EjendomsWatch

Typehusfirmaer mangler byggegrunde

En årsag kan være en presset økonomi i kommunerne, der betyder en opbremsning i antal grunde, lyder det.

Foto: Cathrine Ertmann

Danmarks tre store typehusfirmaer har massiv fremgang og tjener penge som aldrig før, men truende mangel på byggegrunde og kvalificeret arbejdskraft kan spænde ben for branchens vækst

Det fremgår af en analyse, som Licitationen-Byggeriets Dagblad har foretaget blandt branchens tre toneangivende virksomheder.

Analysen omfatter Huscompagniet, Lind & Risør samt Eurodan-huse, som tilsammen sidder på størstedelen af markedet målt på omsætning. Og netop på det punkt gik de tre virksomheder frem med 24 pct. fra 2014 til 2015, mens det samlede resultat før skat steg med 17 pct. i samme periode. 

"Der er for få byggegrunde til salg. I kriseårene har kommunerne ikke udlagt jord og byggemodnet. De grunde, der var, er ved at være solgt. Nu skal kommunerne tænke på udvikling og vækst og udbyde nogle nye byggegrunde," siger direktør Thomas Dahl fra Eurodan-huse til Licitationen-Byggeriets Dagblad.

Salgschef Morten Boye Bertelsen fra Lind & Risør, gætter på, at den pressede økonomi får kommunerne til at holde sig fra at udstykke og byggemodne jordområder i stor stil. Men han ser også den latente mangel på jord som et tegn på, at konkurrencen i markedet intensiveres. 

"Vi har været privilegerede de sidste fem-seks år, hvor der har været meget nødlidende jord, som man har kunnet få til fornuftige penge. Nu kører markedet igen, og alle er lige sultne, hvilket betyder, at priserne stille og roligt kommer op," siger han.

(Denne artikel er videreformidler af Ritzaus Bureau på vegne af Licitationen-Byggeriets Dagblad.)

Mere fra EjendomsWatch

Ejendomsadvokater på spil i endnu en fond: Far og søn lavede millionaftaler

FINGRENE I FONDSMIDLER: To advokater, der er far og søn, har modtaget millioner af kroner fra fond, siden faren blev bestyrelsesformand i 2017. Sønnen har fået ansvaret for et stort ejendomsprojekt, mens faren har tjent en million på at investere fondens penge. Honorarer kan være i strid med loven såvel som de advokatetiske regler.

Briefing uge 3: Nye lejekammerater

Af nød eller ej, vælger flere og flere virksomheder at sælge deres ejendomme og blive lejere. Det frigør penge, der kan bruges på kerneopgaven. I denne uge skabte Parken opstandelse med nyheden om, at professionelle investorer måske overtager nationalarenaen.

Bach Gruppen får en lang næse hos medievagthund

Viborg-entreprenøren, der har flere sager om byggesjusk på samvittigheden, har indbragt flere medier til Pressenævnet på grund af deres omtale af en politianmeldelse. Nævnet finder imidlertid ikke grundlag for kritik.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier