EjendomsWatch

Provinsen er et dyrt bekendtskab for storcenter-ejer

Mens storcentrene Field's i København og Bruun's Galleri i Aarhus øger overskuddet, primært gennem værdireguleringer, taber det mindre Bryggen i Vejle et tocifret millionbeløb. Ejeren, Steen & Strøm, er ikke tilfreds og lader også byggeplaner i Odense vente på sig.

Foto: Ritzau Scanpix/Nicolai Svane

Norske Steen & Strøm, der ejer danske butikscentre for 8 mia. kr. med Field's i Ørestad og Bruun's Galleri i Aarhus som de vigtigste, oplevede stagnation i butikkernes omsætning i 2017, mens kundeantallet i Field's blev løftet 3 pct., viser årsregnskabet.

Samlet leverede Steen & Strøms danske forretning et overskud på 465 mio. kr. mod 405 mio. kr. i 2016, men fremgangen er hovedsageligt trukket af positive værdireguleringer.

"Generelt forventes den positive udvikling fortsat i det kommende år, idet det dog skal bemærkes, at der stadig er usikkerhed om de udefrakommende konjunkturbestemte omstændigheder," hedder det fra Steen & Strøm-ledelsen i regnskabet.

Alene Bruun's Galleri, der er Danmarks mest besøgte butikscenter med små 11 mio. årlige gæster blandt de omkring 100 butikker, er blevet opreguleret i værdi med 281 mio. kr. til omkring 3 mia. kr. Det sker dels med henvisning til foretagne investeringer i butikscentret, dels ved, at afkastkravet i forhold til året før er blevet justeret ned med 0,25 pct., "hvilket vurderes mere retvisende," som det hedder i regnskabet.

Ifølge Steen & Strøm har erhvervsmægleren Cushman & Wakefield Red valideret værdien af de i alt 30.000 kvm.

"Dette høje besøgstal samt behov for udvidelse af udbuddet gør, at ledelsen vurderer, at der i de kommende år er grundlag for yderligere at udbygge centrets position i markedet," skriver Steen & Strøm i regnskabet.

Bekymret for Vejle

I Field's med i alt 65.000 kvm detailhandelsareal ligger de 145 butikkers omsætning på niveau med 2016, mens besøgstallet er øget med 3 pct. til omkring 8,5 mio., fremgår det.

"Det stigende besøgstal skyldes bl.a. aktiviteterne i Royal Arena og det forventes fremadrettet, at aktiviteterne i Royal Area vil have en positiv effekt på besøgstal og omsætning," skriver Steen & Strøm, der er ejet med 56 pct. af børsnoterede, franske Klepierre, mens den hollandske pensionsfond ABP ejer resten.

Den største hovedpine for storcenterejeren er dog butikscentret Bryggen i Vejle, som i 2017 tabte godt 40 mio. kr. - igen med værdireguleringer, denne gang negative, som hovedforklaring på underskuddet, der følger efter en to pct. lavere omsætning i centrets 60 butikker, der er opført til en værdi af 490 mio. kr. for de 21.000 kvm.

"Niveauet er stadig ikke tilfredsstillende, og der arbejdes løbende med initiativer for forbedringer af både kundeflow og centerets udbud," hedder det i regnskabet.

Fremtiden i Vejle tegner også udfordrende med udsigten til kommende 30.000 kvm detailhandel på byens Posthusgrund, hvor ejendomsudvikleren NPV er i fuld gang med.

"Det forventes, at en sådan etablering vil skabe en polarisering af byens handel i området og således udkonkurrere handlen i byens gågader og i begrænset omfang udfordre Bryggens status," skriver Steen & Strøm.

Center i Odense sadler om

Heller ikke i Odense går det helt som planlagt:

Her er det planerne gennem flere år om at virkeliggøre det 100 butikker store center Viva strandet. Arbejdet med at finde interesserede lejere er gået "væsentligt langsommere, end forventet," lyder det.

"Som konsekvens heraf er tidspunkt for projektets byggestart og åbning endnu ikke fastsat, ligesom det vil blive redefineret i forhold til layout, indretning mv., således at centrets indretning bliver tilpasset den aktuelle efterspørgsel," skriver Steen & Strøm i regnskabet, der er underskrevet 31. maj.

Tilpasningen indebærer en reduktion af størrelsen af en del butikslejemål og dermed en forøgelse af antallet af lejemål, og hvor det i første omgang handler om at få en dagligvarekæde og nogle ankerbutikker på plads.

"Ved en tilstrækkelig udlejningsgrad vil der blive truffet beslutning om igangsætning af byggeriet," lyder det.

EjendomsWatch har lagt besked hos Steen & Strøms finansdirektør i Danmark, Brian Jensen, og hos finansdirektør for den skandinaviske forretning, Bjørn Tjaum, der dog ikke torsdag kl. 11 er vendt tilbage.

Danske storcentre gik tilbage i første kvartal

Field's-ejer dropper milliardopkøb af rival

Storcenterkæmpe frasælger to centre for milliardbeløb

Kapitalfond indleder dansk offensiv – køber storcenter med 75 butikker

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier