EjendomsWatch

Klumme: Tordenvejr på vej over ejendomsbranchen

Ejendomsbranchen har ikke rigtig nogen venner, så den må indstille sig på at skulle finansiere en række nye initiativer fra regeringen, forudser politisk rådgiver Carsten Mai i denne klumme. Branchen mangler at fortælle om sin samfundsmæssige betydning, lyder det.

Carsten Mai, politisk rådgiver og sociolog. Foto: PR

Hvis de fleste i bygge- og ejendomsbranchen meget rigtigt mener, at indgrebet overfor boligreguleringsloven var en sort sky på himlen, må de nu forberede sig på et rigtigt uvejr.

Efter at bankerne har skadet deres omdømme med de mange hvidvasksager – og dermed har blottet sig for politisk regulering i hidtil uset grad – er turen nu tilsyneladende kommet til bygge- og ejendomsbranchen. Det sker, selvom denne branche på ingen måder har leveret skandaler i størrelse med bankerne.

Men regeringen ser branchen som uden den store forståelse for det samfund, den er en del af. Derfor er det politisk bekvemt for regeringen at kritisere branchen og bruge den som finansieringskilde for kommende populære forslag.

Det hele bygger på en antagelse om, at historien om Blackstone og boligreguleringsloven har sat sig så dybt i danskerne, at der vil være en forståelse for at gå politisk hårdt til værks også overfor dem, der ikke er trådt ved siden af.

Tordenvejr efter sommer

Tordenvejret rammer straks efter sommerferien, hvor regeringen fremlægger sit forslag til finanslov for 2021. I det vil der indgå mange populære – læs dyre – ideer og initiativer, og bygge- og ejendomsbranchen kommer til at levere en del af finansieringen.

Embedsmændene er allerede i gang med det katalog over forslag, som branchen snart stifter bekendtskab med. Forslagene kommer til at gå på øget beskatning og en række andre finansieringsskruer som tilsammen vil være med til at skaffe det nødvendige provenu til regeringen.

Har branchen da slet ingen venner? Ikke rigtigt. Selvfølgelig er de blå partier som udgangspunkt lidt mere positive overfor branchen end regeringen og støttepartierne. Men f.eks. Dansk Folkeparti har intet mod at sætte hårdt ind.

Det sidste viste sagen om boligreguleringsloven, hvor Dansk Folkeparti skaffede regeringen det nødvendige flertal. Er alting dermed tabt og skal branchen nu blot vente på, at slagregnen rammer? Nej, heldigvis kan der gøres noget, men der er ikke længere tale om en gratis omgang.

Må vise større social forståelse

Branchen skal overbevise den politiske verden om, at den har en stor samfundsmæssig betydning. Der skal fakta på bordet om alt det gode, branchen gør for Danmark: Renovering af nedslidte ejendomme, satsning på bæredygtighed og genanvendelige materialer, massiv jobskabelse blandt de faglærte mv.

Men det er ikke i sig selv nok: Branchen skal i sine handlinger vise, at den ikke altid går efter den sidste krone på bundlinjen, men også vil investere i projekter, der måske ikke kaster den højeste overskudsgrad efter sig her og nu, men som bidrager til boligområder i balance og et bedre miljø.

Branchen skal også vise større social forståelse og tage lærlinge og personer med nedsat arbejdskapacitet med ind på lønningslisten.

Den del af branchen, der først markerer sig på de områder, skaffer sig selv politisk lydhørhed. De, der indretter sig efter den aktuelle politiske virkelighed, bliver svære at angribe, og hvem ved, måske viser der sig nogle nye venner på banen?

Klumme: Skab rammerne for verdens mest energieffektive ejendomssektor

Klumme: Den almene branche er en vigtig spiller i regeringens klimamål

Klumme: Paragraf 5, stk. 2 er en dårlig forretning for private

Klumme: Lyt dog til eksperterne om boligreguleringsloven

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier