EjendomsWatch

Byudvikler går efter piger i bikini

Strandbar og kollegier er lig med unge mennesker. Og unge mennesker er opskriften på liv i en bydel. I hvert fald hvis man spørger mændene bag henholdsvis Strandbaren og Isbjerget i Aarhus.

Arkitekt Bjarke Ingels tog første spadestik med en helt særlig spade dekoreret med en håndtegning af Aarhus-kunstneren Mormor. Til venstre: projektudvikler Rune Kilden. Til højre: Ole Mikkelsen fra ingeniørfirmaet Moe og ejeren af Casa Michael Mortensen. | Foto: Casper Dalhoff/Polfoto

AARHUS — I Aarhus Ø, som både kan læses som øst og bogstaveligt ”en ø,” summer det af liv. Og det er ikke tilfældigt, hvis man spørger Rune Kilden, der blandt andet står bag Strandbaren og det kommende Aarhus-byggeri i Aarhus bugt. Han er uddannet jurist og arbejder som byudvikler i byen.

"Vi vil gerne tiltrække piger i bikini," siger Rune Kilden og uddyber sit ønske:

"For når pigerne er her, så kommer drengene. Og når de unge mennesker er her, så kommer resten af byen også," siger han.

Hvilket også er en del af forklaringen på, hvorfor der ligger så mange kollegier på Aarhus Ø. For hvem andre end studerende, der bliver tilbudt en billig husleje, har lyst til at bo på en byggeplads de næste mange år? Noget for noget, lader parolen i bugten til at være.

Højhus melder snart udsolgt

At hele konceptet bag Rune Kildens projekter på Aarhus ø er utraditionelle, kommer ikke kun til udtryk i de letpåklædte piger.

Vi bruger vores pr-penge på Instagram og Facebook. Og så champagne.

Rune Kilden, byudvikler i Aarhus.

Hans næste projekt er boligprojektet Aarhus, som han selv skriver med to store A'er. Det sker i samarbejde med Bjarke Ingels. Det er et højhus med boliger, hvor der er i bunden skal være badehuse. Allerede nu er 45 ud af de ca. 70 solgt. 21 af badehusene skal være fritliggende og bliver placeret på promenaden, og at erhverve sig et sådan badehus kommer med en forpligtelse. Nemlig at man ti gange om året skal åbne op og invitere inden for.

"Det giver jo 210 små arrangementer om året," siger Rune Kilden.

Badehusene bliver derfor også solgt efter modellen "motiveret ansøgning," og med købet indgår man en aftale om at afholde åbent-hus arrangementer, ligesom man også skal indvilge i, at man ikke trækker gardinerne for, når man ikke er hjemme.

"Det er virkelig svært at bygge noget i Aarhus, som ikke vil blive udlejet, så skal man virkelig fucke up, så vi arbejder med idéen om, at ikke alle skal kunne lide det," siger Rune Kilden.

Et af de næste projekter er at opføre en 300 kvm strand i havnebassinet, et bassin, som Salling Fondene i øvrigt har doneret knap 40 mio. kr. til. Rune Kilden forventer, at det færdige havnebad er klar i sommeren 2017, hvorefter restauranter og et hotel også skal sætte sit præg på bydelen.

"Restauranterne skal skabe det ekstra, for vi har måske 20-30 gode dage i Strandbaren på en sæson," siger han med en slet skjult henvisning til det danske sommervejr

Al pr for Strandbaren leveres over de sociale medier, hvor baren har 24.000 Facebook-følgere.

"Vi bruger vores pr-penge på Instagram og Facebook," siger Rune Kilden.

"Og så champagne."

Spejlhus i students only-kollegie

En mastodont af et højhus troner ikke langt fra Strandbaren, hvor unge mennesker nyder et overordentligt godt sensommervejr over Aarhus bugt. Det er Grundfos-kollegiet, som arkitektfirmaet Cebra står bag.

Inde i bygningen reflekteres solens stråler af et hav af spejle, der udgør samtlige flader på væggene i midterkorridoren.

"Det betyder, at man stort set ikke behøver at have lys tændt herinde. Selv om vinteren," siger Mikkel Frost, der er arkitekt og medstifter af Cebra. Han viser rundt i bygningen, hvor rå betonvægge bliver brudt af farvestrålende døre, der leder ind til studieboligerne.

Foran hver dør er lejlighedens nummer skrevet med fede blokbogstaver. Noget, man dog kun har udsyn til ved nogle af dørene.

"Vi overvejede slet ikke, at de ville lægge dørmåtter foran døren," siger Mikkel Frost.

"Der, hvor jeg kommer fra, ville de blive stjålet. Næste gang skriver vi nummeret på væggen."

Kollegiebeboer på bagbenene

Vi bevæger os op til toppen af bygningen, hvor kollegiets fællesrum er placeret; et køkken med tilhørende terrasse. Her bliver vi mødt af lettere indigneret ung kollegiebeboer, der stiller sig på bagbenene ved synet af holdet, der ligner alt andet end studerende.

"Bor I her?" spørger han ud i rummet. Ingen svarer, hvorpå stemmen får et nøk mere volumen på.

"Bor I her?"

"Nej, men det er clearet med Aarhus Kommune, at vi kigger forbi," siger Mikkel Frost. Manden, der har været med til at tegne kollegiet.

Den studerende indvilliger i, at det er ok, vi er her, og forlader med faste skridt etagen. 

"De er vist lidt trætte af, at der kommer arkitektgrupper rendende," siger Mikkel Frost og fortsætter sin fortælling om tankerne bag bygningen.

Vi bevæger os ud på den lille terrasse, hvor en pige læser og solbader. Hun er dog anderledes starstruck, da det går op for hende, at det Mikkel Frost, hun har fået på besøg.

Fra terrassen kan man se over til Isbjerget, som Cebra også har designet.

I Isbjerget ligger prisen for den øverste lejlighed på et noget mere astronomisk beløb end kollegieværelsernes SU-venlige post, nemlig nærmere betegnet 8,9 mio. kr. for den øverste penthouse-lejlighed, der byder på panoramisk havudsigt ud over Aarhus Bugt, bikini-piger og byggepladser.

(EjendomsWatch blev vist rundt af Aarhus Kommune samt The Architecture Project, der et partnerskab mellem aktører i dansk arkitektur, herunder forsknings- og uddannelsesinstitutioner, private virksomheder og kommuner. Projektet udforsker arkitekturens muligheder for at løse de udfordringer, som mange byer står over for i dag og i fremtiden.)

Mere fra EjendomsWatch

Ny metrodirektør vil skabe rammerne for det gode liv i København

Carsten Riis motiveres af, at hans arbejde har betydning for mange mennesker nu og i fremtiden. ”Vi har faktisk været med til at løse en samfundsmæssig udfordring, men på en måde så København bliver en bedre by,” siger den nye metrodirektør i et interview med MobilityWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier