EjendomsWatch

Klumme: Sådan ramte corona en række nøglesektorer – og her er hvad vi tror venter

Et forbrugsboom til sommer eller i andet halvår kan følge i halen af en udrulning af coronavaccine. Hvor efterlader det interessen for fast ejendom, spørger den europæiske analysechef hos investoren Nuveen i denne klumme.

Stefan Wundrak, ejendomsanalysechef for Europa hos kapitalforvalteren Nuveen. | Foto: PR / Nuveen

Efter et år i pandemiens tegn står ejendomsinvesteringer tilbage som et af de aktiver, der er blevet påvirket både mest og mest særegent af covid-19. Hoteller, butikker og restauranter har haft det svært, mens nye investeringsområder har vundet frem i takt med øget efterspørgsel skabt af for eksempel e-handel.

For det kommende år – og tiden, der forhåbentlig ligger efter corona – er det svært at ignorere, at både investorer og forbrugere har mange penge sparet op. Der er, for nu at sige det simpelt, mange investerbare kontanter i den globale økonomi.

Konsekvenserne af det, mener vi hos Nuveen, bliver ikke bare større forbrug, men også større risikovillighed i et forsøg på at skabe afkast af den ophobede kapital.

Lykkedes det at rulle vacciner ud i store dele af verdensøkonomien kan det betyde et forbrugsboom måske allerede i sommeren og andel halvdel af 2021.

Men hvor vil pengene så søge hen, når det kommer til ejendomme?

Hoteller stadig hårdt ramt

For at svare på det, er vi nødt til at forholde os til, hvor vi står i øjeblikket – og her er der optimisme, men vi må erkende, at rigtig mange områder i verden endnu ikke er vendt tilbage til noget, der ligner det normale niveau for erhvervsaktiviteter.

De fleste genåbninger vi ser, er kun delvise i selv bedste fald, og nye bølger af covid-19 hen over vinteren har skærpet omstændighederne mange steder.

Så selvom man ellers så hotellerne ramme en belægningsgrad på 40-50 pct. i løbet af sommeren 2020, har nye lockdowns lagt nyt pres på.

Kigger man på huslejeaftaler, der i forvejen var baseret på hotellets indtjening, er lejen ofte nede på et rundt nul. Og på mere faste aftaler er udskudte rentebetalinger blevet noget nær normen.

Turisttomt København

Udviklingen udspringer naturligvis af, at global rejseaktivitet er sat på pause. Det lægger pres på, ikke kun hotellerne, men masser af andre brancher og specielt på i byer som København, der over en årrække i stigende grad er blevet en international turistby.

Kigger man på 2019 kom 66 pct. af turisterne i København således fra lande udenfor for Danmarks grænser. Det sammenlignelige tal for Helsinki var på 50 pct., og for Stockholm bare 33 pct.

Begrænsningerne på rejser har igennem hele 2020 ramt hårdere, desto længere rejsen gik fra sit udgangspunkt.

Det har ikke overraskende betydet, at byer, der baserer sig mere på internationale turister, har været hårdere ramt på restaurations- og hotelbranchen.

Der er dog også gode nyheder. For hvor man, så sent som i efteråret vurderede, at den internationale turisme i Europa skulle frem til 2023, før vi er tilbage på 2019-niveau, så giver vaccinerne nu håb om et langt hurtigere comeback.

Industri og logistik i fremmarch

I Europa er industri den eneste traditionelle ejendomssektor, der har draget direkte fordel af virussen.

Priserne på aktiverne er steget, og efterspørgslen efter plads og logistisk støtte til e-handel med dagligvarer har været markant.

Faktisk er logistiksektoren under covid-19 kommet så meget til sin ret, at den næsten er ved at bryde helt ud af industrisektoren.

Det ses tydeligst i USA, hvor der er sket så markante skred i den digitale økonomi, at for eksempel datacentre nu ligner en særskilt aktivklasse for sig selv – med enormt vækstpotentiale.

Udviklinger, der alle er drevet af teknologiske tendenser og ændringer i andre dele af økonomien.

Ændret adfærd driver væksten

Lockdowns, frygt for infektion og andre restriktioner har tilskyndet flere forbrugere til at shoppe online, selv for produkter som dagligvarer, der tidligere har stået svagt i onlinehandlen i store dele af verden.

Flere års forventet online salgsvækst er blevet nået i 2020 alene, og mange forbrugere har prøvet online shopping for første gang

Det er ikke popularitet eller elegance, som stiller industri så vel i disse tider, men udelukkende efterspørgsel underbygget af forbrugernes ændrede adfærd.

Ingen videostreams uden datacentre, ingen pakkeleveringer uden distributionshubs. Derfor har industrisektoren fundet en permanent og stadig mere velkommen plads i mange ejendomsporteføljer.

Alle aktivklasser har mærket påvirkningen af den globale pandemi, men måske ingen mere end ejendomme.

Historisk set har investorerne valgt at investere i fast ejendom for de fordele, klassen tilbyder indenfor diversificering, den indtægtsstrøm, den producerer, og dens attraktive langsigtede samlede afkastpotentiale.

Når effektive vacciner nu begynder at vise vejen mod en verden efter pandemien er spørgsmålet så, om disse grunde til at investere i fast ejendom stadig gælder?

Svaret er utvetydigt ja.

Klumme: Covid har ændret alt – men det får os stadig ikke til købe kontorer i forstæderne

Klumme: Ejendomsinvestorer bør tage ved lære af covid-19

Klumme: Investorerne opfører sig rationelt 

Mere fra EjendomsWatch

Trangen til frihed har fulgt Bjarne Jensen gennem 45 år i branchen

SVÆRVÆGTERNE: Han er grundlægger af en af landets største erhvervsmæglere og har 45 år i branchen, men der stod aldrig mægler på karrierelisten. I ny serie med nogle af branchens tunge profiler fortæller han om en dramatisk afsked med Home-kæden, konkurrencen og et ØK på skrump, der åbnede muligheder.

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

Uro om Koncenton-projekt, Gefion og Castellum i trecifrede millionfrasalg og nyt om ejendomshandler Peter Norvig var blandt ugens historier på EjendomsWatch. Home-mægler ser igen mod erhverv, Cobe vinder i Jernbanebyen og serien Sværvægterne blev skudt i gang, mens bl.a. Core Bolig, Nordicals og ISS stillede op til interview.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier