånde i nakken, er det ikke underligt, at ejendomsdirektøren i AP Pension, Peter Olsson, har mod på mere af det samme.

Familiekontor køber over 10.000 kvm boligejendomme i København

Bilimportør-familie er i gang med at opbygge en ejendomsportefølje, fortæller adm. direktør, der netop har overtaget otte boligejendomme i København. "Hvis vi bliver introduceret for interessante ejendomme, så vil vi se på det. Også på den korte bane," siger han til EjendomsWatch.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier