EjendomsWatch

Klumme: En mere digital ejendomsbranche er et vigtigt bidrag til den grønne omstilling

Nyt digitaliseringsprojekt på tværs af ejendomsbranchen skal kortlægge veje til, at branchen bliver mere bæredygtig, lyder det i denne klumme.

Foto: PR

Digitale løsninger effektiviserer allerede i dag ejendomsdriften og giver os mere tidssvarende og klimavenlige ejendomme at bo og arbejde i. Men meget ny teknologi og digitalisering står på spring – med potentiale til også at give ejendomsbranchen et løft i en mere bæredygtig retning.

Ejendomme og byggeri står for ca. 40 pct. af vores samlede energiforbrug i Danmark og for ca. 40 pct. af den samlede CO2-udledning på verdensplan. Her vil digitale løsninger og ny teknologi, der blandt andet kan give en bedre energistyring, være afgørende i kampen mod at sænke det samlede danske CO2-niveau frem mod 2030.

Intelligente ejendomme

Teknologi, der kan gøre ejendomme mere intelligente, tager i øjeblikket fart. Det kan f.eks. handle om en ejendom, der selv melder, hvis der opstår for meget fugt i visse rum. Det kan også være løsninger, hvor ejer og lejer kan følge og styre ejendommens varmeforbrug på en Ipad for at opnå bedre energistyring og en højere komfort. Eller en app, hvor lejer har alle sine oplysninger samlet om ejendommen ét sted – lige fra energiforbrug, til lejekontrakt og med mulighed for at komme i daglig dialog med udlejer om hverdagens små udfordringer.

Denne type teknologi vil fremover kunne højne de danske udlejningsejendommene inden for både bolig og erhverv og give lejerne et endnu bedre produkt. Men ikke alle løsninger vil være lige relevante, og at vælge de bedste til ejendomsbranchen kræver viden og overblik.

Digitalisering på dagsordenen

Samfundet og ejendomsbranchen skal klædes bedst mulig på til de mange muligheder, digitaliseringen har at byde på. Derfor har Ejendomdanmark, med støtte fra Realdania og Grundejernes Investeringsfond, inviteret lejer og ejer, men også forskningsverdenen, konsulenthuse og producenter af digitale løsninger til at samarbejde om et omfangsrigt digitaliseringsprojekt. De næste to år skal aktørerne finde veje, der vil gøre erhvervs- og boligejendommene endnu mere digitale og finde frem til, hvordan teknologi inden for ejendomsbranchen kan skabe mere bæredygtighed, vækst og udvikling.

Via projektet skal aktørerne blandt andet kortlægge, hvilke løsninger der er på vej, og hvilke trends og tendenser der allerede er i indland - men i særdeleshed også i udland. Vi har brug for mere indsigt i, hvad der reelt er behov for at opnå et digitalt løft og hvilke eventuelle barrierer, der kan spænde ben.

I projektet vil der samtidig blive stillet skarpt på, hvordan de mange nye teknologiske muligheder og brug af data spiller sammen med den nuværende lovgivning på ejendomsområdet i Danmark. Branchen skal kunne adoptere digitalisering uden at frygte at have overset juridiske problemstillinger.

Fælles retning

Det er ikke bare ejendomsbranchen, men også samfundet der har gavn af at få sat turbo på digitalisering og bæredygtighed. Branchen er et vigtigt led i værdikæden, fordi ejendomsejerne gennem deres bygningsdrift kan være med til at drive den grønne omstilling i Danmark.

Vi tror på, at dette ambitiøse brancheprojekt kan give den nødvendige fælles forståelse, hvor alle kommer med om bord – lige fra de store aktører i ejendomsbranchen, som kan være nået langt ift. digitale løsninger, til de mindre og mellemstore virksomheder, der har brug for en hjælpende hånd. Med projektet vil vi finde en fælles retning for digitalisering og bæredygtighed, så vi kan gå en grønnere fremtid i møde, hvor ejendomsbranchen leverer et stadig lavere klima- og miljøaftryk – og et fortsat bedre produkt til dem der lever og arbejder i de danske udlejningsejendomme.

Administrationsselskab henter millionbeløb fra Big og Vækstfonden: Sigter mod udlandet

Proptech-virksomhed snupper profil inden for ejendomsservice

Statens bygninger skal sænke energiregningen med 10 pct.

Københavns Kommune vil gøre bygninger grønnere med proptech 

Mere fra EjendomsWatch

Briefing: Uge 18 i ejendomsbranchen

Landets største ejendomsinvestorer forfølger åbenlyst hver deres investeringsstrategi. Læs EjendomsWatchs tilbageblik, der nu udkommer ugentligt – hver fredag.

Investeringschef skifter Pears ud med Nrep

Nrep bliver Sofie Vett Raaschous nye arbejdsgiver, efter at hun har sagt farvel til Pears Globals danske afdeling, hvor hun de seneste tre år har været investeringschef. Til EjendomsWatch fortæller hun mere om sin kommende opgave hos Nrep, som hun "anser for at være absolut markedsledende."

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier