EjendomsWatch

Almen sektor frygter højere husleje med statslån

Omlægning fra realkredit- til statslån vil koste lejerne dyrt, mener brancheorganisation. Realkreditinstitutter vil kræve rabatter på byggelån for millioner betalt tilbage.

Bent Madsen, direktør for BL. Foto: PR

Almene boligselskaber frygter et større huslejesmæk, hvis regeringens planer om at ændre lånefinansiering fra realkredit- til statslån bliver en del af finansloven for 2018, mener interesseorganisationen BL - Danmarks Almene Boliger. I forbindelse med byggelån har almene boligselskaber har fået kæmperabatter, som realkreditinstitutter kan kræve betalt tilbage. skriver Politiken.

Der er ca. 7000 almene boligafdelinger, som har realkreditlån for i alt godt 180 mia. kr. Afdelingerne fik rabatter, da de optog lånene, fordi realkreditinstitutterne er ivrige efter at give lån til de offentligt støttede almene boliger, hvor risikoen ved lånet er minimal. Det er imidlertid en forudsætning for rabatten, at den almene boligafdeling binder sig til lånet i for eksempel 30 år, og ikke siger lånet op undervejs i bindingsperioden. Bliver lånet sagt op i utide, så kan realkreditinstitutterne kræve rabatten betalt tilbage.

"Der er kun lejerne til at betale rabatterne tilbage over huslejerne, hvis realkreditinstitutterne kræver rabatten betalt tilbage. Det er selvfølgelig forskelligt fra afdeling til afdeling, hvad de har af realkreditlån og, hvor meget rabat, som eventuelt skal betales tilbage. Men samlet drejer det sig om mange millioner kroner. Vi har regnet på et eksempel for nogle ganske almindelige lejligheder, hvor huslejen vil stige for eksempel 1700 kr. om året eller mere end 100 kr. om måneden," siger Bent Madsen, direktør for BL, i Politiken.

Realkreditinstitutterne har planer om at kræve deres rabatter betalt tilbage. BRFkredit, en af de store aktører på markedet med 30 pct. af udlånene til almene boliger, gør opmærksom på, at de ikke er et filantropisk foretagende.

"Man kan leve med, at man ikke tjener penge – måske endda har et mindre tab i lånets første år, fordi vi jo hidtil har kunnet være rimelig sikre på, at en fortjeneste kunne hentes i slutningen af lånets tilbagebetalingsforløb. Men opsiges lånet, inden det ordinært udløber, ændres grundlaget for aftalen sig så meget, at vi vil kræve de aftalte rabatter tilbagebetalt," siger Carsten Tirsbæk, direktør i BRFkredit, til fagbladetboligen.dk.

Almene boliger vender tomlen ned til nyt forslag om statslån

Pensionskasser melder pas på regeringsinvitation til almene boliger

S og DF revser regeringsforslag om almene boliglån: Staten skal ikke agere bank

Forsiden lige nu

Egenrådig fond frasælger 221-årig ejendom i København

Erhvervsdrivende fond, der ikke efterlever god fondsledelse, sælger historisk ejendom i Fredericiagade i hjertet af København. Køber er en privat investor med bistand fra projektudbyderen Crescendo. Mægler på handlen uddyber over for EjendomsWatch de videre planer med ejendommen. Fondsformand er fåmælt. (Opdateret.)

Intelligente bygninger giver bedre bundlinje

It-teknologi har holdt sit indtog overalt, også i erhvervsejendomme, der nu bliver intelligente. Det vil fremover blive et konkurrenceparameter for virksomhedernes indtjening, lyder det. ISS er i fuld gang.

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier