EjendomsWatch

Klumme: Højere krav til opsparing vil ikke påvirke boligpriserne

Da langt de fleste førstegangskøbere på boligmarkedet i forvejen er afhængige af hjælp fra far og mor, vil skærpede kontantkrav ikke få nogen effekt på boligpriserne, lyder det fra valuar Lars Wismann i denne klumme.

Foto: PR

Fredag 18. juni offentliggjorde Finansdanmark den nyeste boligmarkedsstatistik, der for København afslørede stigninger på 14,1 pct. inden for de sidste fire kvartaler heraf de fem procentpoint i første kvartal af 2021.

For en ejerlejlighed på Østerbro er det 8355 kr. pr. kvm eller for en gennemsnitlig bolig på 80 kvm 668.400 kr. Med parcelhusreglen, så er en sådan gevinst fritaget for beskatning.

Direktør Ane Arnth Jensen fra Finansdanmark var straks efter den nye boligmarkedsstatistik ude at advare imod en skærpelse af kontantkravene fra 5 pct. til 10 pct. og hævdede, at dette ville især ramme førstegangskøberne.

Jeg kan betro Dem, at det vil overhovedet ikke ramme førstegangskøberne eller få den mindste indflydelse på de stigende boligpriser. I dag finansieres mere end 90 pct. af førstegangskøberne med fars og mors penge. I modsætning til for 40 år siden har mange førstegangskøbere to forældre, der med flid og talent har både lange uddannelser og store indtægter.

Ejerlejligheden kan opnå 80 pct. realkreditbelåning, der med fast rente i 30 år og afvikling koster ca. 4,6 pct. i ydelse. For en bolig på 80 kvm a 60.000 kr. svarer dette til 176.640 kr. Bankernes indkomstkrav til huststanden med en kontant betaling på 10 pct., 480.000 kr., er en startløn på 1.080.000 kr.

De billigere andelsboliger er helt umulige at låne penge til, idet bankerne ikke stoler på valuarerne og anlægger deres egne belåningsværdier på 50-70 pct. af andelsboligforeningernes boligejendommes kontante handelsværdi. De mest attraktive og langt billigere andelsboliger er derfor forbeholdt de førstegangskøbere med de allermest velpolstrede og lånevillige forældre.

Hvad bør der gøres?

  1. Forlang, at Finanstilsynet i mindre grad stiller urimelige kreditkrav til de yngste købere.
  2. Forlang at bankerne fremlægger vurderingsgrundlaget til deres belåningsværdier, især når det gælder andelsbeviser fuldstændig som andelsboligvaluaren fremlægger sit vurderingsgrundlag.
  3. Byg kreditgivningen på den forventede livsløn fremfor på den aktuelle løn.
  4. Accepter at nogle mennesker hellere bruger deres penge på en større bolig end at bruge dem på biler og luksus.

Økonomiske vismænd afviser behov for indgreb på boligmarkedet

Poul Erik Bech advarer mod indgreb på boligmarkedet

Klumme: Boligpriser presses i vejret af pensionskasser og udenlandske opkøbere

Nationalbanken taler igen om behov for indgreb på boligmarkedet 

Mere fra EjendomsWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier