EjendomsWatch

Danske arkitekter bag nyt rådhus i Sveriges fjerdestørste by

Henning Larsen Architects har i samarbejde med SLA og Tyréns vundet konkurrence om et nyt rådhus på 25.000 kvm i Uppsala. Et glasoverdækket gårdrum bliver byens nye, demokratiske samlingssted.

Foto: PR

To danske arkitektfirmaer — Henning Larsen Architects og SLA — har sammen med det svenske ingeniørfirma Tyréns vundet en opgave om at designe et nyt rådhus i den svenske by Uppsala, der er landets fjerdestørste.

I en pressemeddelelse lægger parterne vægt på, at en transparent arkitektur skaber dialog med borgerne og inviterer dem ind i hjertet af bystyret.

Ifølge juryen leverede Henning Larsen Architects det forslag, der mest overbevisende forener funktionelle krav og arkitektonisk kvalitet:

"Vores vision er et indbydende, moderne rådhus, som fremmer dialogen med borgerne, og som er en funktionel arbejdsplads og et mødested for beboere, embedsmænd og politikere. Samtidig vil vi bevare rådhusets oprindelige arkitektoniske værdi. Jeg synes, at vinderforslaget er lykkes med at løse denne svære ligning på en meget elegant måde," siger Marlene Burwick, borgmester i Uppsala Kommune og formand for juryen, i pressemeddelelsen.

I et gårdrum knytter en skulpturel bygning rådhusets gamle og nye afdelinger sammen med gangbroer i forskellige niveauer. Her er byrådssalen og møde- og konferencefaciliteter placeret. Den centrale bygning bidrager til et moderne arbejdsmiljø, hvor videndeling og problemløsning på tværs af organisationen er i højsædet.

Det nye rådhus rummer foruden 1500 fleksible arbejdspladser, café med udeservering, restaurant, butikker, konferencefaciliteter og plads til offentlige og private udstillinger og arrangementer.

Projektet er en om- og tilbygning af det eksisterende rådhus, der kun blev delvist opført efter de oprindelige tegninger. Henning Larsen Architects' forslag bygger videre på konkurrenceforslaget fra 1957 og fuldender, med en L-formet tilbygning, den oprindelige intention om en lukket karréstruktur.

Juryen har bedømt de fem konkurrenceforslag ud fra parametrene arkitektonisk design, funktionalitet, tilpasningsdygtighed, realiserbarhed og bæredygtighed.

Vinderforslaget danner grund for det fortsatte arbejde med udvikling og tilpasning af det nye rådhus, som kommer til at foregå i dialog mellem rådgiverteamet og bygherre. Ombygningen af rådhuset indledes i 2017 og bygningen forventes klar til indflytning i 2020, fremgår det.

Henning Larsen-topchef har store forventninger til fremtiden

Siemens er springbræt for Henning Larsen i Tyskland

Mærsk-formand i spidsen for arkitektfirma

SLA-tegnet rådhustag vinder skandinavisk pris 

Mere fra EjendomsWatch

Bekymrede bestyrelsesmedlemmer trækker fondstilsyn ind i sag om ejendomsadvokater

FINGRENE I FONDSMIDLER: Erhvervsstyrelsen har bedt om en forklaring fra fond, hvor to advokater, der er far og søn, har modtaget millioner af kroner i diverse honorarer. Det sker efter en henvendelse fra to uafhængige medlemmer af fondsbestyrelsen, der ser på situationen "med stigende bekymring." Bestyrelsesformand afviser kritikken.

Proptech solgt til mediekoncern

"Det passer perfekt til strategien om at styrke vores eksisterende virksomheder via opkøb," lyder det fra koncerndirektør efter opkøb af softwarefirma målrettet ejendomsadministration.

DI-direktør med rette "etiske kompas" bliver ny frontfigur hos Ejendomdanmark

Afløseren for adm. direktør Jannick Nytoft findes hos Dansk Industri, men hans cv fra andre organisationer er langt. "Personlighed og ledelseserfaring" har vejet tungest i rekrutteringen, fortæller Ejendomdanmark-formand til EjendomsWatch og lufter ambition om at komme "tættere på vores medlemmer." (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier