EjendomsWatch

Klumme: Ejendomsinvestorer bør tage ved lære af covid-19

Det er sandsynligt, at flere pandemier vil hærge i fremtiden. Derfor bør ejendomsinvestorer allerede nu begynde at opbygge mere robusthed i porteføljerne på tværs af ejendomstyper, byer og lejerprofiler, lyder det fra Nuveens europæiske ejendomsanalysechef i denne klumme.

Stefan Wundrak, europæisk ejendomsanalysechef i Nuveen. Foto: PR / Nuveen

Coronakrisen er uden fortilfælde i nyere tid. Men den giver os investorer en værdifuld indsigt i, hvordan vi bør positionere os for at håndtere og modstå fremtidige pandemier.

Det er ikke nyt, at visse typer ejendomme – såsom kontorbygninger, lagerbygninger og industri – er følsomme over for økonomiske konjunkturer. Men hvad der er blevet tydeligt de seneste måneder er, at pandemier som covid-19 kan slippe igennem immunforsvaret i bestemte typer ejendomme, mens andre ejendomme holder skindet på næsen og afviser den turbulens, krisen har skabt.

Hoteller, restauranter, biografer og shopping er lige nu blandt de hårdest ramte aktiver, hvilket er en direkte afledt konsekvens af massiv nedlukning i det meste af verden. Men også studieboliger, ældreboliger og bofællesskaber har vist sig skrøbelige over for coronavirusset. Det skyldes bl.a., at universiteter er lukket ned, og at både unge og ældre finder andre steder at bo – f.eks. hos familien – for at undgå smitte.

Isolering af smittede og systematisk nedlukning synes at have vist sig som en farbar metode til at stoppe spredning af vira. Det er meget sandsynligt, at det politiske modsvar vil være det samme, næste gang en pandemi måtte hærge.

Den indsigt bør investorer tage højde for i sammensætningen af deres porteføljer.

Det samme gælder indsigter i geografiske forhold. Lande og byer har håndteret coronakrisen vidt forskelligt og med meget forskellige udfald, hvad angår smitte, dødsfald og økonomiske konsekvenser.

Data fra Apple, der via vores mobiltelefoner registrerer bevægelsesmønstre, viser, at nedlukningen og den deraf begrænsede mobilitet har været mest markant i Spanien, Italien, Frankrig og Storbritannien, mens bl.a. Japan og Sydkorea er sluppet forholdsvist billigt. Det siger derfor sig selv, at ejendomsinvesteringer i Italien i vid udstrækning er hårdere ramt end ditto i Sydkorea. Det gælder særligt for detailhandlen og kontorbygninger.

Der er naturligvis ingen garanti for, at næste pandemi minder om corona i form og omfang. Men vi skal bruge det, vi observerer nu, til at lære og forstå, hvor modstandsdygtige forskellige typer ejendomme er, og hvor gearet forskellige lande er til at håndtere sundhedskriser.

Intet paradigmeskifte

Coronakrisen har ikke budt på et paradigmeskifte i ejendomsbranchen. Derimod har den accelereret en række underliggende udviklinger, der allerede var så småt i gang, inden covid-19 ændrede verden.

En af de udviklinger er online-handel. Det var ikke just et fremmed fænomen for et halvt år siden, men coronalukkede butikker i foråret har drevet markant flere forbrugere over mod onlinehandel. Intet tyder på, at den tendens vender i en tid, hvor alt foregår mere og mere digitalt.

For det andet var konkurstallet allerede før krisen opadgående, og coronakrisen har forstærket den omstrukturering, hvor detailbutikker med stærke balancer overlever og tager markedsandele fra de skrøbelige butikker, der må bukke under.

På det danske marked for litteratur kan vi f.eks. se, at kæden Bog & Idé vinder markedsandele på ryggen af konkurrenten Arnold Buscks nylige konkurs.

For det tredje så vi allerede inden corona, at blandt andet handelskrig og manglende globalisering i stigende grad omdirigerede forsyningskæder og styrkede udflytningen fra by til land. Trends, som coronakrisen blot har forstærket, og som rykker på værdien af en lang række ejendomsrelaterede aktiver og de løbende pengestrømme, aktiverne kan generere i form af husleje.

De investorer, der opnår det bedste risikojusterede afkast, er dem, der klogest formår at positionere sig på baggrund af de skred, coronakrisen nu har accelereret.

I Nuveen tror vi, at de bedste langsigtede, modstandsdygtige ejendomsinvesteringer findes på tværs af beboelse, industri, logistik, teknologi og sundhedsvæsen.

Klumme: Investorerne opfører sig rationelt

Her skal bo 7.500 mennesker – Stigsborg-grund er stærkt forurenet

Klumme: Forlydender om kontorets endeligt er overdrevne

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier