EjendomsWatch

Socialdemokratiet vil sænke huslejen på almene boliger

Ifølge Socialdemokratiets beregninger kan lejen sænkes med op til 8000 kroner om året i nyere almene boliger. V og DF afviser ideen.

Foto: /ritzau/Rene Schütze

Hvis helt almindelige lønmodtagere skal have mulighed for at bo i byerne, kræver det, at huslejen bliver sat ned.

Sådan lyder meldingen fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der kalder huslejeniveauet på lejeboliger for en udfordring, som "man er nødt til at sikre politisk".

"Danmark skal være et godt land for alle at leve i, derfor er det også afgørende, at vores byer er et sted, hvor alle har råd til bo," siger Mette Frederiksen til DR Nyheder.

Socialdemokratiet foreslår derfor at sænke huslejen på alle almene lejeboliger, der er bygget efter år 2000 med op til 8000 kroner om året.

Konkret skal forslaget finansieres ved at bruge besparelserne fra et tidligere forslag, som regeringen har fremlagt.

Tilbage i juni kunne bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) nemlig fortælle, at regeringen har ambitioner om at omlægge den almene boligsektors lån fra realkreditlån til statslån.

Den manøvre vil betyde, at den almene sektors renteudgifter falder, fordi renten på statslån er lavere end renten på realkreditlån.

Ifølge regeringens egne tal vil omlægningen af lån føre til en besparelse på omkring 1,6 mia. kr. om året, når forslaget er fuldt indfaset efter 2025.

Indtil videre har planen været, at pengene skulle gå til statskassen. Men nu vil Socialdemokratiet bruge dele af besparelsen på at komme lejerne i almene boliger til gode, siger Mette Frederiksen.

"Vi taler rigtig meget om boligejerne, og det er fint, men der er også rigtig mange mennesker, der bor til leje i Danmark, og de bliver næsten altid glemt. Vi politikere bliver nødt til at kæmpe mere for denne her gruppe," siger hun til DR Nyheder.

Rent teknisk vil Socialdemokratiet oprette en pulje på 500 mio. kr. årligt.

Dermed kan man ifølge partiets egne beregninger give en huslejenedsættelse på 8000 kroner om året i gennemsnit til alle almene boliger, der er opført efter år 2000.

Både Venstre og Dansk Folkeparti afviser forslaget fra Socialdemokratiet. Transport- og boligministeren har ikke ønsket at kommentere forslaget over for DR.

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 26: Over for gult

Med dagens Tour de France-start i København viser hovedstaden endnu engang sin status som en international by. Ikke så sært, at udenlandske investorer stadig gerne vil have del i værdierne, også selvom de måske tager et dyk for en tid.

Trængt boligfond må alligevel skride til salg

Frederiksberg Boligfond er stadig i så sårbar økonomisk situation, at der skal skaffes penge via ejendomssalg – præcist det, der i 2018 udløste folkelige protester, da Blackstone var udset som køber.

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier