EjendomsWatch

Klumme: Flere almene boliger styrker København som by

Læg den gamle skyttegravskrig mellem private investorer og almene bygherrer i graven. København har brug for flere almene boliger, så også personer med lavere indkomster kan bo i byen. Og der er stadig plads til privat udlejningsbyggeri, lyder det i denne klumme.

Carsten Mai, partner i Carsten Mai & Co, der arbejder med byudvikling. | Foto: PR

For et par år siden vandt overborgmester Frank Jensen en vigtig politisk sejr. Stort set ene mand sikrede han, at planloven fortsat giver mulighed for, at op til 25 procent af nye boliger kan blive almene.

Regeringen fik med planloven gennemført nogle muligheder for at bygge tættere på kysterne, men overborgmesteren fik gennem massivt pres vedtaget, at København fortsat kan satse på almene boliger.

Frank Jensen overbeviste nemlig sine partifæller på Christiansborg om, at mere byggeri ude i landet var en rimelig pris for at sikre, at København i fremtiden fortsat kan opføre et stort antal almene boliger.

Hvis kommunen fuldt ud udnytter planlovens muligheder for at bygge almene boliger i de nye byudviklingsområder, kan byen få over 1000 nye almene boliger om året frem mod 2031, som den nye kommuneplan rækker frem imod.

Såfremt kommunen håndhæver, at hver fjerde bolig i de nye områder skal være almen, vil der kunne etableres over en million flere boligetagemeter i den almene sektor i København frem mod 2031. Det svarer til 15.000 nye almene boliger.

Prisforskel på 40 pct.

Men hvis politikerne ønsker at nå det mål, må de ikke ryste på hånden et sekund. Så skal de benhårdt gå efter de 25 pct. ved hvert eneste nybyggeri.

De skal samtidigt overbevise de almene bygherrer om, at de nu kan skaffe grunde der får økonomien til at hænge sammen.

Hvis den almene andel af nybyggeriet skrues op til 25 pct., vil det medføre kommunale omkostninger til støtte til boligerne på ca. 2,8 mia. kr. i planperioden frem til 2031.

Det er ca. 700 mio. kr. mere, end hvis den nuværende målsætning på 20 pct. almene boliger fastholdes. Øvelsen er derfor dyr for kommunen, men effekten udebliver ikke.

Almene boliger er nemlig den billigst tilgængelige boligform i København. En ny almen bolig er i gennemsnit 24 procent billigere i husleje end en nyere privat udlejningsbolig.

Ser man på forskellen mellem nye ejerboliger og almene boliger, er ejerboligerne 40 procent dyrere at bo i.

Hvis politikerne ønsker at styrke København som en by, hvor også folk med lavere indkomster eller overførselsindkomster kan bo, er en forhøjelse af andelen af almene boliger den rigtige vej at gå.

Almene boliger er det bedste værktøj kommunen har til rådighed, hvis den for alvor beslutter sig for at prioritere en sådan udvikling. Tiden er kommet til at alle i branchen bakker op om den almene boligsektor som en naturlig og vigtig del af Københavns byudvikling.

De gamle skyttegravskrige mellem private investorer og almene bygherrer bør lægges i graven. Der er plads til både privat udlejningsbyggeri og almene boliger i København – ja, det er den eneste vej frem mod at skaffe de mange boliger, som København behøver frem mod et indbyggertal på langt over 700.000.

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 48: Olsson sejrer 1-0 på udebane over skeptisk vagthund

Trods advarsler fra bl.a. Finanstilsynet er det lykkedes AP Pension at indkassere en gevinst på sit samarbejde om finansiering med ejendomsudvikler Jens Schaumann. Med risikosky banker, der har tilsynets ånde i nakken, er det ikke underligt, at ejendomsdirektøren i AP Pension, Peter Olsson, har mod på mere af det samme.

Familiekontor køber over 10.000 kvm boligejendomme i København

Bilimportør-familie er i gang med at opbygge en ejendomsportefølje, fortæller adm. direktør, der netop har overtaget otte boligejendomme i København. "Hvis vi bliver introduceret for interessante ejendomme, så vil vi se på det. Også på den korte bane," siger han til EjendomsWatch.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier