EjendomsWatch

Klumme: Bygge- og ejendomsbranchen er i krig med samfundet

Nybyggeri er blevet naturens værste fjende, og danskerne har under coronaen fundet ud af, at vi ikke kan undvære det grønne, mener politisk rådgiver i denne klumme. Projektudviklerne må tidligt omfavne kritikerne og skabe den nødvendige folkelige opbakning til deres byggeplaner, lyder det.

Foto: PR / Carsten Mai

Naturen er tilbage i danskernes bevidsthed. Efter sundhedskrisen ramte os, og samfundet lukkede ned, er flere og flere af os blevet opmærksomme på, at naturen er vigtig.

Gåturen i skoven, langs marken eller på stranden giver ro og kræfter til at tackle hverdagens nye udfordringer. Problemet er blot, at urbanisering og nybyggeri pludselig optræder som naturens og dermed samfundets værste fjende.

Så glemte grønne småområder betegnes nu som åndehuller og massive boligbyggerier ses som naturens og vores sjælelige freds største modstander. Det giver enorme udfordringer for bygge- og ejendomsbranchen i de kommende år.

Se blot på København hvor planerne om at bygge på Amager Fælled kløver gamle politiske alliancer og får afgørende indflydelse på kommunalvalget til november. Alle anerkender, at der er brug for flere boliger og gerne billige boliger, men færre politikere er villige til at sætte en finger på landkortet og sige, at lige netop her kan vi godt bygge.

Bygge- og ejendomsbranchen er derfor på vej til at blive symbolet på alt det de coronaplagende danskere gerne vil sige farvel til – nemlig bebyggelse overalt på andre præmisser end de humane og fællesskabsorienterede.

Hvad betyder det i den praktiske hverdag hos byggefirmaerne og udviklerne? Ja, for det første vil kommunerne i de kommende år være meget tilbageholdende med at bebygge områder, der i dag udnyttes rekreativt. Grundene vil være færre og dårligere beliggende.

For det andet kommer der flere snærende bånd lagt på de enkelte projekter. Kravene til up scale, naturmaterialer, friarealer og begrønning vil stige astronomisk.

Projektmagerne vil politisk være langt bagud på point før de overhovedet rammer politikernes bord med deres planer. For politikerne har læst meningsmålingerne og konstateret, at natur og miljø står øverst på danskernes dagsorden. Endda højere end billige boliger.

En anden udfordring rammer også bygge- og ejendomsbranchen frontalt. Kravene til æstetik, farvevalg, skala og sammenhæng med det oprindelige bymiljø er også stigende.

De mere grelle eksempler på nybyggerier rundt omkring i kommunerne der skæmmer en harmonisk byoplevelse bliver trukket frem igen og igen, og politikerne har forstået, at borgerne kan vende sig så kraftigt mod nybyggerier, at det kan give alvorlige politiske problemer blot at lade lokalplanerne glide igennem.

Branchen står dermed overfor store udfordringer som kan betyde alt for bundlinjen, omdømmet og muligheden for at tiltrække de bedste medarbejdere i de kommende år.

Der er kun én vej frem: Solid allianceopbygning med de folkelige bevægelser – inddrag kritikerne så tidligt som muligt i byggeforløbene og skab på den måde den folkelige opbakning til projekterne som er garantien for, at også politikerne siger ja til projekterne.

Samtidigt bør forretningsudviklingen gå i retning af projekter i eksisterende ejendomme – ændret anvendelse, fleksible boliger på loftetagerne, mulighed for ensidigt belyste studieboliger m.v.

Det kommer til at koste, javel – men alternativet er færre, mindre og knap så økonomisk attraktive byggerier i årene fremover.

Stort byrådsflertal i Odense støtter salg af sidste havneområder til nordjysk koncern

Klumme: Byudvikling af havnearealer har fået klarere retningslinjer

Sophie Hæstorp roser Lynetteholmen og lover mere borgerinddragelse

Lego-families udviklingsprojekt i København møder politisk modstand 

Mere fra EjendomsWatch

Kampen om at vinde branchens hæder spidser til

EJENDOM2022: Både ejendomsselskaber, udviklere og digitale aktører kæmper om at vinde en af de tre prestigefyldte branchepriser på topmødet Ejendom2022 til november. Se nogle af forslagene til prisvindere her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier