EjendomsWatch

Danske arkitekter bag nyt rådhus i Sveriges fjerdestørste by

Henning Larsen Architects har i samarbejde med SLA og Tyréns vundet konkurrence om et nyt rådhus på 25.000 kvm i Uppsala. Et glasoverdækket gårdrum bliver byens nye, demokratiske samlingssted.

Foto: PR

To danske arkitektfirmaer — Henning Larsen Architects og SLA — har sammen med det svenske ingeniørfirma Tyréns vundet en opgave om at designe et nyt rådhus i den svenske by Uppsala, der er landets fjerdestørste.

I en pressemeddelelse lægger parterne vægt på, at en transparent arkitektur skaber dialog med borgerne og inviterer dem ind i hjertet af bystyret.

Ifølge juryen leverede Henning Larsen Architects det forslag, der mest overbevisende forener funktionelle krav og arkitektonisk kvalitet:

"Vores vision er et indbydende, moderne rådhus, som fremmer dialogen med borgerne, og som er en funktionel arbejdsplads og et mødested for beboere, embedsmænd og politikere. Samtidig vil vi bevare rådhusets oprindelige arkitektoniske værdi. Jeg synes, at vinderforslaget er lykkes med at løse denne svære ligning på en meget elegant måde," siger Marlene Burwick, borgmester i Uppsala Kommune og formand for juryen, i pressemeddelelsen.

I et gårdrum knytter en skulpturel bygning rådhusets gamle og nye afdelinger sammen med gangbroer i forskellige niveauer. Her er byrådssalen og møde- og konferencefaciliteter placeret. Den centrale bygning bidrager til et moderne arbejdsmiljø, hvor videndeling og problemløsning på tværs af organisationen er i højsædet.

Det nye rådhus rummer foruden 1500 fleksible arbejdspladser, café med udeservering, restaurant, butikker, konferencefaciliteter og plads til offentlige og private udstillinger og arrangementer.

Projektet er en om- og tilbygning af det eksisterende rådhus, der kun blev delvist opført efter de oprindelige tegninger. Henning Larsen Architects' forslag bygger videre på konkurrenceforslaget fra 1957 og fuldender, med en L-formet tilbygning, den oprindelige intention om en lukket karréstruktur.

Juryen har bedømt de fem konkurrenceforslag ud fra parametrene arkitektonisk design, funktionalitet, tilpasningsdygtighed, realiserbarhed og bæredygtighed.

Vinderforslaget danner grund for det fortsatte arbejde med udvikling og tilpasning af det nye rådhus, som kommer til at foregå i dialog mellem rådgiverteamet og bygherre. Ombygningen af rådhuset indledes i 2017 og bygningen forventes klar til indflytning i 2020, fremgår det.

Henning Larsen-topchef har store forventninger til fremtiden

Siemens er springbræt for Henning Larsen i Tyskland

Mærsk-formand i spidsen for arkitektfirma

SLA-tegnet rådhustag vinder skandinavisk pris 

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 26: Over for gult

Med dagens Tour de France-start i København viser hovedstaden endnu engang sin status som en international by. Ikke så sært, at udenlandske investorer stadig gerne vil have del i værdierne, også selvom de måske tager et dyk for en tid.

Trængt boligfond må alligevel skride til salg

Frederiksberg Boligfond er stadig i så sårbar økonomisk situation, at der skal skaffes penge via ejendomssalg – præcist det, der i 2018 udløste folkelige protester, da Blackstone var udset som køber.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier