EjendomsWatch

Tænketank: Fjern huslejeloftet og gør udlejningsmarkedet effektivt

Et indgreb i boligreguleringsloven, sådan som boligministeren har tænkt det, vil blot være symptombehandling, mener vicedirektør og seniorøkonom fra tænketanken Kraka.

Huslejeloftet på private udlejningsboliger er det overordnede problem, mener tænketanken Kraka. | Foto: Peter Hove Olesen

Skal man komme problemerne på det danske boligmarked til livs, kræver det mere end den symptombehandling, boligminister Kaare Dybvad Bek (S) er i gang med, når han vil indføre en såkaldt huslejebremse på det privat udlejningsmarked. Det mener vicedirektør Jens Hauch og seniorøkonom Cecillie Dohlmann Weatherall, begge fra tænketanken Kraka, i et debatindlæg hos mediet Finans mandag.

De peger på, at med det nuværende huslejeloft for boliger opført før 1991, har udlejere ikke nogen økonomisk tilskyndelse til at vedligeholde og forbedre de nedslidte boliger, fordi de ikke kan få deres penge retur gennem huslejestigninger.

"Samtidig betyder en lav husleje, at nogle lejere får lettere adgang til boliger, de ellers ikke ville have kunnet betale. Andre lejere kan have svært ved at flytte fra de billige boliger. Det betyder igen, at færre personer vil flytte til og fra disse boliger, og mobiliteten på det private boligmarked vil derfor falde. Der er faktisk risiko for boligmangel, fordi efterspørgslen efter billige boliger bliver større end udbuddet," skriver de to skribenter, der efterlyser flere almene boliger i stedet for at indføre stramninger for private udlejningsboliger.

De peger på, at det i sidste ende er med til at give økonomisk ustabilitet, hvis de stramninger, som boligministeren i øjeblikket forhandler om med Folketingets partier, går igennem.

I stedet bør man fjerne huslejeloftet, så det private boligudlejningsmarked kan blive mere effektivt og lejere kan flytte til de lejemål, hvor de kan betale den husleje, der passer til markedsprisen, skriver de.

Hele debatindlægget kan læses via dette link.

Regeringen opbløder udspil til ny boligreguleringslov – skærper tilbudspligten

Ejendomdanmark: Udspil underminerer lejeboligmarkedet

Goldschmidt og Thylander: Udskældt boligparagraf har været en succes

Mere fra EjendomsWatch

Poul Erik Bech spår 20 pct. nedgang i salget af privatboliger næste år

Stigende grundskatter kan udløse "en deroute, der vil noget" i priserne, lyder det fra mæglerveteranen Poul Erik Bech i anledning af ny undersøgelse blandt investorer og lejere. Den viser, at 2022 vil byde på et markant fald i aktiviteten på privatboligmarkedet. Og en dark horse lurer i horisonten.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier