EjendomsWatch

Almen sektor frygter højere husleje med statslån

Omlægning fra realkredit- til statslån vil koste lejerne dyrt, mener brancheorganisation. Realkreditinstitutter vil kræve rabatter på byggelån for millioner betalt tilbage.

Bent Madsen, direktør for BL. | Foto: PR

Almene boligselskaber frygter et større huslejesmæk, hvis regeringens planer om at ændre lånefinansiering fra realkredit- til statslån bliver en del af finansloven for 2018, mener interesseorganisationen BL - Danmarks Almene Boliger. I forbindelse med byggelån har almene boligselskaber har fået kæmperabatter, som realkreditinstitutter kan kræve betalt tilbage. skriver Politiken.

Der er ca. 7000 almene boligafdelinger, som har realkreditlån for i alt godt 180 mia. kr. Afdelingerne fik rabatter, da de optog lånene, fordi realkreditinstitutterne er ivrige efter at give lån til de offentligt støttede almene boliger, hvor risikoen ved lånet er minimal. Det er imidlertid en forudsætning for rabatten, at den almene boligafdeling binder sig til lånet i for eksempel 30 år, og ikke siger lånet op undervejs i bindingsperioden. Bliver lånet sagt op i utide, så kan realkreditinstitutterne kræve rabatten betalt tilbage.

"Der er kun lejerne til at betale rabatterne tilbage over huslejerne, hvis realkreditinstitutterne kræver rabatten betalt tilbage. Det er selvfølgelig forskelligt fra afdeling til afdeling, hvad de har af realkreditlån og, hvor meget rabat, som eventuelt skal betales tilbage. Men samlet drejer det sig om mange millioner kroner. Vi har regnet på et eksempel for nogle ganske almindelige lejligheder, hvor huslejen vil stige for eksempel 1700 kr. om året eller mere end 100 kr. om måneden," siger Bent Madsen, direktør for BL, i Politiken.

Realkreditinstitutterne har planer om at kræve deres rabatter betalt tilbage. BRFkredit, en af de store aktører på markedet med 30 pct. af udlånene til almene boliger, gør opmærksom på, at de ikke er et filantropisk foretagende.

"Man kan leve med, at man ikke tjener penge – måske endda har et mindre tab i lånets første år, fordi vi jo hidtil har kunnet være rimelig sikre på, at en fortjeneste kunne hentes i slutningen af lånets tilbagebetalingsforløb. Men opsiges lånet, inden det ordinært udløber, ændres grundlaget for aftalen sig så meget, at vi vil kræve de aftalte rabatter tilbagebetalt," siger Carsten Tirsbæk, direktør i BRFkredit, til fagbladetboligen.dk.

Almene boliger vender tomlen ned til nyt forslag om statslån

Pensionskasser melder pas på regeringsinvitation til almene boliger

S og DF revser regeringsforslag om almene boliglån: Staten skal ikke agere bank

Mere fra EjendomsWatch

Frederik Barfoed: Regeringsforslag er udtryk for "massiv hetz mod ejendomsbranchen"

Der er tale om ”en skræmmende og meget uhyggelig udvikling,” når regeringen ønsker at styre lejeudviklingen på det private boligmarked. Sådan lyder det fra Barfoed Groups koncerndirektør, Frederik Barfoed, der kalder det ”gratis point,” når pensionsinvestoren Danica går ud og lover rabat på de inflationsregulerede huslejestigninger.

Udlejer sætter grænse for lejestigning: Nuværende niveau er "i overkanten"

Lejere hos AKF-koncernen vil det kommende år ikke opleve, at den ellers indeksregulerede husleje stiger mere end 4 pct. ”Det er vigtigt for os, at vi ikke bidrager til en usund økonomi hos vores boliglejere,” forklarer topchef Ino Dimits, der ikke mener, at et lovindgreb fra regeringens side er vejen frem. (Opdateret)

Analyse: Tryghed for lejerne bliver atter valgtema

Ved at appellere målrettet til landets lejere vandt den siddende S-ledede regering folketingsvalget i 1998 med ét enkelt mandats flertal. Nu tyder det på, at en Mette Frederiksen i modvind vil forsøge at gentage manøvren.

Huslejeloft møder blandede følelser: "Statsstyring" og "uhørt"

Reaktionen spænder fra utilfredshed til forståelse, når det gælder ejendomsselskabers syn på, at regeringen vil indføre et toårigt loft over lejestigninger. Dansk Industri kalder det ”gift for fremtidige danske investeringer” og mener, at indgrebet ikke hører til i et retssamfund. (Opdateret)

Økonomer: S-forslag om huslejeloft er omfordeling

Regeringens forslag om huslejeloft handler om at tage fra udlejerne og give til lejerne, mener to økonomer. Minister har dog selv advaret om, at det kan være ekspropriation, hvis staten sætter regulering ud af kraft.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier