Klumme: Mangel på moderne kontorer i Aalborg kan udfordre væksten

Aalborg oplever stigende efterspørgsel efter moderne kontorlokaler, mens tomgangen i byens erhvervsområder er historisk lav. Udviklingen kan betyde, at virksomheder vælger Aalborg fra, siger rådgiver.
Foto: PR / Colliers
Foto: PR / Colliers
Af Patrick Stjernholm Pedersen, erhvervsmægler, Colliers Aalborg

I takt med at Aalborgs økonomi fortsætter med at vokse, er der flere virksomheder, der flytter til byen eller udvider deres eksisterende virksomheder. 

Dette skaber en stigende efterspørgsel efter større kontorlejemål, der kan tilbyde de nyeste faciliteter og teknologier til medarbejderne, og som samtidig er tæt på byen og dens mange faciliteter. Særligt Østre Havn og Aalborg Øst omkring universitetet er attraktive, mens andre områder som Eternitten, Skelagervej og Nørresundby også er interessante. 

I øjeblikket følger udbuddet desværre ikke med den stigende efterspørgsel efter store moderne kontorlokaler. Tomgangen i Aalborgs erhvervsområder er og har i længere tid været på et historisk lavt niveau. De ledige eksisterende kontorbygninger på over 1000 kvm er ikke indflytningsklar, og der er meget få lejemål over 1000 kvm, der kan overtages inden for 4-6 måneder.

Overordnet set er det en udfordring for både virksomheder og byen som helhed, idet virksomhederne kan have svært ved at finde passende kontorlokaler, der opfylder deres krav og behov. Det kan i værste fald betyde, at virksomhederne vælger lokationer udenfor Aalborg Kommune. 

Mangel på nybyg trods aktivitet

Det til trods for at Østre Havn, der ligger på havneområdet øst for Limfjordsbroen, i de seneste år har været under en omfattende byfornyelse og nu tæller flere store moderne kontorer. Her ligger i dag en af Aalborgs mest eftertragtede flerbrugerkontorejendomme, E-huset, der tæller lejere som Hjulmandkaptain, Niras, Deloitte samt senest Rare Wine Invest og Shaping New Tomorrow. 

Den høje efterspørgsel på moderne kontorer bekræftes også af den markante interesse for det nye flerbrugerkonturhus, som A. Enggaard er ved at opføre. Projektet er en 6500 kvm stor kontorejendom, der netop er blevet færdig. Dog blev det allerede inden opførelsen fuldt udlejet til EY, Jyske Bank og Det Nordjyske Mediehus. Desuden er Det Nordjyske Mediehus’ gamle kontordomicil på 17.000 kvm i 2022 blevet solgt til en lokal investor. 

Stort potentiale for udviklere

Den begrænsede byggeaktivitet har således skabt et hul i markedet, hvor efterspørgslen langt overstiger udbuddet af større kontorer på gode beliggenheder. Ligeledes tyder den nuværende pipeline af kontorprojekter i de kommende år på en yderst beskeden aktivitet, hvilket kan medføre stigninger på lejeniveauerne for de mest eftertragtede kontorlejemål. 

Et af de få kontorlejemål på over 1000 kvm er netop afstået. Her har Colliers formidlet afståelsen af et kontor, der ligger på Eternitten tæt på centrum til virksomheden Lithium Harvest. 

Kontoret på Tankedraget, på mere end 2500 kvm, er placeret nær Aalborg centrum i det markante kontorhus Tankedraget 7, som blev opført i 2016. Det er placeret med front ud mod krydset mellem Sønderbro og Østre Allé. Sønderbro ligger direkte i forlængelse af motorvej E45, mens Østre Allé er den østlige ringvej om Aalborg, som forbinder Hobrovej med Limfjordstunnellen. Alt i alt et velindrettet kontor med unikke profileringsmuligheder på en god placering i Aalborg. 

At dette kontor var et af de sidste ledige kontorer i Aalborg Kommune over 1000 kvm vidner først og fremmest om en udfordring. Dog taler det også ind i de investeringsmæssige muligheder, der er forbundet med det.

Behov for omfattende indsats

Markedet for moderne kontorlokaler er nu så presset, at vi inden for de seneste to måneder har set afståelser, hvor udtrædende lejer kommer ud af lejemålene før deres uopsigelighed er udløbet og uden nævneværdig reetablering på trods af flere års brug af lokalerne. 

For at tackle udfordringen med manglen på moderne kontorlejemål er der behov for en mere omfattende indsats fra både det offentlige og den private sektor for den fortsatte vækst og tiltrækningen af nye virksomheder og investeringer. 

Selvom det er svært og omkostningsfuldt med den nuværende markedssituation, vil det være en investering i byens fremtid og dens fortsatte udvikling som en attraktiv destination for både virksomheder og medarbejdere, hvis der blev investeret i nye kontorbygninger.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også