EjendomsWatch

Klumme: Boligpriser presses i vejret af pensionskasser og udenlandske opkøbere

Hvis regeringen følger anbefalinger fra Nationalbanken om et indgreb på boligmarkedet, er det de forkerte, der vil blive ramt, siger Venstre-borgmester i denne klumme.

Foto: Jens Dresling

Nationalbanken har været ude at anbefale indgreb overfor boligmarkedet. Det sker efter ejerboligmarkedet i København er steget med over 10 procent – og der forventes fortsat stigning.

Nationalbanken foreslår blandt andet at reducere rentefradrag og afdragsfrie lån. Det vil helt sikkert have en effekt – men mest af alt for de helt almindelige danskere, som køber bolig. Næppe for dem, der opkøber ganske mange af de nybyggede lejligheder i København.

For det første er der ikke meget mere end 20 pct. ejerboliger i København. Disse boliger udgør det eneste marked, som er helt ureguleret – altså hvor udbudsprisen følger efterspørgslen. Alle øvrige boligformer – om det er leje-, andels- eller almene boliger er under en eller anden form reguleret.

Nybyggeri bliver solgt til investorer

Derfor sætter hele presset på priserne sig lynhurtigt i ejerboligmarkedet – og når ejerboligerne kun udgør hver femte bolig i København, bliver presset på priserne hurtigt enormt.

Samtidig kommer der i øjeblikket forholdsvis få nybyggede ejerboliger på markedet. Det skyldes, at både pensionskasser, europæiske boliginvestorer – men også investeringsselskaber med oliemilliarder fra Golfen i ryggen – foretager massive opkøb af nybyggede ejendomme, direkte fra developerne.

Dermed kommer mange af de nybyggede ejendomme aldrig ud på ejermarkedet – og priserne stiger, når mere eller mindre hele presset ligger på de eksisterende boliger.

Det er ikke ny viden. Allerede i 2018 fastslog en rapport fra Københavns Kommune, at ”developeren ofte sælge byggeriet samlet til en investor”. Den trend betyder samtidig, at de ellers så populære andelsboliger i de seneste år nærmest er forsvundet, når det gælder nybyg, fordi det er mere fordelagtigt for developerne at bygge eje- eller lejeboliger.

Så når Nationalbanken foreslår, at man strammer op på rentefradraget og de afdragsfrie lån, så kigger de måske lidt for meget ned i statistikmaterialet og lidt for lidt ud i virkeligheden.

"En skrivebordsøvelse"

For hvem vil de to stramninger ramme? I hvert fald ikke mellemøstlige investeringsselskaber baseret på oliemilliarder. Heller ikke danske pensionskasser. Jeg tvivler også på, at indgrebene vil ramme europæiske ejendomsselskaber, der på grund af de store pengemængder, som verdens centralbanker har pumpet ud, har rigeligt med billig kapital, som de gerne investerer i stabile økonomier som den danske.

I stedet rammer Nationalbankens foreslåede stramning med garanti de danskere, som er på jagt efter en ejerbolig i København. De bliver ramt af indgrebet. For dem bliver det dyrere at sidde i egen bolig.

For mig som liberal forekommer det helt skævt, at vi skal flytte ejerskabet af vores boliger væk fra borgerne og over til pensionskasser, europæiske ejendomsselskaber og mellemøstlige investeringsselskaber – for derefter at lade danskerne bo til leje.

Jeg synes, at Nationalbanken skulle genoverveje om dens forslag er specielt fornuftige. Set fra min stol, så virker det som en skrivebordsøvelse, der skubber et boligmarked i Danmark et sted hen, hvor jeg ikke synes, det skal hen.

Byg noget mere

Hvis vi vil hjælpe de boligsøgende københavnere, ikke mindst førstegangskøberne, bør vi arbejde for, at flere får mulighed for at købe ejer- eller andelsbolig i København.

Konkret bør regeringen styrke kommunens mulighed for at sikre, at der bliver bygget ejerboliger gennem lokal- og kommuneplaner ved at give mulighed for at stille samme krav til andelen af ejerlejligheder som til almene boliger. Finansieringskravene til nye andelsforeninger bør lempes, så det bliver mere attraktivt at etablere disse. Og endelig bør lovgivningen vedrørende den brandtekniske sagsbehandling justeres, så kommunen hurtigere kan få ekspederet byggesagerne – og dermed undgå at fordyre byggerierne.

Klumme: Ejendomme ramt af boligindgreb genvinder deres momentum 

Klumme: Ingen byggesagsgebyrer luner under krisen 

Mere fra EjendomsWatch

Læs også

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier