Klumme: Planloven sætter retningen for bygge- og ejendomsbranchen
Den kommende planlov har netop været sendt i høring – og der er positive takter at spore. Aftalen giver bl.a. større frihed og ansvar til kommunerne samt nye udviklingsmuligheder i kystnærhedszonen, i landdistrikterne og for detailhandlen.
Temaet for den nye planlov slås fast i aftalens titel ’Et Danmark i bedre balance – Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet’ og skal ses i lyset af regeringens målsætning om at skabe vækst og udvikling i hele landet.
Det kommer særligt den danske turisme til gode, da der i aftalen lægges op til, at der kan udstykkes nye sommerhusgrunde, hvis andre nedlægges – og samtidig gives der mulighed for at anlægge nye kystnære projekter. Det er vigtigt at huske, at det i dag er vanskeligt at trække investeringer til yderområderne.
Husk investeringer uden for hovedstaden
I bygge- og ejendomsbranchen ser vi en tydelig ubalance, hvor investeringer i dag primært tilfalder hovedstadsområdet og de større byer. Der skal derfor lyde en opfordring til at fortsætte arbejdet med en offensiv regional- og landdistriktspolitik.
Regeringen og forligspartierne skal ligeledes roses for at indføre kortere høringsfrister og større fleksibilitet i planprocessen, ligesom vi ser frem til at følge udviklingen omkring midlertidig anvendelse af ubenyttede arealer til f.eks. studieboliger.
Derudover ser vi positivt på, at der bliver åbnet op for at fremme et varieret butiksudbud med mulighed for bl.a. at etablere større butikker i bymidten. Igen er det godt, at det er kommunerne, der får mulighed for at komme med de gode lokale løsninger. Men får kommunerne mulighed for at planlægge uden størrelsesbegrænsning og samtidig udlægge nye aflastningsområder uden for bymidten, skal vi have for øje, at det potentielt kan komme til at betyde, at vi må nytænke måden hvormed vi tænker byudvikling i bymidten.
Brug for fleksibel 25 pct.-regel
Der er dog stadig en række restriktioner, som fortsat vil komme til at lave benspænd for gode udviklingsprojekter. En af restriktionerne er 25-procentsreglen for almennyttige boliger. Den burde egentlig kaldes Københavner-reglen, for det er næsten udelukkende her, at reglen tages i brug.
Der er stadig stort potentiale for at bygge nye ejer- og lejeboliger i København, men som sagt er der også mange restriktioner. De problemstillinger er vi nødt til at få løst, hvis vi for alvor skal løse udfordringerne med den stigende mangel på boliger. Men nu er reglerne klare, så lad os komme i arbejdstøjet og i fællesskab sikre fortsat investering i vækst og udvikling til gavn for et Danmark i balance.