EjendomsWatch

Ny planlov har virket efter hensigten

Fire helt konkrete byggerier i København og omegn ville ikke være blevet til noget, hvis det ikke var for nye regler i planloven, lyder det fra BL-Danmarks Almene Boliger, der har gjort status godt et år efter lovens ikrafttræden.

Den nedlagte Flyvestation Værløse er under omdannelse til boligområde — herunder 50 almene boliger, som Furesø Boligselskab og KAB står bag. | Foto: PR

Det har sat sine tydelige aftryk en række steder i Københavnsområdet, at et politisk flertal i Folketinget sidste år vedtog at ændre planloven, så kommunerne kan kræve op til 25 pct. almene boliger i nye byområder.

Boligorganisationernes fælles talerør, BL-Danmarks Almene Boliger, har foretaget en aktuel status, og her udpeger man fire byggerier rundt i hovedstaden, som ikke var blevet en realitet uden planloven – ganske enkelt fordi grundpriserne er så høje, at projektudviklere ville få en højere pris ved at sælge til private bygherrer, der ikke er underlagt et maksimalbeløb på 24.000 kr. pr. kvm.

Men nu ved projektudviklerne, at de skal tænke de almene boliger ind i deres projekter, og det åbner muligheder for den almene sektor:

"Vi ville formentlig slet ikke kunne have været med i markedet lige nu i de mindre projekter, hvis det ikke havde været for kravet i planloven. Vi ville ikke kunne holde os under maksimalbeløbet. Dertil er prisen for byggeret og øvrige byggeomkostninger for høje. Men fordi vi – når vi bygger sammen med en privat developer – bliver en del af et større projekt med en så stor volumen, at det godt kan lade sig gøre ikke at komme i konflikt med maksimalbeløbet," siger Pia Nielsen, byggedirektør i FSB, til BL's blad, Boligen.

Følgende fire byggeprojekter er "født af planloven", skriver bladet:

· Svanen, Standlodsvej på Amager. Her skal 31 ungdomsboliger opføres i en selvstændig boligblok omgivet af ejerboliger og udlejningsboliger. Danske Funktionærers Boligselskab/Domea.dk står bag.

· C.F. Richsvej på Frederiksberg. Her omdannes en erhvervsejendom til almene familieboliger i samarbejde med en privat investor. Frederiksberg Forenede Boligselskaber/KAB står bag.

· Flyvestation Værløse. 50 almene boliger indgår i byggeriet på den tidligere flyvestation, der allerede huser en del privat byggeri. Furesø Boligselskab/KAB står bag.

· Planethusene, Vanløse. 40 almene boliger på toppen af det kommende butikscenter Kronen i Vanløse. FSB står bag.

Også fra KAB melder om tydelige, positive effekter af planloven.

Lejerbo-direktør: De almene boliger skal gentænkes 

AAB-direktør: Ny planlov vil ændre København i årtier frem

"Både rige og fattige har godt af at bo tæt på hinanden" 

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 25: Sommernerver

Rentestigninger og øget inflation smitter også af på ejendomsmarkedet, og i ugens løb har flere vægtige aktører i branchen forsøgt at mane til besindighed. Ingen grund til panik, endnu i hvert fald.

Medie: Nervøse investorer sår tvivl om milliardhandler

To konkrete ejendomshandler til flere milliarder risikerer ifølge mediet Insidebusiness at falde på gulvet, efter at en række danske og udenlandske investorer har gransket aktiverne og fundet prisen alt for høj i et økonomisk klima præget af usikkerhed og nervøsitet.

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier