EjendomsWatch

Klumme: Polariseringen på det danske boligmarked fortsætter

Seniorgenerationen på boligmarkedet, de over 50-årige, er dem, der virkelig har profiteret af de vedvarende prisstigninger, skriver valuar og ejendomsmægler Lars Wismann i denne klumme. For yngre, der vil etablere sig, bliver det i stigende grad nødvendigt med hjælp fra mors og fars fede friværdi, lyder det.

Lars Wismann, ejendomsmægler og stifter af Wismann Property Consult. Foto: PR

Finans Danmark har med offentliggørelsen af den sidste boligmarkedsstatistik for 4. kvartal 2019 bekræftet, at priserne på ejerlejligheder i København atter bevæger sig op.

I de mest eftertragtede kvarterer, Indre København, Vesterbro og Hellerup, er der tale om stigninger på 3-5 pct. På Vesterbro kan man se frem til at skulle slippe ca. kr. 4,6 mio. for en bolig på 100 kvm. Det vil så kræve en kontant opsparing på ca. 460.000 kr. og en husstandsindkomst på 25 pct. af lånebeløbet eller ca. 1.035.000 kr. De unge familier, der skal etablere sig i storbyen bliver derfor i stadig stigende udstrækning hjulpet med finansiering leveret af far og mor.

Priserne på ejerlejligheder har en fuldkommen parallel afsmittende virkning på andelsboliger, der i reglen handles til priser på to tredjedele af kvadratmeterpriserne for tilsvarende ejerboliger og nedefter.

Nyopførte lejeboliger ligger med priser på op til 2200 kr. pr. kvm i årlig leje, så heller ikke her er der håb om en billigere bolig i storbyen.

De almene boliger, som der er mange af især i Københavns Kommune, tilbyder boliger i prisklassen 800-1200 kr. pr. kvm, men her stilles ofte krav om børn i husholdningen og mange år på en venteliste. Mange af de almene boligforeninger har karakter af ghettobebyggelser eller er meget tæt på at være det.

Rækkehus til 13 mio. kr. løser ikke bolignøden

De nyopførte ejerboliger f.eks. på Sivholmen, bagved H.C. Ørstedsværket koster op til 75.000 kr. pr. kvm og med 13 mio. kr. for et nyopført rækkehus i fire etager er det ikke her, at bolignøden løses for politibetjenten og sygeplejersken.

En nyopført ungdomsbolig på Ydre Nørrebro koster 5250 kr. pr. kvm for en bolig, der er på netto 22 kvm. Den unge, der bor her, modtager ca. 1000 kr. pr. måned i boligydelse, fordi de to induktionskogeplader gør boligen til en lejlighed. Kollegieværelser gives ikke denne mulighed for boligydelse.

Dem, der virkelig "gynger på flæsket”, er seniorgenerationen (de +50-årige), der med deres store friværdier, F-lån med 100 pct. afdragsfrihed kan bo for under 6000 kr. om måneden for et parcelhus på 180 kvm 21 km fra København i Farum, eller for ca. halvanden gang denne pris, hvis det er et rækkehus på Frederiksberg, godt nok til den dobbelte kontante købesum.

Når man så hen over tid har oplevet værdistigninger på 4-8 pct. årligt, svarende til fra 1000-4000 kr. pr. kvm årligt, så har disse boligejere erfaringsmæssig haft en boligydelse, der over tid har været negativ. Arvingerne kan se frem til arvebeløb, der er mange gange værdien af det kaffestel og 100.000 kr., der typisk var arven for 40 år siden.

Yderligere polarisering i vente

Fremadrettet stiger priserne i København, og en yderligere polarisering imellem København og resten af Danmark vil ske. Det skyldes, at i København kommer der ca. 1000 flere indbyggere til om måneden, det generelle uddannelsesniveau er stigende, de vidensbaserede globale virksomheder har hovedparten af deres ansatte i København og tildels, at når den økonomiske vækst i Danmark er 1,5 pct. om året, så er det 3 pct. i København og en halv pct. i resten af Danmark.

Der er intet, der tyder på, at prisstigningerne i København ikke vil fortsætte, men for den næste generation bliver det i stadig stigende grad med solid støtte fra fars og mors solide friværdier.

I dag finansierer forældrene børnenes boliger. I modsætning til tidligere, er der mange familier, der lader familieformuerne komme de nye generationer til gavn, når de unge familier er i etableringsfasen fremfor ved den ældre generations afgang ved døden.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier