EjendomsWatch

Vismænd: Stigninger i boligpriserne giver god mening

Der er ikke tale om nogen boble, men prisstigninger drevet af fundamentale forhold, konkluderer vismændene i Det Økonomiske Råds formandskab på baggrund af prisudvikingen siden 2012.

Foto: Ritzau Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen

Udviklingen på det dansk boligmarked udgør den største risiko for stabiliteten af det finansielle system, men generelt er boligpriserne ikke steget mere end fundamentale forhold tilsiger.

Det skriver Det Økonomiske Råds formandskab - vismændene - i den såkaldte vismandsrapport for maj.

Priserne på enfamiliehuse har været stigende i flere år, og formandskabet gør stigningen op til 20 pct. siden 2012.

"Stigningen i boligpriserne skal dog ses i lyset af stor indkomstfremgang fra øget beskæftigelse, lav forbrugerprisstigninger samt historisk lave renter," vurderes det.

Derfor skønnes det, at boligpriserne ikke er steget væsentligt mere, end fundamentale forhold tilsiger.

Det noteres, at stigninger ikke er kommet af øget gældsætning, men at rentestigninger udgør en risiko for udviklingen, som det er tilfældet med mulige politiske indgreb.

Alt andet lige vil rentestigninger føre til fald i boligpriserne, men sker det, er det ikke et udtryk for, at priserne har været overvurderede, men derimod en konsekvens af fundamentale forhold.

"Et prisfald - selv om det er skrevet af fundamentale forhold - kan ikke desto mindre udgøre en risiko for den makroøkonomiske og finansielle stabilitet, hvis boligejerne ikke i tilstrækkeligt omfang har garderet deres privatøkonomi mod prisfald," skriver vismændene.

Også politiske tiltag kan påvirke priserne.

"Der er gennemført begrænsning af lånemulighederne for husholdninger med høj gæld, hvilket skønnes at dæmpe prisudviklingen i de store byer, hvor priserne er steget mest."

"Politiske tiltag mod de finansielle institutioner, der skal øge deres kapitalpolstring til imødegåelse af tab, vil også dæmpe udviklingen. Endnu er det dog for tildigt at vurdere effekten af disse tiltag," lyder det fra vismændene.

Nykredit udråber København som billigste hovedstad i Skandinavien

Analysehus: Ingen dansk ejendomsboble på vej 

Mere fra EjendomsWatch

Briefing uge 48: Olsson sejrer 1-0 på udebane over skeptisk vagthund

Trods advarsler fra bl.a. Finanstilsynet er det lykkedes AP Pension at indkassere en gevinst på sit samarbejde om finansiering med ejendomsudvikler Jens Schaumann. Med risikosky banker, der har tilsynets ånde i nakken, er det ikke underligt, at ejendomsdirektøren i AP Pension, Peter Olsson, har mod på mere af det samme.

Familiekontor køber over 10.000 kvm boligejendomme i København

Bilimportør-familie er i gang med at opbygge en ejendomsportefølje, fortæller adm. direktør, der netop har overtaget otte boligejendomme i København. "Hvis vi bliver introduceret for interessante ejendomme, så vil vi se på det. Også på den korte bane," siger han til EjendomsWatch.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier