EjendomsWatch

Klumme: Markedet vil forbedre sig allerede i andet halvår

På en måned har coronakrisen ændret ejendomsmarkedet fuldstændig, lyder det fra Colliers-topchef Peter Winther i denne klumme. Mæglerfirmaets hovedscenarie er dog stadig, at en decideret ejendomskrise undgås. Firmaet støtter sig bl.a. til analyser, der viser, at tidligere kriser fra udefrakommende chok er overvundet efter et år.

Foto: Colliers PR

En af de sidste dage i februar blev der konstateret det første tilfælde af coronavirus i Danmark – patienten var i øvrigt rask igen inden for en uge. Siden da har pandemien betydet, at en stor del af den globale økonomiske aktivitet er sat på hold, og vi er på vej ind i en dyb recession. Men regeringer og centralbanker over hele verden er parate med modsvar.

På kun en måned har også ejendomsmarkedet fuldstændig forandret sig. Der gennemføres stadigvæk nyudlejninger og der omsættes fortsat investeringsejendomme, men aktiviteten er lav. Vi vil utvivlsomt opleve et økonomisk tilbageslag, og usikkerheden er stor, så mange beslutninger udskydes.

På de finansielle markeder er risikopræmierne steget. Og derfor må det grundlæggende også antages, at risikopræmierne på andre investeringer ligeledes skal være højere. Når investorerne kigger ind i en mere usikker verden, kræver de et højere afkast.

I den første fase af denne krise har vi set virksomheder hamstre likviditet. Det har betydet storudsalg af likvide aktiver til faldende priser – al den stund, at man naturligvis ikke kan skaffe likviditet hurtigt ved at sælge illikvide aktiver.

Mange virksomheder, specielt inden for restauranter, hoteller, detailhandel og rejsebranchen, er ekstraordinært hårdt ramt af de mange restriktioner, som er indført for at reducere spredningen af coronavirus. Og mange virksomheder i disse sektorer har vanskeligt ved at overholde deres forpligtelser, herunder lejebetalinger. Det gælder også virksomheder, som har en betydelig egenkapital – som bekendt kan man imidlertid ikke betale sine regninger med egenkapital, der skal bruges likvider.

I både Tyskland og England er der eller bliver der indført regler, som forhindrer udlejere i at ophæve lejemål, hvor lejer er økonomisk ramt af coronakrisen, på grund af manglende huslejebetaling i 2. kvartal 2020. Sådanne regler har vi ikke set tiltag til i Danmark – men i de fleste tilfælde finder udlejere og lejere løsninger i en god og konstruktiv dialog.

Er vi på vej ind i en længerevarende recession?

Det er umuligt i dag at forudse dybden og (især) længden af den aktuelle krise. Men alle historiske erfaringer viser, at recessioner, som skyldes eksogene chok, er langt hurtigere overstået end recessioner, som skyldes strukturelle eller konjunkturelle forhold.

Ifølge en analyse fra Goldman Sachs tager det på finansmarkederne gennemsnitligt fire år, før aktiemarkederne er tilbage på førkrise-niveau efter et bear-marked, som er udløst af konjunkturelle forhold, 10 år for et bear-marked, som er udløst at strukturelle forhold – mens et ”event-driven” bear-marked, som det vi ser nu, er tilbage efter kun et år.

Det må ikke underkendes, at der er en risiko for, at coronakrisen resulterer i en længerevarende recession, som vil medføre øget tomgang på erhvervslokaler, faldende lejeniveauer og faldende priser. Men vores hovedscenario er fortsat ikke slet så negativt. Vi tror på, at konjunktursituationen vil forbedre sig allerede i 2. halvår 2020. Vi kan sagtens risikere stagnerende eller faldende ejendomspriser i en periode, men vores hovedscenario er, at markedet ikke bliver kastet ind en egentlig ejendomskrise.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier