EjendomsWatch

Typehusfirmaer mangler byggegrunde

En årsag kan være en presset økonomi i kommunerne, der betyder en opbremsning i antal grunde, lyder det.

Foto: Cathrine Ertmann

Danmarks tre store typehusfirmaer har massiv fremgang og tjener penge som aldrig før, men truende mangel på byggegrunde og kvalificeret arbejdskraft kan spænde ben for branchens vækst

Det fremgår af en analyse, som Licitationen-Byggeriets Dagblad har foretaget blandt branchens tre toneangivende virksomheder.

Analysen omfatter Huscompagniet, Lind & Risør samt Eurodan-huse, som tilsammen sidder på størstedelen af markedet målt på omsætning. Og netop på det punkt gik de tre virksomheder frem med 24 pct. fra 2014 til 2015, mens det samlede resultat før skat steg med 17 pct. i samme periode. 

"Der er for få byggegrunde til salg. I kriseårene har kommunerne ikke udlagt jord og byggemodnet. De grunde, der var, er ved at være solgt. Nu skal kommunerne tænke på udvikling og vækst og udbyde nogle nye byggegrunde," siger direktør Thomas Dahl fra Eurodan-huse til Licitationen-Byggeriets Dagblad.

Salgschef Morten Boye Bertelsen fra Lind & Risør, gætter på, at den pressede økonomi får kommunerne til at holde sig fra at udstykke og byggemodne jordområder i stor stil. Men han ser også den latente mangel på jord som et tegn på, at konkurrencen i markedet intensiveres. 

"Vi har været privilegerede de sidste fem-seks år, hvor der har været meget nødlidende jord, som man har kunnet få til fornuftige penge. Nu kører markedet igen, og alle er lige sultne, hvilket betyder, at priserne stille og roligt kommer op," siger han.

(Denne artikel er videreformidler af Ritzaus Bureau på vegne af Licitationen-Byggeriets Dagblad.)

Mere fra EjendomsWatch

Tidligere topchef forlader Colliers

Efter ti år hos Colliers har den tidligere adm. direktør Jeppe Schønfeld besluttet sig for at stoppe som partner hos erhvervsmægleren. ”Jeg har i noget tid følt et behov for nye udfordringer og en ændret anvendelse af min tid,” forklarer han.

Bestyrelsesformand kan være i spil til direktørstol i AAB

Jagten på ny adm. direktør i AAB er startet. Et rekrutteringsbureau er for første gang i boligforeningens historie hyret til at finde de rette kandidater. Bestyrelsesformand ønsker ”stærk profil, der kender AAB indgående.” Flere kilder peger på, at den karakteristik er skabt til ham selv. Ledelsesrådgiver advarer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier