Politisk aftale på plads om at løfte udsatte boligområder

I stedet for at lejerne skal betale, findes pengene til at løfte de udsatte områder i satspuljen og på beskæftigelsesområdet, lyder det i ny aftale.
Foto: Ritzau Scanpix/Peter Hove Olesen
Foto: Ritzau Scanpix/Peter Hove Olesen
AF RITZAU

Det bliver alligevel ikke lejerne i de almene boliger, der kommer til at hænge på hele regningen, når Christiansborg går til kamp mod ghettoer og parallelsamfund.

Regeringen, Socialdemokratiet, De Radikale, Dansk Folkeparti og SF er blevet enige om at lade satspuljen og ubrugte midler til beskæftigelsesområdet bidrage til finansieringen af de initiativer, der retter sig mod skoler og daginstitutioner.

Tilbage ligger en regning på ti milliarder kroner for renovering. Den kommer lejerne fortsat til at betale gennem Landsbyggefonden, som de betaler til over huslejen.

Regeringens mål er et Danmark uden ghettoer i 2030.

Forhandlingerne om, hvordan det konkret skal sikres, foregår stadig. Men nu er et flertal i Folketinget enige om, hvordan planerne skal finansieres.

"Vi er gået væk fra at ændre på ydelsesstøtten på 25 procent. Den bliver vi ved med at have. Til gengæld har vi fundet andre finansieringsformer," siger finansminister Kristian Jensen (V).

"Vi har skullet kæmpe ved forhandlingsbordet. Det har været rigtig vigtigt for os, at landets lejere ikke har skullet betale hele regningen," siger partiformand Mette Frederiksen (S). 

"Vi har afsat ti milliarder fra Landsbyggefonden til at renovere. Det er helt fint. Men den halve milliard, som regeringen havde lagt op til skulle tages helt ud af Landsbyggefonden, har vi sørget for bliver tilbage hos landets lejere," fortsætter hun.

De Radikale er med bag finansieringen, men uenig med flere delaftaler, siger Sofie Carsten Nielsen.

"Vi vil pille symbolpolitikken ud. Vi er ude på at løse rigtige problemer for udsatte børn," siger hun.

Hos BL, Danmarks Almene Boliger, er der lettelse:

"Det er helt afgørende, at den enorme ekstraregning til Landsbyggefonden og dermed til lejerne er taget af bordet. Vi er også meget lettede over, at den urealistiske forestilling om et renoveringsstop i resten af den almene sektor er lagt i mølposen. Derfor er der meget stor grund til at rose partierne uden for regeringen for at have stået imod regeringens pres på dette område," siger BL’s administrerende direktør Bent Madsen i en kommentar.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også