
Almene boligselskaber frygter et større huslejesmæk, hvis regeringens planer om at ændre lånefinansiering fra realkredit- til statslån bliver en del af finansloven for 2018, mener interesseorganisationen BL - Danmarks Almene Boliger. I forbindelse med byggelån har almene boligselskaber har fået kæmperabatter, som realkreditinstitutter kan kræve betalt tilbage. skriver Politiken.
Der er ca. 7000 almene boligafdelinger, som har realkreditlån for i alt godt 180 mia. kr. Afdelingerne fik rabatter, da de optog lånene, fordi realkreditinstitutterne er ivrige efter at give lån til de offentligt støttede almene boliger, hvor risikoen ved lånet er minimal. Det er imidlertid en forudsætning for rabatten, at den almene boligafdeling binder sig til lånet i for eksempel 30 år, og ikke siger lånet op undervejs i bindingsperioden. Bliver lånet sagt op i utide, så kan realkreditinstitutterne kræve rabatten betalt tilbage.
"Der er kun lejerne til at betale rabatterne tilbage over huslejerne, hvis realkreditinstitutterne kræver rabatten betalt tilbage. Det er selvfølgelig forskelligt fra afdeling til afdeling, hvad de har af realkreditlån og, hvor meget rabat, som eventuelt skal betales tilbage. Men samlet drejer det sig om mange millioner kroner. Vi har regnet på et eksempel for nogle ganske almindelige lejligheder, hvor huslejen vil stige for eksempel 1700 kr. om året eller mere end 100 kr. om måneden," siger Bent Madsen, direktør for BL, i Politiken.
Realkreditinstitutterne har planer om at kræve deres rabatter betalt tilbage. BRFkredit, en af de store aktører på markedet med 30 pct. af udlånene til almene boliger, gør opmærksom på, at de ikke er et filantropisk foretagende.
"Man kan leve med, at man ikke tjener penge – måske endda har et mindre tab i lånets første år, fordi vi jo hidtil har kunnet være rimelig sikre på, at en fortjeneste kunne hentes i slutningen af lånets tilbagebetalingsforløb. Men opsiges lånet, inden det ordinært udløber, ændres grundlaget for aftalen sig så meget, at vi vil kræve de aftalte rabatter tilbagebetalt," siger Carsten Tirsbæk, direktør i BRFkredit, til fagbladetboligen.dk.
Almene boliger vender tomlen ned til nyt forslag om statslån
Pensionskasser melder pas på regeringsinvitation til almene boliger
S og DF revser regeringsforslag om almene boliglån: Staten skal ikke agere bank
Mere fra EjendomsWatch
Frederik Barfoed: Regeringsforslag er udtryk for "massiv hetz mod ejendomsbranchen"
Der er tale om ”en skræmmende og meget uhyggelig udvikling,” når regeringen ønsker at styre lejeudviklingen på det private boligmarked. Sådan lyder det fra Barfoed Groups koncerndirektør, Frederik Barfoed, der kalder det ”gratis point,” når pensionsinvestoren Danica går ud og lover rabat på de inflationsregulerede huslejestigninger.
Udlejer sætter grænse for lejestigning: Nuværende niveau er "i overkanten"
Lejere hos AKF-koncernen vil det kommende år ikke opleve, at den ellers indeksregulerede husleje stiger mere end 4 pct. ”Det er vigtigt for os, at vi ikke bidrager til en usund økonomi hos vores boliglejere,” forklarer topchef Ino Dimits, der ikke mener, at et lovindgreb fra regeringens side er vejen frem. (Opdateret)