EjendomsWatch

Klumme: København skal sætte ny kurs i boligpolitikken

Drop kravet om at en bolig mindst skal være på 95 kvm og sig ja tak til boliger, der ikke har dagslys fra flere sider.

Der er brug for flere mindre boliger i København, mener Carsten Mai, partner i Carsten Mai & Co, der arbejder med byudvikling. Foto: PR

København skal være en by som borgerne vil blive i, også når familien vokser, og børnene kommer til. Det er den simple baggrund for, at Københavns Kommune hidtil har holdt fast i, at nye boliger mindst skal være på 95 kvm.

Op gennem halvfemserne og i starten af nullerne flygtede børnefamilierne ud af byen, men med de flere familieegnede lejligheder er de i stor udstrækning blevet boende. Men byen har fået et nyt problem. Der er masser af store og dermed dyre lejligheder i København, men dermed er de totalt uden for rækkevidde for de fleste lønmodtageres pengepung.

Der mangler simpelt hen billigere boliger, og den eneste måde at gøre en bolig billig på er at bygge den mindre. I løbet af i år skal kommunen udarbejde forslag til Kommuneplan 2019, og muligheden ligger derfor på den flade i forhold til at afskaffe reglen om de 95 kvm.

De fleste partier på Københavns Rådhus deler den betragtning, mens der er en vis tøven at spore hos Socialdemokratiet og overborgmester Frank Jensen. Det er forståeligt nok. Det er det parti, der med udsigten fra overborgmesterkontoret gennem årene har kunnet iagttage, hvordan de dengang meget små boliger kun blev befolket af personer, der gav meget lidt eller slet ikke noget til kommunekassen samtidigt med, at de trak markant på byens sociale ydelser. København var en by i knæ og tæt på ruin.

Men det tidsbillede er for længst forsvundet, selvom det meget naturligt fortsat sidder på nethinden hos dem, der har været med igennem en årrække på rådhuset.

Borgerrepræsentationen vedtager forhåbentligt samtidigt med den nye kommuneplan at tillade mindre boliger, men den bør gå skridtet videre: Modstanden mod ensidigt belyste boliger (boliger med dagslys fra kun én side, red.) bør opgives i samme omgang.

Den modstand forhindrer bl.a. de almene boligselskaber i at opføre mindre og fleksible boliger, der egner sig til singler, en enlig forælder med børn eller andre, som på et tidspunkt i deres liv ikke har behov for alt for mange kvadratmeter, men derimod akut behov for en bolig, som de kan betale.

Da kommunen lagde kursen om i boligpolitikken for en del år siden, gav det gode resultater, men byen forandrer sig, og nu er tiden inde til endnu et kursskifte.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier