EjendomsWatch

Boligselskab vil bygge større og billigere boliger

KAB har brugt otte år på at finde på nye spændende ideer til fremtidens almene boliger. Nu er processen afsluttet, og projektet skal søsættes.

Foto: Ritzau Scanpix/Per Folkver

Boligselskabet KAB har netop afsluttet et otte år langt forsøg med nytænkning af almene boliger i København og omegn. Nu opfordrer KAB til en lovændring, som skal åbne for større almene familieboliger. Det skriver Berlingske.

Det såkaldte AlmenBolig+-koncept, som er blevet til i et samarbejde mellem boligselskabet KAB, Boligforeningen 3B, Domea.dk og Østjysk Bolig, kalder KAB "det største forsøgsprojekt i den almene boligsektor i 25 år," og det går i al sin enkelhed ud på at bygge billige, rummelige boliger primært i København og omegn til priser, der kan betales af folk med mellemindkomster.

Forsøget blev godkendt af Socialministeriet i 2007, som dermed tillod en række dispensationer fra almenboligloven, herunder en forøgelse af maksimumsgrænsen for størrelsen på almene familieboliger fra 115 til 130 kvadratmeter.

Ideen opstod med inspiration fra Københavns Kommunes tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard, som i 2005 bebudede, at hun ville bygge 5.000 familieboliger til højst 5.000 kroner om måneden for at undgå middelklassens flugt fra storbyens stigende boligpriser. Planerne forblev i det store hele planer, indtil koalitionen af boliginteressenter med KAB i spidsen satte sig for at samle stafetten op.

Nu er AlmenBolig+-forsøget slut og har med sine otte års virke udmøntet sig i 1.200 stærkt efterspurgte boliger fordelt på 15 afdelinger i og omkring København samt en enkelt i Mårslet ved Aarhus.

"Det er den største udlejningssucces i KAB, i hvert fald i de seneste 20 år. Der har været langt flere ansøgere end boliger, og vi har et klart indtryk af, at indflytterne er glade for deres nye hjem," siger KABs byggedirektør, Rolf Andersson til Berlingske.

Pensionsbranchen står parat med milliarder: Gabende mangel på OPP-projekter

Ifølge KAB er AlmenBolig+-boligerne op til 30 procent billigere i husleje end traditionelt alment byggeri. Det er bl.a. stordriftsfordele, der har kunnet presse prisen. AlmenBolig+-boligerne bliver fremstillet af lavprismaterialer på fabrik i store partier og efterfølgende monteret på adressen.

Når lejerne flytter ind, er badeværelse og et spartansk køkken, hvad boligen rummer. Resten skal lejerne selv føje til, og også den finte har skruet huslejen ned. Det samme har fraværet af viceværter og den medfølgende beboerforpligtelse til selv at feje fliser, slå græs og klippe hæk.

"Vi troede egentlig, at det var en møllesten, beboerne var villige til at tage om halsen, fordi det ville gøre huslejen det mindre. Men det har vist sig, at rigtig mange ser det som en kvalitet, at man har et forpligtende fællesskab, hvor man hjælper hinanden med de praktiske opgaver," siger Rolf Andersson til Berlingske.

Fredag eftermiddag afleverede KAB sine erfaringer med forsøget til Boligministeriet i en evalueringsrapport. Den indeholder foruden opfordringen til at udbrede gør-det-selv-kulturen ønsket om en række ændringer i almenboligloven. KAB foreslår, at man adopterer valuarordningen fra ejer- og andelsboligområdet, så fremtidige beboere i almene byggerier, når de for eksempel indsætter nyt køkken, får udbetalt en eventuel værdiforøgelse af boligen ved fraflytning. Et andet forslag er at hæve maksimumgrænsen på boligstørrelsen fra 115 til 130 kvadratmeter, skriver Berlingske.

Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) vil gennemgå evalueringen, før hun tager stilling til KABs ønsker.

(DENNE ARTIKEL ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Berlingske)

Bygherre for ny bydel i Horsens: Investorer er velkomne

Der står en kvinde bag byggeboom i Aarhus

Aarhus går fra stor by til storby

Forsiden lige nu

Ophævet kontrakt får Nordicom-topchef til at skyde tilbage mod Poul Erik Bech

Park Street Nordicom og Lea Ejendomspartner har ophævet samarbejdet og deler måske ikke længere opfattelse af, hvordan tilgangen til ejendomsadministration ser ud. Det siger Park Street Nordicoms topchef i en kommentar til EjendomsWatch efter torsdagens opsigtsvækkende opsigelse af aftalen om forvalte ejendomme for 2 mia. kr.

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

Uenighed prægede nyhedsstrømmen i den forløbne uge, hvor både Nordicom og Lea Ejendomspartner samt Jeudan og PWC sluttede samarbejdet. EjendomsWatch leverede rigtig og ikke kopi-journalistik i form af interviews med hovedpersonerne samt egne nyheder om opkøb i Hørsholm, et milliardprojekt og nyt hotel i København og en udbyder af ejendomsprojekter med nye målsætninger.

Ny hotelkæde indtager København og går efter mindst 1000 værelser

Hollandske Citizen M har netop slået dørene op for sit nyeste hotel i Dagmarhus ved Rådhuspladsen. Det er den hollandske hotelkædes første stop i Skandinavien – men ikke det sidste. Jagten på mursten må dog aldrig gå på kompromis med kædens brand, og derfor har hollænderne også helt specifikke krav til beliggenhed og bygningens anatomi. EjendomsWatch har mødt en af medstifterne i den ekspansive Citizen M-kædes nye gemakker midt i København.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier