EjendomsWatch

Nordea Rusland-chefer investerer i danske ejendomme

Det viser sig nu, at ledende medarbejdere i Nordeas russiske datterbank ikke kun ejer selskaber i skattely, men også ejer danske ejendomsselskaber. Og der er muligvis også forbindelse til en tidligere bankmand, der ifølge de russiske myndigheder ulovlig har taget penge fra en konkursramt russisk bank.

Foto: Thomas Borberg

DR Nyheder kunne i aftes afsløre, at en række ledende medarbejdere hos Nordeas russiske datterbank, med hjælp fra Nordea i Luxembourg, har oprettet selskaber i skattely så sent som sidste efterår.

FinansWatch kan nu oplyse, at to centrale personer fra ledelsen i Nordeas bank i Moskva ikke kun har etableret selskaber i skattely, men også driver to ejendomsselskaber i Danmark.

I Sverige har storbanken Swedbank været ramt af en omfattende skandale, da det kom frem, at to ledende medarbejdere privat havde drevet et ejendomsselskab. Det førte til, at Swedbanks bestyrelsesformand, adm. direktør, økonomidirektør, samt flere ledende medarbejdere i banken måtte afgå.

FinansWatch har i dag forespurgt Nordea om, hvilke interne regler banken har for ledende medarbejderes private investeringer, men har endnu ikke fået svar.

De russisk-ejede selskaber i Danmark

Den 22. april sidste år etablerede Igor Kogan og Irina Mamkhegova selskaberne Varmont Capital ApS og Varmont Management ApS i Danmark, som de ifølge ejerregistret også sammen ejer. Selskabernes navn er i øvrigt sammenfaldende med det selskab, som DR Nyheder har fundet frem til på de britiske jomfruøer. Begge selskaber har som formål at drive handel med ejendomme.

Igor Kogan er en helt central person i Nordeas russiske datterbank, som han stiftede i 1994 og solgte til Nordea i slutningen af 2006 for et milliardbeløb. Han har lige siden været bankens næstformand, mens Irina Mamkhegova er den juridiske direktør og medlem af ledelsen i Nordea Bank OSJC i Moskva.

Begge selskaber bor hos advokatfirmaet Rønne & Lundgren i Hellerup. Selskaberne er endnu så nyetablerede, at der ikke foreligger regnskaber. FinansWatch har også forespurgt Nordea, hvorvidt de to selskaber har kundeforhold med Nordea, men har endnu ikke fået svar.

Begge danske ejendomsselskaber har i øvrigt russeren Gavriil Fingerov som medstifter. Han er også den registrerede direktør i Varmont Managment ApS, sammen med Mikhail Fingerov. Endvidere er Gavriil Fingerov også stifter og direktør for selskabet Gezer Properties ApS, der blev oprettet 15. marts i år, og også bor hos advokatfirmaet Rønne & Lundgren.

Samme persongruppe bag skattely-selskab

Endelig fremgår det af databasen bag Panama Papers, at såvel Igor Kogan som Irina Mamkhegova og Gavriil Fingerov er involveret i selskabet Varmont Solicitors Ltd., der blev stiftet på British Virgin Islands af advokatfirmaet Mossack Fonseca, med hjælp fra Nordea i Luxembourg.

Mikhail Fingerov er muligvis identisk med den tidligere bestyrelsesformand for banken Pervy Gorodskoy Bank, der krakkede i 2002. Den Mikhail Fingerov blev i 2005 efterlyst af den russiske sikkerhedstjeneste FSS, det tidligere KGB, ifølge avisen Kommersant.

Fingerov havde ifølge FSS hjulpet forretningsmanden Armen Rshtuny med at stjæle næsten 21 mio. rubler, cirka 5,2 mio. danske kr., fra Pervy Gorodskoy Bank, efter banken krakkede. Men Rshtunys advokat, Nikolai Patsev, sagde til Kommersant at anklagerne var ubegrundede, og at de skyldes en hævnaktion fra FSS på vegne af milliardæren og oligarken Viktor Vekselberg. I 2004 anklagede Rshtuny nemlig Viktor Vekselberg for ulovligt at have taget penge fra Pervy Gorodskoy Bank. Penge, der angiveligt blev brugt til at købe en samling unikke Fabergé æg.

FinansWatch har dog ikke været i stand til endeligt at fastslå, om den Mikhail Fingerov, der er medstifter af Gezer Properties ApS, er identisk med den tidligere formand for Pervy Gorodskoy Bank.

Eks-millionærs navn optræder i Panama-papirer: "Det siger mig intet"

Mere fra EjendomsWatch

Casa og KPC har fået nyt fælles navn

Som led i sammenlægningen af de to tyskejede entreprenørvirksomheder Casa og KPC har det fælles selskab nu fået nyt navn. Direktør glæder sig over for EjendomsWath over, at man nu kommer op i en størrelse, hvor ”vi spiller i toppen af superligaen.”

Briefing uge 39: Et skib i høj sø

Som en god illustration af tidernes ugunst har Roof Management afværget en truende konkurs. Spørgsmålet er, hvordan sundhedstilstanden hos andre udbydere af ejendomsprojekter ser ud. Ugens overflyvning er klar.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier