EjendomsWatch

Klumme: Markedskræfter kan ikke regulere boligmarkedet alene

Flere almene boliger betyder ikke, at der ikke også er plads til flere private boliger, siger Bo Jørgensen, direktør hos Boligselskabet Sjælland. Han afviser bekymring fra Bech-Bruun-advokat Henrik Westermann i sidste uge – for det private marked leverer ikke alle svar, lyder det i denne klumme.

"Jeg tror sagtens, at enhver privat udlejer kan ringe til den nærmeste kommune og tilbyde en fjerdedel af sine boliger til anvisningsretten. For almene boliger er det bare en pligt," siger Bo Jørgensen, adm. direktør i Boligselskabet Sjælland. Foto: PR / Boligselskabet Sjælland

Flere steder i Danmark er vi ramt af boligmangel. Ikke som sådan en egentlig mangel på boliger, men priserne i København og flere andre steder er blevet så høje, at mange må gå på kompromis med boligens størrelse, kvalitet eller beliggenhed. Det skrev Henrik Westermann, der er senioradvokat i Bech-Bruun, forleden i EjendomsWatch.

Han frygter samtidig, at almene boliger kan være med til at skabe en ny boligmangel, fordi krav om almene boliger kan føre til prisfald på grunde og dermed færre grunde på markedet.

Manglen på boliger, der matcher almindelige menneskers livssituation, er et problem, der er til at få øje på, og et godt eksempel på, at markedskræfterne ikke kan stå alene om at regulere boligmarkedet efter samfundets interesser.

For i Danmark er et bredt politisk flertal optaget af, at almindelige mennesker også har råd til at bo i København og Roskilde. Vi er også optaget af blandede byer og boligområder, så akademikeren møder håndværkeren, og den arbejdsløse møder dem, der er i arbejde. Alt i alt er det fint, at der er frie markedskræfter på en del af boligmarkedet, men det skal ikke blive så dominerende, at byerne bliver opdelte. Og den situation er vi ganske tæt på lige nu.

Jeg har netop været til åbent hus i Skademosen i Trekroner, Roskilde. Her kom 800 mennesker til åbent hus for de 25 almene boliger, der snart er klar til indflytning. Det er jo helt vildt, og for mig netop et tegn på, at markedet ikke leverer.

Vi har ikke "subsidized housing"

Der er mange, der tror, at almene boliger også er støttede boliger. Det er faktisk et langt stykke hen ad vejen forkert. Det er rigtigt, at kommunerne stiller med en tiendedel af finansieringen af nye, almene boliger. Men det er ikke en gave, der holder huslejen nede. Det er betaling for den såkaldte anvisningsret, som betyder, at kommunerne kan leve op til sit ansvar for at sikre borgerne tag over hovedet i svære situationer. De almene beboere løfter en stor boligsocial opgave.

Mig bekendt er det ikke forbeholdt almene boliger. Jeg tror sagtens, at enhver privat udlejer kan ringe til den nærmeste kommune og tilbyde en fjerdedel af sine boliger til anvisningsretten. For almene boliger er det bare en pligt.

For nogle år siden blev det muligt for kommunerne at planlægge nye boligområder med op til 25 pct. almene boliger. Den nye boligminister Kaare Dybvad har foreslået, at muligheden bliver udvidet op til 33 pct.. Forleden mødte han vores beboere i Trehøje beboerhus, og her forklarede han, at det handler om at gøre det helt almindeligt at bo alment. Jo flere vi er til at bære ansvaret, des lettere bliver det at bære, og det vil give samfundet et større spillerum i boligpolitikken.

Almene boliger er også markedskræfter

Henrik Westermann virker meget bekymret over, om almene boliger på en eller anden måde er med til at skrue prisen op på privat boligbyggeri. Det er rigtigt, at vi har en aftale med staten om en højeste pris, vi vil betale. Den er på ca. 20.000 kr. pr. kvadratmeter, svarende til 2 millioner for en 100 kvm. lejlighed.

Det synes vi sådan set er en fair pris. Det betyder også, at vi hverken kan eller vil betale hvad som helst for en grund at bygge på. Det er kommunernes ansvar at planlægge nye boligområder ud fra samfundets interesser. Om det betyder, at hver tredje, hver fjerde eller færre skal være almene boliger er en samfundsmæssig afvejning, som vi er helt trygge ved.

Men det gør jo ikke grunden mindre værd, at der er almene boliger på den. Grunden har stadig sin markedspris, som fortsat er bestemt af en række faktorer – hvor samfundets interesser og boligpolitik er en af dem.

Almene og private boliger går hånd i hånd

Der er ingen modsætning mellem private og almene boliger. Både husejere, pensionskasser og almene boligselskaber har en rolle og et ansvar for byudviklingen. Jeg tror, at vi kommer til at se meget mere samarbejde, hvor vi arbejder sammen i de helt konkrete projekter for at skabe levende, bæredygtige byområder og på den måde lever op til vores medmenneskers berettigede forventninger.

Danmark har ført en aktiv boligpolitik siden 1947. Nu kommer der lidt mere fokus på den igen, og det betyder, at der er flere og billigere almene boliger på vej. Det står ikke i vejen for, at der også kan være flere og billigere private boliger på vej. Tværtimod. Vi vil gerne arbejde sammen om at udvikle fremtidens boligområder.

Klumme: Skal boligmanglen øges?

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier