EjendomsWatch

Klumme: Andelsboliger som vi kender dem ér fremtiden

Andelsboliger er hverken ejerboliger eller noget der minder om almene boliger, og det skal de heller ikke være i fremtiden, lyder det fra danske andelsboligforeningers talerør i denne klumme, der lægger afstand til påstande om at være spekulanter.

Andelsboligforeninger bruger deres ”friværdi” på ejendommen frem for at lade pengene falde i enkeltpersoners lommer. Derfor bør vrøvlet om, at der skulle være ”udbredt spekulation i andelsboliger” stoppe nu, lyder det fra Jan Hansen, direktør i ABF. | Foto: PR / ABF

Andelsboligen er en helt unik og nødvendig boligform, hvor gode, velholdte boliger, tryghed og bæredygtighed er i fokus – og det skal der ikke ændres på. Der var fuld opbakning fra andelshavere i hele landet, da andelsboligernes organisation, ABF, havde landsmøde i weekenden.

De private andelsboligforeninger slog lørdag 1. oktober 2022 fast, at man ikke skal pille for meget ved deres boligform, som en del politikere ellers taler om i øjeblikket. Det skete i Odense hvor ABF, de private andelsboligers organisation, afholdt landsmøde. Her blev ABF’s nye principprogram også vedtaget, og der blev her både slået ring om maksimalpris-princippet og foreningernes selvbestemmelse.

Netop foreningernes frihed til selv at kunne bestemme over deres forening, har på det seneste været under angreb fra regeringen og dens støttepartier SF og Enhedslisten, som har beskyldt andelsboligforeningerne for at være ”spekulanter”.

Derfor vil partierne gøre andelsboligerne ”spekulationsfrie”, ved bl.a. at begrænse dem til at skulle følge en kunstig værdisætning.

Det er noget vrøvl, når vi i de private andelsboligforeninger bliver kaldt spekulanter. Vores boligform er netop prismæssigt reguleret ved, at der findes en maksimalprisbestemmelse. Derfor er der allerede lagt et låg, på hvor meget man kan tage for en andelsbolig. Og vi har netop på landsmødet slået fast, at maksimalprisen er noget vi fortsat skal have og kæmpe for.

Andelsboliger er betydeligt billigere end ejerboliger i København

Hele debatten om ”billige andelsboliger” skyldes, at priserne på boliger i København er steget voldsomt de sidste ti år. Men hvor ejerboliger i Hovedstaden typisk koster omkring 50.000 kr pr. kvm, så koster andelsboliger det halve. Dertil kommer, at de fleste foreninger slet ikke værdisætter sig til, hvad de maksimalt har mulighed for.

Vi kan se, at boligmassen som ejes af andelsboligforeninger, er bedre vedligeholdt end både ejerboliger og udlejningsejendomme. Der er også flere klima- og miljøtiltag i andelsboligerne. Så hvis man generelt ser på bæredygtighed, er andelsboligforeningerne det helt rigtige valg som burde fremmes.

Det er bl.a. fordi andelsboligforeninger bruger deres ”friværdi” på ejendommen frem for at lade pengene falde i enkeltpersoners lommer. Derfor bør vrøvlet om, at der skulle være ”udbredt spekulation i andelsboliger” stoppe nu.

ABF’s landsmøde har vist, at andelsboligerne vil bæredygtighed, den blandede by og demokrati!

Klumme: Værdier for 112 mia. kr. er skjult i københavnske andelsboligforeninger

FB Gruppen og fond vil ”udfylde rummet mellem almene og private boliger”

Klumme: Forkast ny lov om andelsboliger

Regeringen vil lette adgangen til andelsboligmarkedet

Mere fra EjendomsWatch

Ny metrodirektør vil skabe rammerne for det gode liv i København

Carsten Riis motiveres af, at hans arbejde har betydning for mange mennesker nu og i fremtiden. ”Vi har faktisk været med til at løse en samfundsmæssig udfordring, men på en måde så København bliver en bedre by,” siger den nye metrodirektør i et interview med MobilityWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier